Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Drága volt az egyenlegfeltöltés

Szeged - 10 ezer forinttal töltötte fel mobiltelefonjának egyenlegét olvasónk a postán. Máshol ingyen is megtehette volna – itt további 700 forintjába került a művelet.
„Postai szolgáltatás – mobiltelefon-feltöltés – kiegyenlítésére gyanútlanul bankkártyával fizettem 10 ezer forint értéket. A havi bankszámlakivonaton megdöbbenten láttam, hogy mindezért 702 forint tranzakciós jutalékot számlázott a posta, készpénzfelvételnek álcázva ezt a fizetési műveletet. Ez egy nagyon trükkös módszer a kártyatulajdonos lenyúlására!" – panaszolta szerkesztőségünknek írt levelében Szegedről Koltai Ernő. Nyugdíjas olvasónk hozzátette, 15 éve használ bankkártyát vásárlásoknál, de készpénzt még soha nem vett fel ATM-ből, így ennek költségeit nem ismeri.

Koltai Ernő a vonatkozó postaszabályzatot alkotó és alkalmazását elrendelő főpostástól kért nyilvános magyarázatot, amelyből „világosan értelmezhető a szabályozás célja, szándéka, indoklása, elve és mértéke".

A fizetés ingyenes, a felvétel nem

A Tudatos Vásárlók Egyesülete internetes oldalán olvasható: a bankkártyával történő vásárlás szinte minden esetben ingyenes a kártyahasználó számára, nem úgy, mint a készpénzfelvétel. Magyarországon a forgalmasabb üzletekben, áruházakban és szolgáltatóknál csaknem mindenütt elfogadják a bankkártyás fizetést.

– A Magyar Posta Zrt. a postahelyeken üzemelő POS terminálokon az OTP Bank és az Erste Bank megbízásából végez bankkártya-elfogadást – közölte Apáti-Tóth Kata szóvivő. – A postai ügyintézés során a bankkártyát kizárólag készpénzfelvételi célból tudják ügyfeleink használni. Erről valamennyi POS terminállal felszerelt munkahelyen tájékoztatást kapnak. A bankkártyahasználat banki díját – a kártyabirtokos számára – minden esetben a kártyát kibocsátó bank határozza meg. Ez kártyakibocsátónként, kártyafajtánként, kártyafedezetiszámla-fajtánként is eltérő lehet – tájékoztatott Apáti-Tóth Kata, aki hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta Zrt. a POS terminálokon keresztül történő készpénzfelvétel után az ügyfeleknek díjat nem számít fel.

– Valószínű, hogy a fogyasztó készpénzt vett fel, és azzal fizetett – találgatott a helyzetet pontosan nem ismerve Mózes János, a PSZÁF Szegedi Tanácsadó Irodájának vezetője. – A posta nem bankkártya-elfogadó hely, ezért ott nem lehet azzal fizetni, csak készpénzzel. A készpénzfelvételnek viszont ára van – hangsúlyozta az irodavezető. Ha valaki a postahivatalban közli, hogy bankkártyával „fizet", az ügyintézőnek tájékoztatnia kell ennek, pontosabban a készpénzfelvételnek a költségeiről. Mózes János javasolta, további panasz esetén a fogyasztó forduljon a Tisza Lajos körút 11. szám alatt működő irodához.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Agáta 2013. május 29. 15:55
  „Bizony a Posta jól átveri az ügyfeleit. Állandóan az elsőbbségi levél feladást propagálják. A honlapjukon azt hazudják, hogy kiemelten kezelik. Egyszer hétfő reggel rohantam be az 1-es postára tavaly, mert a gyerekem itthon felejtette a gyógyszerét és vasárnap este vissza utazott Pestre. A "kiemelten" kezelt elsőbbségi levelet ugyan úgy este 18:50-kor vitték el az 1-es postáról, mint a többit, a vonathoz. Kedden Budaörsön szortírozták, szerdán érkezett meg a kézbesítő pesti postára és csütörtökön "már" ki is vitték a mhelyi címére. Közben én kedden rohantam a házidokihoz receptért és kiváltottam, majd kivittem a Nagyállomásra és a vasutasok fel is vitték, ő ott várta a vonatot a Nyugatiban. Szóval nagy ívben kerülöm a postát, sárga csekket régóta nem használok, hanem utalok, és nem írok hagyományos levelet sem.”
 • 60. Berlusconi 2013. május 29. 11:52
  „Érthetetlen számomra, hogy a postán miért nem lehet kártyával fizetni.
  Én is bosszankodtam, mikor egy ajánlott levelet kívántam feladni egyik kirendeltségükön.
  Sorban álltam, majd kértem egy nagyobb méretű borítékot. Nem volt. Jó, akkor kértem egy kisebbet. Abba beletuszkoltam nehézkesen a levelet, majd kértem, hogy küldjék el. Közölték az árát, mire én átnyújtottam a bankkártyámat. Na ettől lehűlt a kisasszony. Közölte, hogy az ő ablakánál nem lehet kártyával fizetni, egy másik ablaknál vegyek fel készpénzt, majd menjek vissza. Magamban mondtam egy cifrát és átálltam egy másik sorba. Kivártam azt is, felvettem a készpénzt, majd újra sorban álltam az előző ablakhoz.
  Mindezzel - hangsúlyozom csak egy levelet kívántam feladni - el....sztam 35 percet és fizettem az ajánlott levél díján felül én is készpénzfelvételi díjat.
  Többet a Magyar Postán semmit nem fogok intézni, messzire elkerülöm öket, mert halál gyöngék és nagyon drágák!”
 • 59. buhamama 2013. május 29. 08:47
  „Igen rabló banda és egy hétig használja mi pénzünket ,a csekket pefízettem időbe még is egy hét után ér be.”
 • 58. alfa258 2013. május 29. 08:12
  „A posta is csak egyrablóbanda! Mióta Budaörsön osztják szét a leveleket, , ezzel rengeteg költséget a felhasználók nyakába varrva! Egy sima levél Szegedről Szegedre küldve kb1 hét! Hát ez siral as, ez nem szolgáltatás! ! Ez disznóság!”
 • 57. Emberségetavilágnak 2013. május 29. 06:43
  „Az összes postai szolgáltatás bankkártyával történő kiegyenlítését így kezelik.”
 • 56. azbest 2013. május 29. 00:55
  „Sőt, az idegen atm-nél is drágábba postai pénzfelvét, mert pos terminálos. Talán idegen bank pénztári felvétel vagy hasonló megnevezés alatt találni ilyen díjszabást.

  Egyébként ennek tudatában vicces az oldaluk:
  http://www.posta.hu/penzugyi_szolgaltatasok/bankszamla/bankkartya_elfogadas
  "HA AKAROM POSTA, HA AKAROM BANK" - azaz, mindig a legdrágább kondíciók szerint számláznak :)”
 • 55. Egyszercsak 2013. május 28. 20:28
  „Szerintem teljesen világos, nem értem a felháborodást.
  Igaz, azt sem, hogyan jelentkezik 500 Ft-os költség pénzfelvételnél. No de .. szőke vagyok, még fel kell nőnöm a problémához.”
 • 54. THK 2013. május 28. 20:20
  „52. JABBA,
  így van - hiszen egy kártyás vásárlás nem elhanyagolható (szerződéstől függően 2-3%!) költséget jelent az elfogadóhelynek, amit érthető, h mondjuk csekkbefizetésnél nem vállal át a Posta, de egyéb árusításnál tényleg illene.

  Egyébként mindenki belefut egyszer, és csak a postáskisasszonyon múlik, idejében figyelmeztet-e, hogy nem gazdaságos erre kártyát használni - és amilyen nyomás alatt vannak mostanában a munkahelyük részéről (minden hülyeséget kénytelenek kínálgatni az ügyfeleknek), még azt is el tudnám képzelni, hogy ez is az utóbbi idők hozadéka, hogy már inkább nem szólnak, mert esetleg a kártyahasználatra is kapnak célkitűzést...”
 • 53. Poppy 2013. május 28. 20:12
  „Ez tenyleg gusztustalan hogy minden iranybol szivjak az ember veret.A te penzed ami a szamlan van te dolgoztal erte,es ugy lopkodjak szet ahogy nem szegyellik.Miert kell azutan fizetni ha kiveszel,fizetsz vele,egyenleget kersz le,meg kuldik az igazolo sms-t?Nem a mi valasztasunk hogy most mar minden elektronizalva van.Erre mondja valaki igen ez a 21.szazad.Akkor az ilyen helyek mint a posta meg mas boltok miert nem haladnak a korral?Igen kulfoldon barmelyik bank automatajabol felvehetsz,egyenleget kerhetsz tizszer is egy nap,vasarolhatsz ahol akarsz nem szamol a bank fel egy fillert sem.Sot a szamlakivonatnak sincs kezelesi koltsege.Egyedul ha a hitelkartyat hasznalod penzfelvetelre azutan van kezelesesi koltseg,de ha csak vasarolsz akkor semmi.Magyarorszag igy is a szegenyseg kuszoben all es meg jobban lopjak az embereket.”
 • 52. JABBA 2013. május 28. 19:21
  „Mióta a Posta elfogadja a bankártyát, azóta az kp felvételnek minősűl. Ezért kéár volt a nyugdíjasnak panaszkodnia. Ha lenne esze, akkor abba az üzletbe menjen, ahová a mobilja tartozik. Cipőt se a Tesco-ban kell venni.

  Mondjuk a Posta is tehetne különbségeket.

  Pld.: Amit ő árúl (bélyeg, sorsegy, levél feladás, csomag feladás) az minősűljön kártyás vásárlásnak, minden más meg kp. felvéelnek.

  A csekk se a postáé, hanem ő csak "beszedi" a pénz és továbbítja a csekken szereplő címzettnek. Ugyanez a helyzet a prepaid kártyákkal is. (Bár én elítélem a feltöltőkártyás csomagokat...)”
 • 51. SP 2013. május 28. 18:13
  „Nem csak
  a postán vannak problémák, bonyodalmak a feltöltéssel.
  Ezen hozzászólásom off lett.

  Rágós kis történet volt.”
 • 50. Anmari51 2013. május 28. 18:06
  „30. Nem gondolod, hogy csak névrokonok? De mindegy is! PSZÁF szegedi irodavezető azon véleménye, hogy postán nem lehet fizetni bankkártyával az téves, már rég óta lehet csak kp felvételnek minősül és annak semmi köze a tranzakciós adóhoz mint írták többen is.
  Ebbe a hibába kb. 8 éve szakmabeliként magam is beleestem a Printkernél vásároltam húsvéti lapokat számomra új infó volt, hogy már postabélyeget nem értékesítenek. Szombat lévén és az ünneptől csak néhány napra, úgy döntöttem beugrom a postára bélyeget venni. Nekem sem mondott a posta munkatársa semmit pedig a POS terminált át kellett emelnie a másik pultról. Nos vettem 1000 forintért bélyeget és felszámoltak érte 300 forint kp. felvételi díjat. Jól meg jegyeztem én is hibás voltam de hát az idő szoros volt. Mivel a 100 %- ig bankkártya párti vagyok sosincs nálam készpénz és nem is járok olyan helyre vásárolni ahol nem lehet bankkártyával fizetni, nekem tudtommal máig ingyenes a bankkártyás vásárlás is! Mert jó bankom van!!!
  Bankjukkal és lakossági folyószámláik költségével elégedetlenkedőknek, mert drága sokadszor ismétlésként javaslom más is írta válts bankot! Minek az SMS szolgálat havi több száz forintért ha van saját internet hozzáférésed? Mobilbanking szolgáltatás ingyen van, bármikor betekinthetsz a számládba. És ezt is oly sokszor leírtam nekem Aktivitás számlacsomagom van néhány nap múlva vége május hónapnak is, áprilisban leemelték a bankkártya éves díját 2606,-Ft ennyibe került az év eltelt időszakában a számlám. Csoportos beszedés ingyenes maradt 7 db/hó, kp. felvét 135,-Ft/alkalom idén még nem vettem fel pénzt. A saját pénzemmel spórolni csak én tudok, meg is teszem és ez kinek-kinek a saját érdeke és döntése. A megfelelő/legolcsóbb bankot interneten több helyen is ki lehet választani, ha meg történt csak néhány órás személyes ügyintézést igényel. Először megnyitni az új számlát, majd záráshoz igazodva bezárni a régit vagy felvenni, vagy tovább utalni a számlán lévő pénzt díja általában azonos. Persze akiket kedvezményes hitelszerződés köt a meglévő bankhoz azoknál az ügyfeleknél más a helyzet, mert a kamatkedvezmény igénybevételének jellemzően az szokott a feltétele lenni, hogy oda érkezzen a jövedelem és havonta legalább + 2 db. csoportos beszedési megbízást adjon az ügyfél.
  Remélem tudtam segíteni azon fórumozó társaimnak akik havonta csak úgy a LAFO miatt több ezer forintot dobnak ki az ablakon.”
 • 49. Roland1000 2013. május 28. 18:01
  „És jó lenne, ha a Magyar Posta nem szórakozna az ügyfeleivel oly módon, hogy amennyiben az csekket is befizet és levelet is felad, akkor egy kis postahivatalban esetleg kétszer kell sorba állnia, mert az egyik ablaknál csak ezt lehet, a másiknál csak azt, mert úgy vannak beállítva a gépek. Egy vicc az egész.”
 • 48. igazságkereső 2013. május 28. 16:55
  „Jó lenne, ha végre a Magyar Posta is azzal foglalkozna végre, amiért annak idején életre hívták! Ne akarjon, biztosítást, szerencsekket árusítani, és más egyéb a Posta műfajától eltérő tevékenységgel foglalkozni! Azzal viszont nagyon is kellene,hogy egy feladott levél ne 3-4-5 nap után jusson el a címzetthez! Korábban- úgy húsz évvel ezelőtt az ország legtávolabbi pontjáról is feladott levél másnap a címzett kezében volt! Pedig közben még jelentős technikai fejlesztéseket is végrehajtottak a Magyar Posta minden munkahelyén, akkor van aki meg tudná magyarázni, hogy miért késnek napokat a feladott levelek? Ezzel kellene már végre behatóan és megnyugtató módon foglalkozni, nem pedig szakmaidegen tevékenységekkel!!”
 • 47. mazsom 2013. május 28. 15:08
  „Postára járni az egyik legrosszabb időtöltés. Van olyan posta Szegeden, ahol 3-4 alkalmazott ül az üveg mögött, de ha egyedüli "vendégként" vagyok bent, akkor is képesek megvárakoztatni hosszú percekre. Persze a 3-4 hölgyike összesen van vagy 800 kiló, remélem magukra ismernek. MENJETEK FUTNI!
  Be kellene már zárni az egészet, sorjegyet meg szerencsekket meg egyéb marhaságokat máshol is lehet kapni, nem azért megyek oda. Egyébként az a legszomorúbb, hogy ehhez az egyáltalán nem polgárbarát mentalitáshoz az alkalmazottak is gyorsan "felnőttek".”
 • 46. Jimmy88 2013. május 28. 15:00
  „Nem tudom miért ott tölti az illető. Én egyszer vettem fel pénzt Postán a kártyámról, az is 500 volt pluszba.”
 • 45. Zsuzsa138 2013. május 28. 14:51
  „Lehet rosszul értelmezem Mózes János szavait, miszerint a posta nem bankkártya-elfogadó hely, pár éve fizettem bankkártyával csekkeket, elég drága volt, azóta nem választom eme megoldást. Ez a lehetőség megszűnt volna?”
 • 44. X_Y 2013. május 28. 14:19
  „Aminek a nevében bene van a "Magyar..." vagy a "Nemzeti.." az nem szól másról mint pofátlan lenyúlásról...”
 • 43. dendri 2013. május 28. 14:12
  „40. Tshabalala
  Elgondolkodik, megjelenik egy könnycsepp a szemében. Szerencsére nála mindig van kéznél egy húszezres, amivel letörli. Ezek után minden megy tovább ahogy előtte is.”
 • 42. szegedivagyok 2013. május 28. 13:20
  „"....15 éve használ bankkártyát vásárlásoknál..." és 15 éve ugyanúgy működik a postai vagy egyéb tranzakció, semmi újdonság nincs ebben.

  Sajnos a pénzügyi kultúra itthon a béka feneke alatt van, el kell ismerni, ha tetszik, ha nem. Nyilván ez a nyugdíjast, aki kifizette ezt a 700 Ft-ot nem vigasztalja. Erre mondják, hogy így járt.”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindul a választásokon a Kétfarkú Kutya Párt

Ha sikerül megépíteniük a hegyet Szeged mellé, jó esélyeik lehetnek – mondja az elnök. Tovább olvasom