Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Drágább a lencse, olcsóbb a keret

Szeged - Másfél hónapja nincs OEP-támogatás a legtöbb szemüvegre. A látszerészek akcióznak, hogy megtartsák a korábbi forgalmat, de a szemész szerint máshogy is lehet spórolni: olvasáshoz felnőtteknek jó az olcsó áruházi dömpingáru is.
Egy augusztus közepe óta élő rendelet megszüntette a plusz és mínusz 6 dioptria közötti szemüveglencsék OEP-támogatását. Addig, ha például egy lencse a forgalmazónál 10 ezer forintba került, a közfinanszírozás alapjául elfogadott ára pedig 6 ezer forint volt, az OEP 3 ezer forintot állt az árból – vagyis a betegnek 7 ezer forintot kellett érte fizetnie. Szemüvegenként 1–6 ezer forintot tudtak a támogatással megspórolni a rosszul látók. Bár a szemüvegesek 90 százaléka a plusz és mínusz 6 dioptria közötti körbe tartozik, az egészségbiztosító szerint az évi 870 milliós kiadást jelentő támogatás így elaprózódott a túl sok igénylő között.

– A támogatás megvonása és a gazdasági válság is hozzájárult, hogy mintegy 20 százalékkal visszaesett a forgalmunk – magyarázta Eszik Imre, az Eszik Optika vezetője. A forgalomcsökkenést akciókkal igyekeznek ellensúlyozni, így például már 900 forintért is árulnak keretet – ami még az 1400 forintos „SZTK-keretnél" is olcsóbb –, de 7 ezer forintért már jó minőségűt is lehet kapni. Jelenleg a „legdizájnosabb", kézi munkával készült keretük 69 ezer forintba kerül, ehhez két „full extrás" – multifokális, vékonyított, rétegelt, fényre sötétedő – lencse 100 ezer forint.

Egyre többen keresik az olcsóbb kereteket. Fotó: Segesvári Csaba
Egyre többen keresik az olcsóbb kereteket.
Fotó: Segesvári Csaba

Akciókkal igyekeznek megtartani vevőiket a Tisza Lajos körúti Ofotértben is, ahol – Török Lilla üzletvezető szerint – csak páran mondtak le a szemüvegről a támogatás megvonása miatt. Keretet – ingyenlencsével – már 7 ezer forintért árulnak, egy másik akcióban pedig az életkornak megfelelő százalékkal adják olcsóbban a szemüvegeket – ez érthetően az időseknek jelent segítséget.

– Nem csökkent érezhetően a betegforgalom az elmúlt másfél hónapban a támogatás megvonása miatt, hiszen nem csak a vényért jönnek hozzánk a betegek – mondta el Kolozsvári Lajos, a szegedi szemészeti klinika vezetője. A professzor megjegyezte: a támogatás megvonása után spórolni úgy is lehet, ha az áruházakban feltornyozott dömpingszemüvegekből vásárolnak olvasáshoz azok a felnőttek, akiknek nincs egyéb szemproblémájuk. Gyerekeknek viszont ez semmiképp sem ajánlott – hangsúlyozta.

Plusz helyett mínusz a vakoknak

– Nemhogy többet kaptunk, de a tervek szerint még az eddigi támogatás háromnegyedét is megvonják tőlünk jövőre. Lehet, hogy a működéshez szükséges összegre is pályáznunk kell majd – mondta el Kiss Adrienn, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Azért kerestük, mert a szakminiszter korábban úgy nyilatkozott: a megvont szemüveg-támogatás összegével a vakokat és a gyengén látókat segítik. Az elnök nem tud róla, hogy augusztus közepe óta bármilyen, vakokat és gyengén látókat segítő intézkedést tett volna a kormányzat.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2009. október 11. 12:22
  „7. ja kérem, tudatosan kell vásárolni. Műanyag lencse kell a f*szomnak, üvegből meg orosz a legolcsóbb. Keretből is van ami nem 20ezernél kezdődik. Nem kell hagyni hogy az optikus kitalálja az igényeket.”
 • 6. babocska 2009. október 08. 07:59
  „Duma a támogatás,mert a müa lencsére "állitólag nem jár" .A készitési dijból adtak 1ooo Ft-t.Ja még blokkot sem és visszadták az orvosi vényt.Akkor magyarul átvágtak bennünket a tisztességes optikusok.Ezek szerint úgy manipuláltak ahogy csak lehetet velünk betegekkel.mert nem divatból kell a szemüveg.Akkor milyen átalakitásról beszélnek?”
 • 5. flexsnake 2009. október 08. 06:51
  „Októberben a kijelölt üzletekben ingyenes szemvizsgálat van!”
 • 4. forgne 2009. október 07. 19:22
  „Hali!Nekem a középső gyermekem szemüveges.Tavaly májusban készült a szemüvege. Méghogy 3 ezer forint támogatás, haha.A két lencsén összesen 1200 forint támogatás volt. A jövőhéten újra kontrollra kell menni vele, és félő, hogy lencsét kell cseréltetni, mert panaszkodik, hogy könnyezik a szeme. Remélem ismét jó busásan kell fizetni a lencséért.”
 • 3. eva45 2009. október 07. 17:50
  „2. H.Sára
  Plusz helyett mínusz a vakoknak- ezt a részt olvasd el még egyszer. Én megértettem.”
 • 2. H.Sára 2009. október 07. 17:09
  „Milyen vakoknak ez felháborító szemüvegesek nem vakok csak azért mert énis szemüveges vagyok de nem vak kicsi szerkesztő írj normálisabbban és talán a szemüevgesektől is kérj bocsánatot”
 • 1. Naca 2009. október 07. 11:38
  „Egy pár lencse átlagára már 30 ezer körül van, de ha valami speciális kell, még ennél is többe. Másrészt a fiatalok nem vesznek fel szódásüveget, nekik a vékonyított lencse kell, szűrővel (számítógép védelem), karcmentesítéssel stb. Ez pedig már majd 50 körül jár. Mi lesz a gyerekes családokkal, ahol esetleg több szemüveges is van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged 28 milliót költ új városi szobrokra

Szűk esztendőkben is áldoznak az önkormányzatok és magánszemélyek köztéri emlékek állítására. Tovább olvasom