Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Down-szindrómás gyermekek a szegedi Széchenyi téren

Szeged - A szegedi Down-ambulancia megalapítását ünnepelték szombaton a Széchenyi téren a Szivárvány Szülő Alapítvány tagjai és Down-szindrómás gyermekeik. Kiderült róluk: remekül megértik egymást ép társaikkal.
– Ezek a gyerekek rendkívül kifinomultak a szeretet megnyilvánulásaira, maguk is sok szeretetet tudnak adni. Nem hagyhatjuk őket magukra – fogalmazott szombaton a Széchenyi téren Túri Sándor professzor. A szegedi gyermekklinika vezetője a Down-szindrómás gyermekekről beszélt, abból az alkalomból, hogy vidéken először Szegeden nyílik Down-ambulancia – itt 17 szakorvos segíti majd a speciális szükségletű gyermekeket.

Fogyatékosok és épek ünnepeltek együtt szombat délután: volt ingyenes ugrálóvár, trambulin, veteránautó-kiállítás, chopperbemutató. A Szegedi Kortárs Balett performance-szal, a Botond SE Down-szindrómás, hallássérült és enyhén autista gyermekekkel is foglalkozó speciális csoportja pedig karatebemutatóval készült. A rendezvény sztárvendége a Pa-Dö-Dő együttes két tagja, Lang Györgyi és Falusi Mariann volt, akik elmondták: Down-szindrómás gyermekkel találkozni olyan volt számukra, mint egy új nyelvet megtanulni: először tartottak tőle, ám végül rengeteg örömet kaptak, új barátra leltek.


A Down-szindróma

A Down-szindróma az egyik leggyakoribb veleszületett rendellenesség, minden 600. gyermek ezzel a kromoszómahibával jön a világra: 21-es számú kromoszómából – hibás sejtosztódás következtében – nem kettő, hanem három fordul elő minden sejtben. Következménye: a gyermek értelmi fejlődése lassú, testmérete eltér az átlagostól, izomzata renyhe, ízületei lazák, növése alacsony, végtagjai rövidek. A szindrómához jellegzetes arcberendezés társul: pici orr, lapos orrnyereg, ferde vágású szem, apró fül, arcpír. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkosítanak, játszóterek épülnek a szegedi Tarjánban

Szeged - A látványos felszíni munkálatokhoz érkezett a tarjáni városrész-felújítás. Novemberre… Tovább olvasom