Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Dr. Bánki Horváth Béla a Szegedért Alapítvány fődíjasa

Szeged - A Szegedért Alapítvány elnökségének döntése alapján ebben az esztendőben a szenior úszósport koronázatlan királya, legendája, a Megszállottak Klubjának legidősebb tagja, a 90 éves dr. Bánki Horváth Béla érdemelte ki a fődíjat. A kivételes sportember tervei között még sok-sok aranyérem megszerzése szerepel.
Az orosházi születésű Bánki Horváth Béla már kisgyermekként örökmozgó volt, a sport szeretetével akkor kötött örök barátságot.
– Először természetesen labdarúgó akartam lenni, a Fradi kivételes képességű játékosa, Sárosi György volt a kedvencem, rá akartam hasonlítani – elevenítette fel emlékeit a kezdetekről Béla bácsi. – De a foci mellett a futás is elég jól ment, több atlétikai viadalon értem el figyelemreméltó eredményt, nem beszélve a szertornáról. Utóbbinak azért köszönhetek sokat, mert megerősítette a vállövemet, a későbbi úszósikereimet főként ennek a testrészemnek köszönhettem.

Mint később kiderült, az úszás lett az igazi sportága. Olyan jól ment neki, hogy ifjúsági országos bajnokságot is nyert, bekerült a felnőtt válogatott keretbe, sőt ezzel egyidejűleg, amikor 1939 és 1944 között Budapesten elvégezte az agráregyetemet és a tanárképzőt, még vízilabdázott is az OB I-ben.

Béla bácsi a sportteljesítményét elismerő szponzori dokumentummal. Most is az aranyért edz. Fotó: Schmidt Andrea
Béla bácsi a sportteljesítményét elismerő szponzori dokumentummal. Most is az aranyért edz.
Fotó: Schmidt Andrea

– Berettyóújfalun kezdtem el a pedagóguspályát, de közbeszólt a második világháború, a hadifogság, ahonnan 1948-ban tértem haza. Szegedre 1962-ben költöztem a feleségemmel, Julikával – akivel immár 61 éve élünk boldog házasságban –, a Béketelepi Általános Iskolában tanárkodtam, majd szakfelügyelő is lettem. A legnagyobb sikeremet 1967-ben értem el, amikor az országos politechnikai pályázaton 1200 pályamű közül az enyémet ítélték a legjobbnak. Emlékszem, NDK-s tanulmányút volt érte a jutalmam. A Rigó utcai nevelőotthonból 1980-ban mentem nyugdíjba.

Aranygyáros

Bánki Horváth Béla Magyarország legidősebb, egyben harmadik legeredményesebb szenior úszója. Pályafutásának legfontosabb mérföldkövei: 600 érem, 100 országos csúcs, 50 tiszteletdíj, 25 Európa-bajnoki arany, 11 világbajnoki cím, 8 világjátékokon szerzett elsőség. Ebben az esztendőben (szeptember 3–10. között) Jaltán rendezik az Eb-t. Béla bácsi nem köntörfalazott, elárulta, öt számban indul, és csak akkor lesz teljesen elégedett, ha az összesben begyűjti a gold medált.

Magyarországon a szeniorúszás 1975-ben nyert létjogosultságot, de Bánki Horváth Béla csak tíz évvel később csatlakozott ismét a vizes sportemberek közé.

– A sportág negyedik szenior vébéjén „mutatkoztam be" a világnak. Jól sikerült a belépő, az Egyesült Államokban, Indianapolisban két aranyat nyertem. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert a sport révén bejárhattam a világot: Ausztráliába háromszor vetett el a jó sorom, kétszer jártam Új-Zélandon, háromszor voltam az USA-ban, versenyeztem Hawaiin, Kanadában, Marokkóban és szinte egész Európában.

Tudvalévő, hogy a szeniorúszásban elért kimagasló eredményekért nem jár anyagi elismerés, így adódik a kérdés, Béla bácsi hogyan, miként tudja előteremteni az utazáshoz szükséges anyagiakat.

– Szégyen, nem szégyen, megfogadtam a Csongrádon élő egykori pólós-úszó, Tari László tanácsát, aki azt mondta, ha utazni akarok, akkor bizony koldulni kell. Évekkel ezelőtt még jóval könnyebb volt pénz szerezni, mostanra marad a spórolás.

Bár már elmúlt 90 esztendős, nyugodtan letagadhatna akár 20 évet is.

– Még egy vesével élve is jól érzem magam a bőrömben, csak ne fájna a térdem – panaszkodott egy kicsit. – A heti edzésadagomból azért egy keveset visszavettem, most már elégnek tartom a négy-öt gyakorlást, egy-egy alkalommal körülbelül másfél kilométert teljesítek. Hogy meddig versenyzem még? Addig úszom, amíg élek, mert amíg élek, úszom!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesbe került az asszisztensnő

Újabb három embert gyanúsítottak meg vesztegetéssel abban a korrupciós ügyben, amelyet kedden lepleztek le. Tovább olvasom