Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Dr. Iván László, az éneklő hangdoktor

Szeged - Szeged színházi élete elképzelhetetlen olyan biztos „háttérmunkások" nélkül, mint dr. Iván László gégész. Az énekesek, színészek úgy fordulnak hozzá, mint a hangképző szervek tapasztalt gyógyítójához, de sokszor a stresszes művészi munkát jól ismerő pszichológusként is szükség van a segítségére.
– Amikor 1987-ben a színház háromhetes turnéra ment Nyugat-Európába, bár a főszerepek le voltak kettőzve, a biztonság kedvéért egy gégészt is szerettek volna magukkal vinni. Mivel ilyen státusz nem volt, statisztaként kellett utaznom, ami azt jelentette, hogy az Aidában Andrejcsik Pista barátommal kísérgettem Radamest. Nagyon élveztem, a színház számomra egy új világot jelentett. Gyakran elnevettem magam a színpadon, ami tilos még a próbák alatt is; ezért a többiek sportot űztek abból, hogy megnevettessenek. Volt bőven sikerélményük. Külföldön az impresszárió meglepődött, amikor bejött az öltözőbe, és látta, hogy egy egyiptomi katonának öltözött fickó fül-orr-gégészeti műszerekkel vizsgálja az egyik főszereplőt – meséli színházi pályafutásának indulásáról dr. Iván László gégész. A Szegedi Tudományegyetem ÁOK Fül-orr-gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Klinikájának habilitált docense fiatal orvosként több produkcióval is turnézott.

Dr. Iván László számára a színház örökké tartó szerelem. Fotó: Veréb Simon
Dr. Iván László számára a színház örökké tartó szerelem.
Fotó: Veréb Simon

– Óriási élmény volt, amikor Sasics Szvetiszláv, az egykori öttusa-válogatott csapat tagja tanított vívni bennünket, hogy a Macbeth csatajeleneteiben hitelesek legyünk. Egy napidíjért a statiszta és a gégész feladatát is elláttam, de így sem panaszkodhattam, hiszen a háromhetes turnén megkerestem féléves orvosi fizetésemet. Megszeretett a társulat, a turnén jöttem össze későbbi feleségemmel, aki a színház énekkari művésze. Azóta is nagyon jó házasságban élünk, már Sári lányunk is a színház bűvkörébe került. Apám, aki az egyetem jogásza volt, nehezen emésztette meg, hogy orvos fia egyetemi tanársegédként színpadra lép. Amikor 1995-ben a Rigolettóval ment turnézni a társulat, már csak úgy tudtak elvinni, ha megtanulom a férfi kar basszus szólamát olaszul. Az iskolában énekkaros voltam, németül, angolul és franciául beszélek, olaszul azonban nem, ezért feleségem segítségével tanultam meg a szólamot. Minden előadáson kaptam egy mosolyt a karmestertől, aki értékelte, hogy lelkesen énekelek – mondja Iván doktor, akinek a hierarchikus, merevebb egyetemi szféra után eleinte furcsának tűnt, hogy a színházban mindenki tegeződik. A turnék alapozták meg máig tartó szoros kapcsolatát a társulattal. Ha baj van, rögtön hívják akár este is, ő pedig soron kívül és ingyen látja el a színház és a szabadtéri bajba került művészeit.

A gégész munka közben.Fotó: Veréb Simon
A gégész munka közben.
Fotó: Veréb Simon

– Előfordult, hogy Gyüdi Sándor jött értem kocsival. Amikor Keszei Bori Ká szerepét énekelte A dzsungel könyvében, talpig kígyójelmezben jelent meg a klinika ambulanciáján nem kis feltűnést keltve. Szerencsére az esetek többségében meg tudjuk menteni a veszélybe került produkciót. Idén nyáron a Dóm téri My Fair Lady Elizáját éneklő Tompos Kátyát és a Carmen amerikai Escamillóját, Lee Poulist kezeltem – sorolja az emlékezetes eseteket dr. Iván László. Amikor 2008-ban Gyüdi Sándor átadta neki a Pro Theatro díjat, azt mondta róla: nemcsak gégésznek, hanem pszichológusnak is kell lennie. – Ha lát a színpadról a kezelt énekes a nézőtéren, az megnyugtatja, mert tudja, ha baj van, kéznél vagyok. Sokszor önmagában már ez is elég, mert hangilag rendben van, csak pszichésen még bizonytalan.

Gregor cseresznyepaprikája, Pavarotti fagyija

– A gégész felelőssége, engedi-e énekelni a művészt, ha beteg a hangszalagja. Ha van két napom, hogy rendbe hozzam, az a legtöbbször elég. Csodát mi sem tudunk tenni, ha valaki aznap szól, hogy berekedt, akkor nagyon meg kell gondolni, hogy mi legyen. Ha egy fáradt, beteg hangszalagra valaki ráerőltet, akkor kialakulhat a rettegett „énekescsomó", amit csak műtéttel lehet eltávolítani. Márpedig az énekesek számára egy hangszalagműtét óriási stresszt, és hosszabb kihagyást jelenthet – fogalmaz a szegedi gégész, aki saját magán próbálta ki Gregor József beteg torokra ajánlott „csodaszerét", az ecetes cseresznyepaprikát, és a fagyit is, amire Luciano Pavarotti esküdött. Egyiket sem javasolja torokgyulladással küzdő pácienseinek. Mint onkológiai műtéteket is gyakran végző specialista, Michael Douglas betegségét figyelmeztetésnek tartja mindenki számára: a dohányzás és az alkoholfogyasztás a gégerák két legfőbb kiváltó oka.

Olvasóink írták

  • 1. gedeon 2010. szeptember 10. 13:03
    „Áááááááááááááááá!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi rokonainál pihen a bicikliző világjáró

Négy év alatt 70 ezer kilométert szeretne megtenni biciklin a 23 éves Charlie Walker. Jelenleg 8000 kilométert tudhat maga mögött. Tovább olvasom