Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Drágább az egészségtelen élet

Szeged - Bevezették a népegészségügyi termékadót Magyarországon, amely 5 egészségtelennek vélt termékcsaládot érint. Legdrasztikusabban az energiaital-árak emelkednek: egy 0,25 literes palack 62,5 forinttal lesz drágább.
Mától lép életbe a népegészségügyi termékadó Magyarországon: 5 termékcsoport ára drágul különböző mértékben. Áremelésre a termékcsaládok népszerűségétől függően ugyanakkor még egy-másfél hónapig nem kell számítani üzleteinkben – tudtuk meg Fodor Attilától.

A CBA kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: az áremelkedés nem vonatkozik azokra a termékekre, amelyek jelenleg még a polcokon és raktárakban vannak. Az adót csak a szeptember 1-je után az üzletekbe szállított termékekre vetik ki. – Kedden telefonáltam végig a legnagyobb üzleteinket, és sehol nem számoltak be megnövekedett forgalomról ezen termékcsaládok iránt. Ha egy ugyanilyen mértékű áremelést alapvető élelmiszereknél rendelnek el, már biztos elfogytak volna a készletek – magyarázta Fodor Attila. Az azonban jól látható – fogalmazott a kommunikációs vezető –, hogy az elmúlt évek során egyre inkább chips- és energiaital-függő lett a magyar vásárló. – Amíg utóbbiból a kezdetekben csak két márka, mára megszámlálhatatlan található a boltok polcain. Ez mutatja legjobban, hogy mekkora kereslet van rá. Ezért az elkövetkező időszakban az üzletek forgalom-visszaesésre számíthatnak – vélekedett.

Legalább 60 forinttal drágul egy doboz energiaital. Illusztráció: Frank Yvette
Legalább 60 forinttal drágul egy doboz energiaital.
Illusztráció: Frank Yvette

A legnagyobb mértékű áremelést az energiaital-függőknek kell elszenvedniük: az élénkítő szer literje 250 forinttal lesz drágább. Ez egy 0,25 literes doboznál 62,5 forintot jelent – így a legolcsóbb energiaitalok ára 162,5 forintnál kezdődhet majd. A sós snackek kilója 200 forinttal emelkedik, míg a túl cukrosnak vélt üdítők literje 5 forinttal.

Kimaradt a hamburger

A kezdetben hamburgeradónak nevezett csomagba végül olyannyira nem került be ez az étel, hogy a kormány több nagyvárosban – így Szombathelyen – az Új Magyarország fejlesztési tervben gyorséttermi beruházásokat támogat. Az egészségvédelmi adónemmel kapcsolatban egyébként is felvetődött már a kérdés: mi alapján tekintenek bizonyos ételeket-italokat egészségesnek vagy egészségtelennek? Mindenesetre a McDonald's júliusban bejelentette: ebben az évben csaknem 15 milliárd forintért vásárol magyar alapanyagokat európai éttermei ellátásához.

A nagyobb szegedi üzletekben vegyes kép fogadott minket a chipses és energiaitalos polcoknál: a Dugonics téri Tescóban utóbbiból már elég szerény volt a kínálat, míg a Diófánál található Sparban és a CBA Centben raklapokkal láttunk a szénsavas üdítőből.

– Szerintem az energiaitalnál vannak százszor inkább egészségtelen termékek. Eddig a legolcsóbbat vásároltam, jobb az íze, mint a kávénak, és engem jobban is pörget. Most közel duplájába kerül majd mindez. Nem hiszem, hogy le tudnék mondani róla, reggel csak ez tud felébreszteni – közölte lapunkkal Temesvári Gábor.

A Hell energiaitalt gyártó, magyar tulajdonban lévő vállalattól érdeklődtünk: az áremelés hatására csökkentik termékeik koffeintartalmát? A cég kommunikációs feladataival megbízott kft. egyelőre nem akart reagálni kérdésünkre: ma délelőtt tartanak rendkívüli sajtótájékoztatót az ügyben.

10 milligramm koffein, 1 gramm só

A népegészségügyi adó hatálya alá esnek az üdítőitalok (ha azok gyümölcstartalma nem éri el a 25 százalékot, hozzáadott cukortartalma pedig 100 milliliterenként meghaladja a 8 grammot), az energiaitalok (amelyek koffeintartalma meghaladja a 10 mg koffein/100 ml-t), az előrecsomagolt cukrozott készítmények (ha cukortartalmuk meghaladja a 25 g cukor/100 g, csokoládék esetében a 40 g cukor/100 grammot), a sós rágcsálnivalók (ha a sótartalmuk meghaladja az 1 g só/100 grammot – kenyér és pékáru kivételével), és az ételízesítők (ha sótartalmuk meghaladja az 5 g/100 grammot). A chipsadóból 20 milliárd forint bevételre számít a kormány, amit az egészségügyi rendszer javítására fordítanának.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. lolita_88 2011. szeptember 06. 01:31
  „Jesszus!nem is tudtam,hogy a túrós csusza egészségtelen étel...ennyi erővel menjünk el legelni,mert minden egészségtelen,minden rákkeltő.szerintem barokkos túlzás a csuszát az energiaitalhoz hasonlítani.pffff,mint az energiaital :S”
 • 90. deathlord20 2011. szeptember 02. 11:42
  „Ezután nem csak cigi meg... csempészet lesz, hanem energiaital és chips is :D”
 • 89. klj_54 2011. szeptember 02. 10:00
  „A cikk címe hangulatkeltő, tartalmilag sem igaz.
  A kenyér alapvető élelmiszer, ha jól tudom.
  Ha az akkor bizony az egészséges táplálkozás a drágább!
  Mert egy kiló fehér kenyérnek nevezett terméket mér 180 Forintért kapok, de igazi barna kenyeret, mely nem csak színre hanem beltartalomra is (mondjuk rozsból van) teljesíti az elvárást aranyáron kapom meg a boltban.
  Sajnos ez szinte az egész táplálékláncra igaz:(”
 • 88. X_Y 2011. szeptember 02. 02:40
  „A fú nagyon egészséges - legeljetek, birkák! Ha a Kedves Vezető Főtitán ennyire aggódik az egészségetekért :)

  (Titánia, Titánia avagy a dublőrök éjszakája)”
 • 87. bambinaXX 2011. szeptember 02. 02:24
  „80! a bölcsis kaja még hagyján - látnád az ovis "menüt"!! tele van szénhidráttal (kakaóscsiga, fánk, mogyorókrémes kenyér, gagyi tejszelet stb...) a gyümölcsöt mi visszük be, a főzelék csupa rántás-habarás, alig zöldség.. gyerekem meglepődött, hogy otthon a borsófőzelékben sok a borsó, mert az "oviban az fehér"(=nagyrészt habarás).. felháborító - a hússzerű készítményekről nem is beszélve!!!
  Szabályozni kellene, hogy zöldséget, gyümölcsöt egyenek a gyerekek nagyrészt, ne sz@rokat!

  Az iskolai büfék választékáról nem is beszélve..”
 • 86. qrumpli 2011. szeptember 02. 02:14
  „Na végre egy örömhír!”
 • 85. Elit 2011. szeptember 01. 23:56
  „Szánalmas az amit ezek már művelnek. De legalább ne hazudnának, és találnának ki kamu dumát. Egészség fontossága, meg az egészségügy támogatása...

  Végigolvastam a kommenteket, van néhány nagyon jó, ami elgondolkodtató. Külföldön miért nem drága sem a chips, sem az energia ital sem a mcdonalds? Ott van pénz, megvenni a drágább dolgokat és van pénz arra h aki akar az egészségesen élhessen. Itthon az van, hogy minél többet zsákmányoljunk be a söpredék szavazópolgároktól. Én a dohányáru árát felemelném 3-4 szeresére mint más országokban, mert az tényleg károsító hatású, és igazából mindenki megvan nélküle, de most az, hogy tévézés közben ne ehessek meg egy chipset, vagy igyak egy jó hideg energia italt mikor kinn 50 fok van....nevetséges. Majd isszuk a sok károsabb italt, ami sohasem látott gyümölcsöt csak izesítőt, az miért jobb az energia italnál?

  Itt a lényeg az, hogy míg kormányoz Orbán bácsi, és csatlósai még jobban megszedjék magukat, semmi több. Azért drágítja meg ezen termékeket mert egészségtelenek? Akkor be kell szüntetni mint pár éve az olyan terméket ami rákkeltő, nem drágítani, és ebből az egészségtelen termékek árából pont az egészségügyet támogatná? Elvégre sok olyat fogunk inni-enni ami ezeknél károsítóbb, kell az egészségügy fellendítése mert többet fogjuk igénybe venni, lehet majd ismét bevezetik a vizitdíjat is... szánalom ez az ország már tényleg. El kellene takarodni innen mindenkinek azt Orbánka egyedül úgy Kormányozza zátonyra a hajót ahogy akarja..., de míg más is van a fedélzeten az nem ezt érdemli!”
 • 84. vári 2011. szeptember 01. 22:52
  „Smerdis

  Na jó, de azért arról ne feledkezzünk meg, hogy az egészséges táplálkozás igenis pénzkérdés - itt most nem a cukros üdítőre gondolok, mert arra nem kötelező pénzt kiadni, hanem arra, hogy pl. egy nagyobb család, ha húst akar enni, nem biztos, hogy futja csirkemellre és salátára úgy, hogy mindenki jól is lakjon (a két kamaszfiúval egyetemben). Inkább eszik olcsóbb húst olcsóbb körettel, ami kevésbé egészséges, de laktató.”
 • 83. aquila0126 2011. szeptember 01. 22:42
  „Alkohol, cigaretta??????”
 • 82. Nostradamus 2011. szeptember 01. 22:24
  „Most könnyekig meghatódtam, hogy ennyire vigyáznak az egészségemre. Mert ilyen kis gondos vezetőink vannak nekünk, akik mindenre gondolnak. Nahát.”
 • 81. CID 2011. szeptember 01. 22:02
  „Basszus frakk, miért jó az neked, ha a mobilpiacon, a NAGYKERESKEDELMI árat, 40%-al csökkentik ? Azt hiszed, ócsóbb lesz az ájfon, oszt te is mögvöhetöd ?....................................................”
 • 80. Smerdis 2011. szeptember 01. 21:30
  „szerintem az iskola és a szülő együttes feladata lenne ránevelni a gyerekeket az egészséges táplálkozásra. de még a bölcsiben is borzalom kajákkal tömik a gyerekeimet és tehetetlen vagyok... ezek nem hallottak zöldségekről, salátáról, csirkemellről. ha hús van akkor disznó, vagy valami panírozott "hal"rúd, meg persze kenyér hozzá, mert a <moderálva> magyar el sem tudja képzelni az életet kenyér nélkül. utána persze még a nevelő örömködve újságolja, hogy "nasiztunk meg sütiztünk". gondoltam <moderálva>, hátha felfogja, de meggondoltam magam.”
 • 79. havranek 2011. szeptember 01. 20:48
  „Ki vagy kik írják a törvényeket ? Ha a "hamburgeradót" a hamburgeres multinak nem kell fizetni akkor ki is mondta tollba ? Politikusainknak ki diktál ? Szerintem azok akik már 22 éve "oszt jó napot "! Ennyit a sokat emlegetett "Magyar érdek"-röl !l”
 • 78. oreg47 2011. szeptember 01. 20:36
  „Egészségesebb élet? Hm, nem is tudom. Drága jó apai nagyapám 98 évesen a tornácon ülve, pipázva aludt el örökre. Rossznyelvek szerint már pipával a szájában született. Nem vetette meg a szalonnát, mindent utánasózót, Kabost ferdítve idézve: a sót is sóval ette! Nem vetette meg az édességet, a jó borocskát, a kisüstit, de még a sört se; mindent a maga idején.
  Csak szívta a mozdonyfüstöt, de másként nyugiban élt, bakter lévén, de ott is állandóan lógott a pipa a szájából. Jött a vonat sorompó le, elment, sorompó fel; és nyugdíjas állás volt Stresszről, meg ilyesmiről nem is hallott. Műtrágya, azbesztpor, benzingőz, kipuffogó korom a dieseltől sehol. Műtrágya, vegyszerek? Műanyag is legfeljebb a bakelit a villanykapcsolón, amikor már bevezették. Orvost életében nem látott, a bába segítette megszületni is, otthon.
  Nem kéne itt ámítani a népet, kell a pénz az államnak, megint kitaláltak valamit, ennyi ...”
 • 77. berkabela 2011. szeptember 01. 20:26
  „Az átlagéletkort csak az egészségtelen étkezéssel lehet hatásosan csökkenteni.A "csülök-péknémódra"-Kadarkával öblitve, úgy megnövelné az átlagéletkort és a kifizetendő nyugdijakat, hogy csődbe menne az ország!”
 • 76. Hell-icon 2011. szeptember 01. 20:05
  „74. macs

  Amit ma általánosan használnak nálunk üdítők(pl. cola) ízesítésére az nem cukorrépából készült cukor, hanem glükóz - fruktóz szirup. Ezt kukoricából készítik.
  Olcsóbb, mint a hagyományos cukor viszont általánosságban többet kell használni belőle, hogy nagyjából ugyanazt az édes ízt adja, mint a hagyományos értelemben vett cukor. Az íze is másabb egy picit a cukorrépából készült cukorhoz viszonyítva. Nagy mennyiségben fogyasztva pedig (állítólag, én magam nem olvastam utána) izomgyengeséget és fáradékonyságot is okoz (többek között).”
 • 75. Niky90 2011. szeptember 01. 19:53
  „Nem az egészségtelen ételeket kellett volna drágítani,hanem az egészségesek árat alacsonyítani. A magos kenyerek, a rozs kenyér, a barna/nád cukor stb. Hát mit ne mondjak milyen drágák. És bár most a Chipset pl. drágították,de semmi nem fog változni,ugyan úgy venni fogják az emberek. Az energiaitalokat szintén. Van amikor hajnal 4-5 kor kelek, én is ittam,és inni is fogom az energia italt,mert nem szeretem a kávét, szimplán nem ízlik.

  65. Hidegen
  Minek kéne betiltani? Nem iszod és ennyi, ha más issza, semmi közöd hozzá,rád úgysem káros. Akkor meg?

  71. frakk

  Ne aggódj, a cigi is drágulni fog.”
 • 74. macs 2011. szeptember 01. 19:46
  „Adót vetünk ki a magas cukortartalmú ételekre is. OK! DE! Vizsgálóbizottság vizsgálja a magyar cukorrépa termelés visszaesését és a cukorgyárak bezárását. Hogy is van ez? Termeljünk több répát, gyártsunk sok cukrot! Kinek? Minek?”
 • 73. vári 2011. szeptember 01. 18:58
  „Hidegen

  Az alkoholtilalom sem csökkentette az alkoholfogyasztást, sőt!”
 • 72. X_Y 2011. szeptember 01. 18:47
  „Akkor hasonló adót kéne kivetni a marha/sertés/pacalpörköltre, a kocsonyára, túrós csuszára - ezek pont olyan egészégtelenek mint az energiaitalok (nagy mennyiségben fogyasztva)”
91 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kultúrák kavalkádja Deszken

Deszk - Nemzetközi kulturális és gasztronómiai találkozó kezdődik holnap a településen. A látogatók… Tovább olvasom