Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Drágább a magyar paprika a kínainál

Szeged - Ha minden költséget összeadnánk, nem érné meg paprikázni – mondta egy szegedi termelő. Magyarországon magasak a költségek, változékony az időjárás: ezért is olcsóbb a kínai fűszerpaprika.
– Először megneveljük a paprikapalántát, aztán kézzel, géppel elültetjük. A kézi munka a drágább, vagy a családtagokat, vagy napszámosokat kell beállítani – magyarázta el a folyamatot Kószó Ferencné szegedi paprikatermelő.

– Majd várjuk, milyen lesz az időjárás. Szedni csak kézzel lehet a paprikát, amit magunk szárítunk, csumázunk. Az őrlést egy malom végzi, az adja ki az igazolást is. Ha minden költséget összeadnánk, nem érné meg paprikázni. Akkor vagyunk pluszban, ha a saját munkaerőnk árát nem számoljuk.
Mórahalom Kotányival

Sikeresnek tűnik a Kotányi fűszerkereskedelmi cég, a Fűszermalom Kft. és a mórahalmi önkormányzat összefogása. A programban részt vevő 50 család az első évben mintegy 300 tonna nyers árut és 50 tonna kiváló minőségű őrleményt állított elő. Erwin Kotányi, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa szerint az időjárás nyáron kedvező volt, így kiváló minőségű, édes, aromás paprika termett. A sok csapadék miatt azonban alacsonyabbak voltak a termésátlagok.


A Mars téri piacon a termelők a fél kiló csemege fűszerpaprikát 1500, a csípőst 1600 forintért adják. Ez jó árnak számít, az üzletekben 10 dekáért 400 forintot fizetünk. Hacsak nem kínai termékről van szó, amely jóval olcsóbb a magyarnál. A csomagon nem azt olvashatjuk, hogy Kínai paprika, hanem ugyanúgy a Csemege, az Édesnemes, a Csípős nevek szerepelnek rajta, Kínát a származási országnál tüntetik fel.

Betakarítás után. Nálunk sok kézi erőt igényel a paprikázás. Fotó: Karnok Csaba
Betakarítás után. Nálunk sok kézi erőt igényel a paprikázás. Fotó: Karnok Csaba

 Díjeső a Rubinra

A 2014-es szatymazi fűszerpaprika-versenyen a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. első helyezést ért el. A versenyen vakon kóstoltak 38 különböző terméket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete a fűszerpaprika-ágazatról rendezett konferenciát, amelyen különdíjas lett a Rubin Szegedi Paprika őrleménye.

Szép lassan elsorvad a magyar fűszerpaprika-termelés, amennyiben az ágazatban nem változik semmi – mondta Németh József, az Országos Fűszerpaprika Terméktanács elnöke. A magyarországi termelés drágább a versenytársakénál: mi földgázzal szárítjuk a paprikát, a déli országokban erre nincs szükség. A paprikaőrlemény ára itthon 30–40 százalékkal drágább, mint a világpiaci átlag.

Egy helyi szakértő, aki nem akart névvel nyilatkozni, azt mondta: nem meglepődni kell, hanem természetesnek venni azt a folyamatot, hogy az győz a piacon, aki olcsóbban állít elő jó minőséget. Nálunk nagyon sok kézi erőt igényel a paprikázás, ha csapadékos az idő, drága gázzal kell szárítani a termést. Ma már nem úgy van, mint régen, hogy a paprika eltart egy családot, mással is kell foglalkozni mellette. A feketepiac sem kedvez a helyzetnek. A mórahalmi Kotányi-együttműködéssel kapcsolatban azt mondta: a tőkeerős cég háttere sokat számít.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászlét osztottak Szegeden

Több mint 300 adag halászlét osztott szét a rászorulók között az Egy Ebéd Egy Esély Alapítvány… Tovább olvasom