Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Drágább lesz a válás

Szeged - 30 ezer forintra nőne a válási illeték a kormány tervei szerint. A házasságkötés olcsóbb, bár egyre ritkuló aktus Magyarországon.
Drágább lesz a válás, 250 százalékkal nő a válási illeték a kormány tervei szerint: az eddigi 12 ezer forintról 30 ezer forintra emelkedik a házasság felbontásáért fizetett összeg.

A házasságkötésnek nincs illetéke, nem kell fizetni érte, ha az erre kijelölt időszakban történik. Ez Szegeden szombat 10-től 18 óráig tart – tájékoztatott Bacsik Sándorné, az anyakönyvi hivatal csoportvezetője. A lakodalomra persze bármennyi pénz elkölthető. Ahogy a válásra is. Ha a házasság felbontására közös megegyezéssel kerül sor, és a házastársak meg tudnak egyezni gyerek, tartásdíj, vagyonmegosztás dolgában, akkor nyertek, a bontóper illetékén túl nincs több fizetnivaló. Ha vannak vitás kérdések, akkor egyéb illeték, szakértői díj, ügyvédi költség is felmerülhet.

Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese, sajtószóvivő tájékoztatása szerint a gyermekek elhelyezésére és a kapcsolattartás módjára irányuló kereseti kérelem illetéke – a gyermekek számától függetlenül – 21 ezer forint.

Kevesebb esküvő, ugyanannyi válás

A KSH 1995– 2009-es időszakra vonatkozó adatai szerint Magyarországon évente nagyjából 24–25 ezer válás történik – esztendők óta stagnál a szám. A házasságkötéseké viszont csökkenő tendenciát mutat: 1995-ben 53 ezer 463 pár kötött házasságot Magyarországon, 2009-ben már csak 36 ezer 730.

A gyermektartás díjának illetéke az összes tartásdíj egy évre jutó összegének 6 százaléka, de legalább 10 ezer, legfeljebb 900 ezer forint. A tervek szerint ennek is nőne a felső határa: 1,5 millió forintra. Illetéket kell fizetni azért a keresetért is, amit az ingóságok megosztásáért indítanak a felek. Ez a követelt dolgok értékének 6 százaléka, de ebben az esetben is legalább 10 ezer, legfeljebb 900 ezer forint. A házastársak vagyonmegosztását célzó eljárás illetéke is a követelt tulajdoni hányad értékétől függ, annak 6 százaléka, de legalább 10 ezer, legfeljebb 900 ezer forint.

A házassági bontóperekben nem kötelező a jogi képviselet, az ügyfelek gyakran a bíróság nyilvános ügyfélfogadási napján, vagy az Igazságügyi Hivatalnál kérnek segítséget. A közös vagyon megosztása esetén ugyanakkor célszerű mégis ügyvédet felkérni. A bíróság ügyvédi munkadíjat állapít meg a pernyertes fél számára. Az összeg az ügyvéd és ügyfél közti szerződéstől függően eltérő lehet. Ha nincs ilyen megegyezés, a bíróság jogszabály alapján állapítja meg az ügyvédi munkadíjat – legalább 10 ezer forintban. A költségek megfizetése alól részben vagy egészben mentességet lehet kérni, ha ezt a jövedelmi viszonyok indokolják.

– Hogy mennyire fogja vissza a válások számát az illetéknövelés, az a jövő zenéje, de ha csak néhány esetben történik meg, az is fontos. Az illeték emelkedése az ország pénzügyi stabilitásához is hozzájárul – mondta lapuknak Kalmár Ferenc KDNP-s országgyűlési képviselő. A kérdésre, hogy a házasságkötések esetében is tervezi-e illeték bevezetését a kormány, a képviselő azt mondta, ilyenről nem tud. 

Olvasóink írták

 • 6. Morpheus_RexXx 2011. október 27. 07:16
  „Persze, hogy egyre kevesebb a házasság. És egyre több az olyan eset, hogy azt sem tudják, a "csemete ki fia borja", kufircolnak ész nélkül, meggondolatlanul össze-vissza. Szegény gyerek pedig azt sem tudja ki a valódi apja. Egy bizonyos mondás marad ezekben az esetben sajna: "az én tyúkom tojta". És ezen esetekben többnyire a magatartás eredménye is jelentkezik, sok esetben az ilyen felelőtlen "szülő" gyereke(i)-t nem is a "tyúk" neveli, hanem az utca... :S”
 • 5. gedeon 2011. október 26. 12:20
  „Két barát beszélget.
  - Képzeld, a feleségem válni akar!
  - Miért?
  - Nem tudom. Pedig reggelente még a kávéját is az ágyba vittem. Neki csak meg kellett darálnia.”
 • 4. deszkás 2011. október 26. 11:52
  „És drasztikusan csökkent a válások száma köszönhetően a nemzeti kormány erőfeszitéseinek-mondja az ügyeletes szóvivő.”
 • 3. papika56 2011. október 26. 11:17
  „Úgy gondolom nem csak a válás lesz itt drágább ! Ha nem MINDEN !!!!!
  Ma Magy.on : 55 adónem van !!!!! SEHOL a világon nincs ennyi !!!!!
  A házasság is sokba kerül , milliókba is ha nagy a flanc . de ha megromlik egy kapcsolat--nem ez a 30 ezer lesz a legnagyobb probléma. Az ügyvéd is sokba kerül--meg a vagyonmegosztás is --ha van --meg a gyerek elhelyezési procetúra.
  matolcsi és bandája HÁHY BŐRT akar még lehúzni a népről ?????
  Máshol olv. a képviselőknem jár : taxi-csekk , éves szinten : 4 millió ft, parlamenti dolgozóknak : 17 millió / év. a KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEN felül !!!!!!!”
 • 2. jozko 2011. október 26. 11:10
  „Még kevesebb lesz a házasságkötés-mert bár annak nincs illetéke , egyre növekvő költsége viszont igen!

  Esetleg hozhat valamit az állami konyhára az, hogy az eddig csak papíron elválók és gyermeküket egyedül nevelők, több segélyre jogosultak száma csökken...ámbár ha nem házasodnak, kb. ugyanott vagyunk.

  Lehet, hogy ismét egy vallási prioritás került előtérbe:
  "Amit Isten összekötött, azt ember ne válassza szét...."
  Megfontolandó - mint úgy általában az élet/vezetés a felnőtté válás után!”
 • 1. deszkás 2011. október 26. 10:03
  „Ez mitől lehet jobb? Nem válnak el papiron és annyi. Viszont mint eddig is együttmaradnakmég több lesz a családon belüli (kivüli) erőszak. Kalmár Úr! Az ön bölcsessége még ennyit sem ér. A gyerektartás iránti kérelmet is meg kell adóztatni (az illeték ugye mielőtt valaki kiokit) az meg többszörösen hátrány a gyerekre nézve. A nemfizetés mint bűncselekmény kategóriában eddig hogy működött? Sehogy. Miért az eltartónak kell bizonygatni KÁDÁR óta? Kalmár úr! Látott ön már egy ilyen tárgyalást? Kétlem. Ha már nyilatkozott. (moderáltam magam)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU: kevesebbet kapnak a szegények?

Mórahalom - Ha többet nem lehet költeni a közös politikák finanszírozására, akkor jelentsük ki, hogy… Tovább olvasom