Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Drágább lesz a szalmonellamentes csirke

Csongrád megye - A magyar csirkék fele szalmonellás, egészségre ártalmas. Az Unió az év végéig adott haladékot arra, hogy a baromfiállomány mentes legyen a fertőzést okozó baktériumtól. Igaz: ennek az ügynek is nagyobb a füstje, mint a lángja, hiszen nincs ember, aki nyersen enne csirkehúst.
Magyarországon a csirkeállomány több mint 50 százalékát érinti a szalmonellafertőzés, míg az EU-ban mindössze 5–25 százalékát. A szalmonellamentesítést azért kell a magyar baromfitartóknak komolyan venniük, mert december közepétől már csak olyan csirke- és pulykahúst lehet forgalomba hozni az Unió országaiban, amely szalmonellamentes, azaz az emberi egészségre nem ártalmas. Ma még ráírják a csomagolt húsra: csak hőkezelés után fogyasztható.

A feltételek teljesítéséhez elsősorban a megfelelő higiéniai körülményeket kell biztosítani – a fejlesztésekhez az Unió támogatást ad. De csak akkor, ha ugyanannyi pénzzel a magyar állam is hozzájárul a költségekhez. Idén elvben 2,5 millió eurót kaphatunk az EU-tól, és még egyszer ennyit a szaktárcától. Úgy tudjuk, eddig vékonyan csordogáltak a támogatások.

Mit tesz egy gazdaság azért, hogy ne legyen fertőzött az állománya? Kecskeméti István – aki Forráskút mellett gazdálkodik, évi 200 ezer darab baromfit ad el a feldolgozóknak – azt mondta: napos kori és vágás előtti vizsgálaton esik át az állománya. A napos kori vizsgálatnál 10 darab kiscsibét és 5 darab „pelenkát" visz Szegedre, a laboratóriumba. A pelenka az a 10-szer 10-es papírlap, amit a kiscsibék alá helyeznek. Vágás előtt pedig két pár „csizmatampont" mérnek be: ez lábra felhúzható szövet, amit beitattak a táptalaj anyagával. A gazda a csizmában végigmegy az ólakban, és ami ráragad a csizmájára, azt bevizsgálják. Eddig negatív eredményeket produkált, és nem kellett sokat fizetnie – mondta Kecskeméti István –, mivel csak az áfát kérik el tőle.

A Hungerit több 10 millió forintot költ a szalmonellamentesítésre. Fotó: Karnok Csaba
A Hungerit több 10 millió forintot költ a szalmonellamentesítésre.
Fotó: Karnok Csaba

Horribilis összegeket fizet viszont a szentesi Hungerit Zrt. a szalmonellafertőzés megelőzése érdekében. Magyar József tulajdonos-vezérigazgató elmondta: tavaly november óta a feldolgozott csirkék 90 százalékát saját telepükön állítják elő. Saját állatorvos, takarító- és fertőtlenítőbrigád dolgozik, a 15-16 fő bérköltsége meghaladja a 15 millió forintot, a vizsgálatokért is ekkora összeget fizetnek. És még nem is beszélt arról a gépparkról, amelyet erre a célra meg kellett vásárolniuk. A vezérigazgató hozzátette: a költségeket ma még lenyelik a feldolgozók, de előbb-utóbb bele kell tenniük az árakba.
Magyar József egyetért azzal, hogy folytatni kell a „gyérítést" Magyarországon, még abban az esetben is, ha nem lesz az állomány 100 százalékban mentes a baktériumtól.

Főzéskor megöljük a szalmonellát

A szalmonellákat hőkezeléssel, azaz főzéssel, sütéssel 70–75 Celsius-fokon ártalmatlanítani lehet. Ez azért is megnyugtató, mert nyersen nem eszünk csirkehúst. Az emberi egészségre információink szerint az 1500 regisztrált szalmonellafaj közül csak néhány ártalmas. Ezek közül a magyar csirkékben kettő fordul elő, igen kis arányban. Figyeljünk oda arra, hogy ne ugyanazon a vágódeszkán szeleteljük a csirkehúst és a zöldségeket, mert a nyers húsról átvihetjük a többi élelmiszerre a baktériumokat.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. exdeus 2010. május 06. 15:41
  „"a 15-16 fő bérköltsége meghaladja a 15 millió forintot"
  Na szóval, ha csak fele-fele arányban nézem a kifizetendő járulékot és a dolgozóknak utalt fizetést, akkor egy főre NETTÓ 470.000-500.000 fizetéssel lehet számolni.
  Hol lehet jelentkezni takarításra és fertőtlenítésre? Ez az összeg nálam többhavi nettó... Talán a harmada is elég lenne, és nem kellene azért többet fizetni, hogy ne legyünk betegek, mert valljuk be, igen életszerű helyzet, ha pl. csirkét vagdosol és csengetnek, rohansz ajtót nyitni (max. megtörlöd a kezed előtte), aztán ki az, aki a kilincset is letörli? Azt megfogja a gyerek, aki simán beteg lehet tőle...”
 • 27. ferdzso 2010. május 06. 09:54
  „Eddig, egyes hentesek a kurkumába mártott, (és ez által sárgás színűbb) baromfihúst árulták, mint "tanyasi csirkét". Atya ég?! Most jön a hypós is???”
 • 26. jozko 2010. május 05. 23:11
  „A csirkehús népélelmezési tömegcikk, az élelmiszerpiac egyik bástyája. Naná, hogy mindent megtesz az UNIÓ, hogy előírásokkal szabályokkal így vagy úgy, de kézben tarsa, legalábbis erősen befolyásolhassa! A mi egészségünk védelme jól hangzó porhintés...”
 • 25. kuyulu 2010. május 05. 17:52
  „Hej pedig nagyon finom a Tesco csirke csak jól be kell fűszerezni !!! ólcsó legyen az a lényeg.”
 • 24. csakhogy 2010. május 05. 16:27
  „Jó lesz nekünk a magyar csirke nem kell az Uniós szrság de ne is engedjük be azt a sok szennyet amit kintről hoznak be, ócsón.”
 • 23. Hell-icon 2010. május 05. 16:09
  „22.

  :D
  Lelki szemeim előtt hirtelen Hajós András jelen meg ezt olvasva:D”
 • 22. FanyarDárda 2010. május 05. 15:11
  „"Főzéskor megöljük a szalmonellát" - Tiltakozom a Szalmonellák Jogaiért Alapítvány ügyvezető testülete nevében!
  A szalmonella is ember! És ha valaki szívesebben enne csirke nélküli szalmonellát? Az hova forduljon jogorvoslatért?”
 • 21. szatyi 2010. május 05. 14:53
  „-reagens-
  Most akkor vagy röndösen "őzzél", vagy sehogy se! Amit elkövetsz, az csak felemás próbálkozás!”
 • 20. jozko 2010. május 05. 14:36
  „Szerintem a szalmonellás is drágább lesz...”
 • 19. reagens 2010. május 05. 13:32
  „EU baromság. Egy dolog rendeletöt hozni és egy másik, hogy hogy tartják be.
  Elméletileg disznót vágni is csak úgy lehetne, hogy ántsz ellenőrzött kijelölt vágóhídon, ráadásul vágás után mintát kellene vinni ántsz-nek, bevizsgáltatni, és csak utána folytatni a feldolgozást..
  Ilyen fertőben hogy tudtam én felnőni, mögöregödni, amíg nem volt eu szabályozás?”
 • 18. kuyulu 2010. május 05. 12:39
  „Itt a mediterrán országokban is szokatlanul hideg volt a tél hó esett a riviérán is.Igy ergo nem telepítettek elég napos csibét a termelők,így nem tudnak a multik olcsón beszerezni.Csak 15 évig foglalkoztam csirke pulyka neveléssel,nagy fölfújt lufi az egész.”
 • 17. bélás 2010. május 05. 12:30
  „éljen az EU”
 • 16. Pengemester 2010. május 05. 12:26
  „Ez az egész arról szól,hogy kinyírják a hazai baromfifeldolgozókat. Ki az a marha,aki nyersen eszi a csirkehúst?”
 • 15. apátfalvifaszagyerek 2010. május 05. 11:10
  „Ez egy mocskos antimagyar cikk, amely teli van hazugsággal!!! <moderálva> A magyar mezőgazdaság és állattenyésztés mindig is kiemelkedő volt!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. gróf 2010. május 05. 10:43
  „12. hozzászólás joy 2010.05.05. 09:14

  Értelmesebb családoknál 2 vágódeszka van...egyik húsvágó és a másikon lehet a nyersen fogyasztandó zöldséget vágni.

  Ettől függetlenül tényleg fontos az elmosogatás a főzés KÖZBEN és nem a végén amikor a fa pólusaiban már beindult az élet!”
 • 13. zizu 2010. május 05. 10:39
  „"A szalmonellákat hőkezeléssel, azaz főzéssel, sütéssel 70-75 Celsius-fokon ártalmatlanítani lehet. Ez azért is megnyugtató, mert nyersen nem eszünk csirkehúst. "
  De roston és grillezve igen. És nem csak szalmonellával, hanem Campilobakter-ral is fertőzött a baromfihús.
  Volt szerencsém átesni az utóbbin két hete, a sürgősségin feküdtem infúzióval, 39fok lázzal, véres hasmenéssel.
  Étteremben ettem roston csirkét és nem volt kellően átsülve. Ennyi. Az ÁNTSZ-től még a lakásunkon is jártak, és felvilágosítottak, hogy ez igenis probléma és nagyon sok a fertőzött baromfi.”
 • 12. joy 2010. május 05. 09:14
  „Tényleg ennyi analfabéna él kicsiny országunkban?

  A 80-as évek átkozott szocializmusában teljesen mentes volt a magyar baromfiállomány, Bábolna építette ki Izrael, Kína baromfifarmjainak alapjait, sőt a 80-as évek elején teljesen lefertőzött angliai baromfiállományát is ők frissítették fertőzésmentes jószágokkal.
  Nagyon szomorú, hogy lesüllyedtünk a mocsokba!
  A tisztaság fél egészség, és sokba kerül de megéri.

  A cikkből kiderül, mennyire könnyen össze lehet szedni egy méretes f.sást a fertőzött csirkehústól. Elég a bontódeszkát trehányul elmosni, uána a tejfölös uborkasalátával már föl is tállalják a nokedlis csirkepörkölt mellé!

  Akit nem érdekel saját és családja egészsége, nyugodtan f.ssa össze magát!”
 • 11. gumikacsa111 2010. május 05. 08:42
  „Talán, ha megfelelő munkabért kapna az átlag állampolgár nem lenne gond a drágább "frankó" élelmiszer( pl: csirke far-hát)”
 • 10. Dema 2010. május 05. 08:32
  „Ez egy bejelentett áremelés?? Az előttem szólókkal teljesen egyet értek! :D”
 • 9. madártej 2010. május 05. 08:09
  „Térjen vissza az ilyentől berosált alak a nyereg alatti húsra, abban nem lesz Szalmon Ella.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elrendelték a Szeviép csődvédelmét

Csődvédelmet kért a Szeviép Zrt. - írtuk a múlt héten, s ezt a Csongrád Megyei Bíróság végzése nyomán azóta el is rendelték. Tovább olvasom