Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Drága betegen lehet spórolni

Csongrád megye - Egyetlen páciens gyógykezelésére 174,6 millió forintot költött tavaly az egészségbiztosító – ő volt az ország legdrágább betege. Az újabb gyógyszerkassza-megszorítások kapcsán most a speciális betegségek kerültek előtérbe – több mint 2 milliárd forintjába kerül az államnak a 30 legköltségesebb kezelés támogatása. Most azt vizsgálják, rajtuk hogyan lehetne spórolni.
Átlagosan 37 ezer 700 forintot költött tavaly az egészségbiztosító egy beteg gyógyszereire. Ennyit a következő években biztosan nem fog, hiszen a Széll Kálmán-terv elfogadott irányelveinek értelmében a jövő évi gyógyszerár-támogatásban 77 milliárd forintos megtakarításra lesz szükség, a Széll Kálmán-terv 2.0 pedig további 10 milliárd forintos csökkentést vár el az amúgy is pengeélen táncoló gyógyszerkasszától.

Az elmúlt évek nyirbálásai után most a költséges betegségekben szenvedők kezdtek el aggódni. A nagyon drága orvosságra szorulók ma még 100 százalékos támogatással kapják meg a készítményeket, ez azonban súlyos milliárdokat emészt fel. Az évi mintegy 280 milliárd forintos gyógyszertámogatás több mint a fele ugyanis ezeknek a betegnek az orvosságaira megy el.

Fotó: delmagyar.hu
Fotó: delmagyar.hu


Az OEP nemrégiben nyilvánosságra hozta a 30 legköltségesebb beteg támogatási adatait. Az alig több mint két tucat érintett gyógyszereire összesen majdnem 2,2 milliárd forintot költött tavaly az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A listavezető önmagában 174,6 millió forintba került – egyetlen betegre tehát ennyit költött az állam. Csongrád megyére vonatkozóan nem lehetett összeállítani hasonló listát: ha 50-nél kevesebben kaptak egy bizonyos kezelést, az OEP nem adja ki az adatokat, mivel a beteg beazonosítható lenne. Annyit közöltek: a „legdrágább beteg" nálunk 86 millió forintba került tavaly.

A kiemelten költséges beavatkozások közé tartozik az enzimpótló kezelés – az érintett 44 magyar beteg gyógyítása fejenként átlagosan 84 millió forintba kerül. A 653 vérzékeny beteg gyógyszereit pedig 10 milliárd forinttal támogatja a biztosító. Mindkét területen vizsgálják már: fenntartható-e a továbbiakban is ez a mértékű állami hozzájárulás.

A rákos betegek gyógyítása szintén megterhelő a gyógyszerkassza számára. Az Amerikai Ráktársaság tanulmánya szerint ez a világ legköltségesebb betegsége, amely vélhetően a legtöbb halálesetet is okozza. Hazánkban tavaly mintegy 10 milliárd forintot költött az OEP az úgynevezett tételes elszámolású gyógyszerekre, vagyis a kórházi ellátásban biztosított készítményekre. Ezeket jellemzően onkológiai terápiákhoz használják, éves költségük általában 6–7 millió forint körül alakul. Az egészségbiztosítónál azt is vizsgálják, mennyire lehet váltani az egyes készítmények között.

Most sem egyszerű már hozzájutni ezekhez a készítményekhez – rengeteg adminisztratív feladatot ró az elrendelő szakemberre, amelyet nem mindenki vállal fel. De akinek kitartó orvosa van, gyakorlatilag megkaphatja ugyanazokat a terápiákat, mint a nyugat-európai vagy amerikai betegek.

– Akár havi egymillió forintba is kerülhet a kezelés, amelyet van, hogy évekig kell alkalmazni. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy ezt megkaphatja-e a beteg, hiszen az onkológiai kezelések hatásfoka ezekkel jelentősen megnő – mondta el Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának tanszékvezető professzora. Hozzátette: csak ezekre a kiemelt kezelésekre havonta közel 100 millió forintot költ el a klinika. – Lehet olyan előrejelzéseket hallani, hogy egy idő múlva ezek már nem lesznek elérhetők. Az biztos: egyrészt az intézetnek is presztízs, hogy ilyen kezeléseket végezhet, másrészt az orvosnak is szakmai élmény, hogy modern kezelést adhat a páciensének – aki akár fel is gyógyulhat egy többnyire halálos betegségből.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. deszkás 2012. június 14. 12:14
  „Akkor most már világos miért KELL az orvosnak hálapénz?”
 • 42. info 2012. június 14. 11:20
  „Akkor most nyugodt vagyok, lesz pénz bőven a végkielégítésekre vagy a ´végelszámolásokra!-betegre nem!”
 • 41. istvang58 2012. június 14. 09:40
  „Ne aggódjatok! épül az új nemzeti stadion. van rá pénz is. Ha belerokkansz a gyógyszerhiányba akkor is bemehetsz, mert valószínűleg akadálymentesítve lesz. Szavazzatok bátran 2014 ben is.........”
 • 40. bambinaXX 2012. június 14. 06:22
  „Úgy lehet spórolni, h nem költenek rá... durva, de ez van USA-ban, Kínában és még sok helyen a világon: kizárólag magánbiztosító van, az állam nem foglalkozik ilyennel. Fizesd meg, amit bírsz. ez nyilván nemjó, ne effelé haladjunk! A biztosítónak pedig azért éri meg a biztosítás: sokan fizetik, de kevesebben veszik igénybe. Tudatosítani kellene, hogy ez nem olyan, ami csak úgy "jár"..
  25. minden, mindennel összefügg kedves: van bevétel és kiadás. ha vhonnan kevesebb jön be, akkor másra nem jut. újratervezés szükséges sokak fejében, mert az "állambácsi" meghalt a kommunizmus bukásakor..
  A befizetett adóforintokból gazdálkodik az állam, csak azt tudja visszaosztani. (Hitelt persze vehet fel, de azzal a jövőt tönkreteszi..) Ezért volna szükséges szakemberek alkalmazása, ill., hogy az illetők saját vagyonukkal is feleljenek, mikor biz. összegek kifizetéséről döntenek: pl. a hagyó-per.. s az is "érdekes", hogy miért állítatta le a NAV a gabona-áfacsalások elleni nyomozást, mikor ez 1000MILLIÁRDról szól?!!!??? Azt miért nem derítik fel végre és fizettetik be az elcsalt összeget? Jutna itt minden beteg gyógykezelésére, gyógyszerre, normális orvos-bérekre...!”
 • 39. domokosferenc 2012. június 14. 03:50
  „KB EZ MAGYARORSZAG , HA BETEG AZ EMBER AKKOR DOGOJON MEG!!MILYEN KORMANY EZ?? ELVESZI A GYOGYSZER TAMOGATAST AZ EMBEREKTOL!!! MILYEN VILAG EZ , ES MI FOLYIK EBBEN AZ ORSZAGBAN???A POLITIKUSOK FIZETESE MEG A MUTYI PENZEI MEG CSAK NO ES OK MILLIARDOKAT TESZNEK ZSEBRE ,AZ RENDBEN VAN UGYE???”
 • 38. Utazo 2012. június 13. 23:06
  „Az lehet, hogy mas orszagokban magasabb a nyugdijkorhatar, nincs is ezzel gond, ha a tarsadalom egeszseges, es aktiv abban a korban, 60 ev korul.
  DE!
  A ehhez azert azt is tudni kell, hogy a kronikus betegek gyogyszereire, a gyerekeknek 16 eves korukig 100%-os tamogatas van, szoval ingyenes!
  A babytapszer is, es meg sorolhatnam.
  Es a gyogyszerek is olcsobbak mint Magyarorszagon.
  Erdekes, hogy ezt Magyarorszagon valahogy nem reklamozzak!”
 • 37. bánki 2012. június 13. 20:28
  „Csak azt nem értem, hogy 38 éve fizetem a ,,menázsit" !

  A nyugdíjat és ellátást talán differenciálni kéne a ,,társadalmi" hasznosság alapján osztani.

  Félreértés ne essék nem az ön hibáján kívüli ténylegesen hátrányos helyzetű ( beteg, elesett és sérült) polgártársainkról van szó, hanem a sumákokról ! - ha értitek !”
 • 36. baba60 2012. június 13. 19:58
  „Remélem, hogy mindent amit ezek elkövetnek ellenünk ezerszeresen fog a fejükre visszahullani, és akkor fogja őket a legjobban taccsra tenni amikor a a legkevésbé számítanak rá. Az összes csókos térden fog csúszni mindenért bocsánatot kérve, és bízom benne, hogy senki, de senki nem fog megkönyörülni rajtuk. Azt kell érezniük amit sok millió embert most érez az ő ocsmányságuk miatt.”
 • 35. tzs_szeged 2012. június 13. 19:09
  „360 milliárdról 158 milliárdra csökkentenek országos szinten.
  Úgy hiszem többségében nem azokhoz jutott el, akik egyszerűen ki tudták fizetni... Szóval ők vagy fizetnek maguk - ez képtelenségnek tűnik, vagy romlik az állapotuk.
  Gondolom az orbáni fizetésből nem lenne gond kiperkálni...”
 • 34. ditta79 2012. június 13. 18:21
  „44 beteg gyógyszerén vakargatják a fejüket, amikor drága Viktor havonta 2 millió forintot költ csak arra hogy profi fotós fotózza...
  Egyébként egy ilyen beteg nem tehet arról hogy az, viszont a gyógyszerei kellenek, hogy dolgozni tudjon-ezekkel a betegségekkel senki nem mehet rokkant nyugdíjba sem.Szóval nem értem...fizessenek sokat az átlag fizetésből, vagy haljanak meg-esetleg gyógyíthatatlan betegségeket is meg tudnak gyógyítani? Papíron sikerülni fog nekik!”
 • 33. JABBA 2012. június 13. 18:11
  „Nekem életmentő gyógyszereket kell szednem. Egy ideje a jól bevált savlekötő gyógyszer helyett egy másikat kell szednem, azóta a mindennapi életem megváltozott és nem pozitív értelemben. Arra nem gondolnak, sok beteg nem 1 darab gyógyszert szed és ha csak 1 gyógyszert megváltoztatnak, az kihathat az összesre.”
 • 32. Anmari51 2012. június 13. 17:21
  „Anmari51
  OEP gyógyszertámogatás további csökkentése helyett sok mindent át kéne gondolni a szakembereknek a kormányban és a OEP-NÉL IS. Mivel április óta a receptre csak a gyógyszer hatóanyagát írja fel az orvos (és csak egy havi adagot) gyógyszerész segítségével, ( ha segít a gyógyszerész, nekem az első alkalommal csak a vállát vonta meg arra kérdésemre, hogy jó, jó az olcsóbb azonos hatóanyagút válasszam, és a mellékhatások, azt ő nem tudja!) Ha csak gyógyszerei felíratására van szüksége a betegnek teljesen fölöslegesnek tartom a házi orvos szerepét. Mások is leírták nem is találkozik az orvossal asszisztencia kiadja a kért receptet. Annyira le vannak terhelve a házi orvosok és a szakrendelő orvosai, nincs idejük, gyakran türelmük érdemben foglalkozni a beteggel. Jó esetben 5 perc jut egy betegre a rendelési időből az mire elég? Beteg elmondja a panaszát, orvos közben a hogyan továbbon gondolkodik szerencsés esetben megvizsgálja a beteget, szakrendelésre beutaló/k/at gyárt, meg receptet. Megtudom erősíteni szinte kivétel nélkül több olyan vizsgálat, orvosi tanács van OEP kóddal felsorolva melyek többsége nem, vagy tényleg jó néhány évvel korábban került szóba. Szerintem az állandó gyógyszerekért, mint a szezonálisan szedett nem vényköteles gyógyszerk is orvos nélkül beszerzhető volna a "törzshely patikában"! Ugyanis a TAJ szám alapján minden beteg az adott helyen szerepel a patika informatikai rendszerében, így a rendszeresen szedett gyógyszert minden további nélkül kiválthatná. Maximum a gyógyszerész felhívná a beteg figyelmét arra, hogy most esedékes volna egy kontroll labor stb. vizsgálat. keresse fel házi orvosát. Javaslom mindenkinek aki gyógyszert szed pláne ha több félét az OEP honlapján a gyógyszerajánlót tanulmányozza, ki nyomtatattam ennek köszönhetően cseréltem le 3 féle állandóan szedett gyógyszeremhez az infót- Jelentem a cserével a korábbi árakhoz képest, most pont a felére csökkent a gyógyszerkiadásom. Jól járt az OEP is én is!”
 • 31. smalltown 2012. június 13. 17:06
  „sporolni muszaj - mibol lesz akkor az a sok szep stadion?”
 • 30. papika56 2012. június 13. 16:52
  „Csak azt nem értem : pl. szinte hetente gyűjtenek ,beteg, gyerekre-felnőttre ,mert a kezelések milliókba kerülnek --ezekre NINCS PÉNZ !!!
  Valaki kiszámolta már : Horn Gy évek óta luxus elmegyógyintézetben van , állam pénzen + 1,5 millió ft nyugdíjjat kap !!
  Ez a sok ingyenélő politikus és családja --ha beteg lesz --nem lesz gongjuk a magán kórházban kezeltetni magukat.
  A nyugdíj korhatárt is felakarják emelni--mert az EU ban is sokkal magasabb !
  Magyon : 62 év, Izland : 67év, Dánia : 66év, De ezek is emelni készülnek : 70 év ig . ?????”
 • 29. timea05 2012. június 13. 15:36
  „Nem kívánom, hogy bármelyiknek, aki ilyet egyáltalán csak fel is mer vetni, beteg gyereke szülessen, mert véletlenül rájönne, hogy miken is akar spórolni!

  Másrészt egy enzimpótló gyógyszerrel, egy-egy gyógytápszerrel olyan betegségek kezelhetők, amellyel teljes életet tud élni a páciens, azaz munkába tud állni, végigdolgozza a 8-10 óráját, családja van, ADÓT FIZET, TB-JÁRULÉKOT FIZET ÉS MINDEN OLYAN ÁLLAMI HOZZÁJÁRULÁST, AMELLYEL PÉNZHEZ JUTTATJA AZ ÁLLAMOT... Gyógyszerek nélkül MEHET ÁLLAMI GONDOZÁSBA, KEZELHETIK AZ ÁLLAM PÉNZÉN, ELTARTHATJÁK ÉS MÉG TÖBBE KERÜL!!!!”
 • 28. macs 2012. június 13. 13:48
  „Csak halkan kérdezem, most hol vannak az élet szentségét oly szívesen szajkozó KDNP-s politikusok? Vagy számukra az élet szentsége csak a magzati életre vonatkozik? A már megszületett ember, aki képes volt és megöregedett, vagy megbetegedett, az már nem fontos? Nálunk nagyon magas az alultápláltság, stesszes életkörülmények miatt bekövetkezett koraszülések száma, vajon ezekért a babákért, akik már induláskor óriási hátránnyal rendelkeznek, hányan emelik fel szavukat? Vagy hulljon a férgese? Jó tudom, mindenki annyit ér, amennyije van, akinek sok van az sokat ér, az meg tudja fizetni a gyógyszerét, orvosi kezelését, de azokkal mi lesz, akik éppen a rossz körülményeik miatt lesznek betegek?
  Ilyenkor hol vannak azok, akik állandóan a fogyatkozó magyarságért aggódnak, baby boomot hírdetnek, a meddő párokat alázzák ezerrel, vagy azokat, akik racionális okokból csak 1-2 gyereket vállalnak? Miért csak az a fontos, aki majd megszületik?”
 • 27. Bendegúz007 2012. június 13. 13:48
  „A fidesz tudja hogy lehet a fiatalt elzavarni,az időst minél hamarább a sírba tenni.”
 • 26. murphyka 2012. június 13. 13:40
  „A kormány nem csinál mást, mint csatlakozott ahhoz a világméretű tendenciához, melyet népirtásnak neveznek.Georgiában van a georgiai határkő, melyre rá van írva hogy az emberiség ideális létszáma 500 millió körül kell hogy legyen./Nem tévedés/Most mennyi is???A kormány vállalta a reá eső részt, de buzgalmában túl is akarja teljesíteni.Az emberek már nem vesznek be minden marhaságot pl.influenza elleni oltás stb.Erre most drasztikusabb eszközökhöz kell folyamodni.Választási lehetőség nincs, mint az oltásnál!Az AIDS vírus is ilyen népirtásnak indult Afrikában.Az a mocsok vírus nem tudta hogy neki csak a négereket kell irtani és rászabadult a világra.De ilyen volt még a SARS, kergemarhakór, madárinfluenzák tömege, H1N1, H5N1meg H akármik.A nyugdíjas, beteg,rokkant teher a kormány számára, ezért SZABADULNI KELL MINDENÁRON EZEKTŐL AZ ÉLŐSKÖDŐKTŐL. A Matelcsy nagymamája megmondja, hogy mit kell tenni, mert a MAMA AZ TUDJA!!/HOFI/”
 • 25. adamantium 2012. június 13. 12:58
  „7. info 2012.06.13. 08:17
  a gyógyszerkassza nem függ össze az ambuláns ellátásra fordított német pontok számával. megint megszólalt egy szagértő”
 • 24. tüsök 2012. június 13. 11:56
  „A kormány egyszerűen likvidálná őket, pedig a tagjai is meg fognak öregedni,vagy beléjük botlik egy kullancs.kizárt,hogy nem lehet ellenük semmit tenni.Egyszerűen sajnálják rá a pénzt.Tisztelt kormánytagok "szerencsés" találkozást :)”
43 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifeszítették a 2,5 milliárdot érő Golgotát a Móra-múzeumban

A múzeumok éjszakáján nyíló Munkácsy-kiállítás legnagyobb attrakciója, a 2,5 milliárd forint értékű Golgota tegnap került a helyére a Móra-múzeumban. Tovább olvasom