Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Drágábban közlekedünk, fűtünk, szemetelünk

Szeged - Bérek, árak, adók, szociális támogatások – melyek a legfontosabb változások? Mennyivel lesz drágább az élet az új évben? A tegnap életbe lépett változásokat, áremelési arányokat, számokat – bár már megírtuk – megismételjük.
Januártól 2,9 százalékkal emelkedik a lakossági áram ára, ez egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent. Átlagosan öt forinttal emelkedik a postai szolgáltatások díja. Nem változik azonban a gáz ára és az autópályadíjak mértéke sem. Mintegy 2,2 millió háztartás kaphat az ideivel megegyező mértékű gáz-, illetve távhőtámogatást.

353 gyógyszer ára csökken, átlagosan 3,76 százalékkal, a legnagyobb mértékben, 36 százalékkal egy onkológiai készítményé.69 ezer forintról 71 ezer 500 forintra nő a minimálbér, és 87 ezer forintra emelkedik a legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma. A cégeknél megszűnik a béren kívüli juttatások – például az étkezési utalvány – adómentességének eddigi 400 ezer forintos felső korlátja.

A közszolgák bruttó 180 ezer forint alatt jövőre is teljes egészében megkapják 13. havi fizetésüket, afölött pedig havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítésben részesülnek. Kiegészítő illetményt kapnak azok a pedagógusok, akik halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkoznak, továbbá emelkedik az osztályfőnöki és a gyógypedagógiai pótlék mértéke.

Hulladéklerakó a Sándorfalvi úton. Januártól 6,5 százalékkal drágul a szemétszállítás Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba
Hulladéklerakó a Sándorfalvi úton. Januártól 6,5 százalékkal drágul a szemétszállítás Szegeden.
Fotó: Segesvári Csaba

Ezután a jegyző döntése nyomán nem rendszeres szociális segélyt, hanem rendelkezésre állási támogatást kapnak azok a kérelmezők, akiknek esélyük van arra, hogy a munkaügyi központon keresztül állást találjanak, illetve megfelelő képzést tudnak számukra biztosítani. Tegnap óta jár az óvodáztatási támogatás is, amelynek célja, hogy anyagi okból egyetlen gyermek se maradjon ki az óvodából.

Egyszerűbbé válik a személyi jövedelemadózásban az adókedvezmények kiszámítása. Az eddigi hétféle jövedelemadó-kedvezmény érvényesítésére eltérő szabályok vonatkoztak, januártól azonban mindegyik esetében azonos lesz a számítási mód. Új adókedvezmény, az úgynevezett háztartási adókedvezmény révén a lakásfelújítás vagy a háztartási gépek javításának költsége is levonható lesz az adóból. Húszmillió forintos értékhatárig megszűnik az örökösödési illeték a házastárs, a gyermek és a szülő esetében.

2009-ben súlyosabb szankcióra számíthatnak – a büntető törvénykönyv, illetve a polgári törvénykönyv módosítása értelmében – például a nyilvános helyen garázdálkodók. Szigorodnak a fémek átvételére és kereskedelmére vonatkozó szabályok a színesfémlopás és illegális kereskedelem visszaszorítása érdekében, és ismét büntetendő lesz az uzsora.

Szegeden díjemelés

A december 12-én megtartott közgyűlésen a közüzemi díjak emelését fogadta el a kormányzó többség: eszerint januártól 9,8 százalékkal nő a távfűtés, 9,1 százalékkal a tömegközlekedés, 6,5 százalékkal a szemétszállítás, 4,5 százalékkal pedig az iskolai étkeztetés díja. A testület úgy döntött, hogy 2009-ben 100-ról 80 százalékra csökkenti a városi cégvezetők prémiumát. Számításunk szerint ezzel bruttó 800 ezer és 1,6 millió forint közötti összeget vesznek ki a 14 városi cégvezető zsebéből.

Vámszabályok

200 helyett csak 40 darab cigarettát lehet behozni vámmentesen Magyarországra, amennyiben közúton, vasúton, vagy vízi úton lépik át a határt. A légi utasok esetén már tavaly december 1-jén hatályba léptek az új határértékek: dohányáruból az előbbi mennyiség ötszöröse hozható be vámmentesen. Szintén december 1-jei változás, hogy a jelenlegi 175 eurós vámmentes értékhatár légi utasok esetén 430 euróra, más módon utazók esetén pedig 300 euróra emelkedett. Cukorból személyenként és évente összesen a hazai átlagfogyasztásnak megfelelő 20 kilogramm hozható be vámmentesen. A szabványos üzemanyagtartályában található mellett hordozható tartályban 10 litert meg nem haladó mennyiségű üzemanyagot lehet behozni vámmentesen.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. smpeti 2009. január 04. 21:55
  „Kedves Sziti!

  A fűtés számlám nem titok: 18-20.000,- Ft/hó melegvízzel együtt, és évi 12 hónapon keresztül.
  A magánházban lakók megpróbálkozhatnak alternatív fűtéssel is:
  - Napkollektor: egyszeri beruházással, de ingyen fűtőanyaggal a használati melegvíz 80%-át biztosítja (fűtési idényen kívül 100%-át), a fűtési melegvíz 50-70%-át tudja nyújtani (fűtési rásegítőnek használják leginkább). Éves szinten a fűtési költség 50-75%-a takarítható meg.
  Pellet kazán: Pellet = mezőgazdasági és faipari hulladékból (esetleg energiafűből) speciális eljárással préselt 2-3 cm hosszú rudacska. 1 m3 földgáz fűtőértéke = 2 kg pellet fűtőértékével. 1 m3 földgáz = 120 Ft; 2 kg pellet = 70-80 Ft. Itt is lehet számolgatni!
  Geothermikus energia: A föld maghőjével felmelegedő víz fűtésre hasznosítása geothermikus kút kialakításával (Igaz, ez jelenleg csak ipari méretekben, de kivállóan működik pl: Mórahalmon, Kisteleken).
  Mind három alternatíva környezetkímélő, és a kezdeti befektetést követő megtérülés után lényegesen olcsóbb, mint a földgáz fűtés!

  Sajnos, a paneldzsungel-lakók ezt nem választhatják!”
 • 63. Szemif 2009. január 03. 23:24
  „60-ra
  Na, ha ezzel kezdted volna........
  Tehát valami nagyon hiányzik Szegedről a bérlettípusok közül, ez az egy vonalra szóló bérlet! Ez több vidéki nagyvárosban is alkalmazott és bevált rendszer. Az összvonalas bérletnek elvileg az lenne a lényege, hogy a tömegközlekedő ember inkább hétvégén is busszal/villamossal járjon. Az, hogy Szegeden volt külön SZKT meg Volán meg kombinált bérlet, az egy hülyeség volt a maga korában, de egyvonalas bérleteket nem ártana bevezetni, ezek ára kb. 3000Ft körül lenne. (a többi nagyobb városban az 5000-es bérlethez képest ilyen arányú az egyvonalas ára.”
 • 62. Agáta 2009. január 03. 19:55
  „Távfűtés:

  Az olaj világpiaci ára lezuhant. A gáz árát központilag nem emelik. Miért is emelte a "kedves", minket - állítólag a mi érdekeinket - képviselők a Városházán a távfűtés díját? És ennyivel? Ráadásul a földből feljövő termálvizet használják, amit nem is kell olyan nagyon felmelegíteni.
  Köszönjük szépen a hgozzánk való "jóságot", jövőre meghálájuk....”
 • 61. Agáta 2009. január 03. 19:50
  „Úgy látszik, hogy aki azt állítja, a tömegközlekedés ára 9,1 %-kal emelkedett városunkban, nem tud számolni.

  A nyugdíjas-és diákbérlet ára 2.090,- Ft-ról 2,290,- Ft-ra ment fel (200,- Ft-os emelés, ami 9,57%), a tíz db-os jegytömb ára 1.980,- Ft-ról 2.250,- Ft-ra (270,- Ft-os emelés, ez 13,6 %-ot jelent), a dolgozó bérlet pedig 4.900,- Ft-ról 5.370,- Ft-ra (470,- Ft, vagyis 9,6 %). Az elővételben vásárolt jegy ára emelkedett 9,1 %-kal, a járművön vásárolt - eleve sokkal drágább - jegy ára emelkedett egyedül kevesebbel, 7,15 %-kal). A 680,- Ft-os napijegy 750,- Ft-ra, vagyis +70,- Ft, 10,3 %.
  A többi bérletfajta árváltozását nem néztem meg, mert nem hiszem, hogy jelentős mennyiséget vásárolnak belőlük az emberek.

  Fentiekben a két leggyakrabban vásárolt bérlet árát, a napijegyet, a tízes jegytömböt és a 2-féle jegy árának emelkedését vizsgáltam. Ez 6 féle tétel. Ebből 4 -nek emelkedett az ára többel - 2 esetben jelentősen többel, mint 9,1 %, egy esetben az áremelés megegyezik a 9,1%-kal, egy esetben alacsonyabb. Ennek alapján az elővételben árusított jegy árának emelkedését nevezni meg a tömegközlekedés árának emeléseként dezinformáció!!!!!!!!!!!!

  Megjegyzem, hogy sem a fizetések, sem a nyugdíjak nem emelkednek ilyen mértékkel, sőt, a felével sem.”
 • 60. szegedifiú 2009. január 03. 18:19
  „32
  Kb. 15 évig vásároltam bérletet! DE! 15 éve elég volt a CSAK ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ járművekre venni! Hiszen kizárólag az 1-es villamoson utaztam. Aztán az okos szocik a városházán kitalálták, ez túl olcsó, meg kell szünteteni. Maradt az összvonalas, bár továbra is csak a villamost használtam. Na de az 5 ezres "álomhatár" elgondolkoztatott és kiéptem az SZKT-t pénzzel támogatók táborából.
  Ami érveket leírtál: kicsit sántítanak. Pl. sétálni - egészséges /bár nem ilyen mínuszokban/.
  A konkrét javaslatom az SZKT-s havi bérletárakra:
  HAVI dolgozó bérlet: 50 ezer forint,
  egy vonaljegy (villamosra, buszra, trolira): legyen 1200 forint.
  Viszont a tanuló és nyugdíjas bérleteket adják havi 1 ezer forintért.
  Na? Milyen?”
 • 59. maci52 2009. január 03. 11:59
  „Kell a lóvé eltapsikolni Ferikének és 40 rablójának.”
 • 58. Brumee 2009. január 03. 09:20
  „re 55:Érdekes,hogy mindenért az elmúlt rendszert szidják.Senkit nem kényszerítettek Szegedre panelba lakni.A kertes házban élőknek is megvan a saját bajuk,higye el nekem.”
 • 57. hazaipalya 2009. január 03. 06:14
  „"Nem változik azonban a gáz ára ..." írja a riport szerzője.
  Majd, kicsivel később, így folytatja: "januártól 9,8 százalékkal nő a távfűtés".
  Tisztelt Város Vezetés! Mi indokolja a közel 10%-os áremelést?
  --
  az ebédjüket meg kell fizetni,én láttam az ékezetnélküli képviselönket,:keresztben nagyobb mint hosszában :DD”
 • 56. Sziti 2009. január 03. 01:47
  „Kedves smpeti!
  Természetesen nem tudom mennyi a fűtésszámlátok, és nem is irigyellek benneteket mert ti ha akarnátok sem tudnátok sporolni mint mi. Azonban nem hinném, hogy többe kerül a fűtés melegvíz mint nekünk.”
 • 55. smpeti 2009. január 03. 00:54
  „Kedves Sziti!

  Biztos nem fűtötök ingyen, de lényegesen olcsóbban, mint a távfűtéses lakások!

  Nem kell nekünk a távfűtéses "panelkoporsó", de ez van, ebbe kényszerített bele a múlt rendszer, és lassan, de biztosan ebből kényszerít a hajléktalan szállóra a jelen rendszer!

  Örülj, hogy kertes házban élhetsz, és légy egy kicsit együttérzőbb a panellakókkal!”
 • 54. Sziti 2009. január 03. 00:46
  „Mért kell nektek távfűtéses lakás.
  Próbáljátok ki a kertes házat.
  Szerintetek ott ingyen fűtünk?”
 • 53. smpeti 2009. január 02. 23:56
  „"Nem változik azonban a gáz ára ..." írja a riport szerzője.
  Majd, kicsivel később, így folytatja: "januártól 9,8 százalékkal nő a távfűtés".
  Tisztelt Város Vezetés! Mi indokolja a közel 10%-os áremelést? Netán a Szegedi Hőszolgáltató átállt a gázról a fa és szén tüzelésre, vagy csak egyszerűen gondoskodni szeretnének az elszegényedő családok minél nagyobb mérvű ellehetetlenítéséről?
  A panel-dzsungelben lakók örülnek, hogy kapnak egy kis gáz és fűtés támogatást az "állam bácsitól", remélve, hogy ezzel néhány 100,- Ft a pénztárcájukban marad, melyet boldogan elkölthet a felnövekvő generáció "ingyenes" oktatására, vagy élelmezésére!
  De nem!!!
  Ha nem az "állam bácsi" szipolyozza ki, akkor majd megteszi helyette "dicső" önkormányzatunk, és akkor is árat emel, amikor azt semmi nem indokolja!
  Teszi ezt úgy, hogy biztos legyen, az államtól kapott támogatás ne legyen elég az emelés kompenzálására, tehát biztos csökkenjen a város lakók pénztárcájában az önmagukra, családjukra költhető összeg!

  VALAKI VEGYE MÁR ÉSZRE, HOGY NINCS TÖBB LYUK A NADRÁGSZÍJON, ÉS HELY SINCS MÁR ÚJAT KÉSZÍTENI RAJTA!

  Tisztelt Város Atyák!
  Nem ártana egy kicsit gondolkodni, mielőtt - mint jól nevelt "Bólogató Jánosok" - mindenre rábólintanak!”
 • 52. frstcctary 2009. január 02. 23:10
  „31. hozzászólás jergiz 2009.01.02. 16:56
  A legjobban a pénztárcákat a gáz emelése apasztja.A mai keresetekhez viszonyítva iszonyú magas a gáz ára - szinte luxus azzal fűteni...

  Ennek csökkentésében tudok segíteni, ha érdekel. 1 havi megtakarítás éves szinten.”
 • 51. CID 2009. január 02. 22:49
  „Szia pajtás.”
 • 50. Power 2009. január 02. 22:34
  „OK: Ég veled!”
 • 49. CID 2009. január 02. 21:58
  „Bár szoktam kocsmában alkoholt fogyasztani, de szerencsére ott sosem jön szóba a politika. Ha meg megjelenik valami kancsal, fekete egyenruhás, nem állunk vele szóba.”
 • 48. CID 2009. január 02. 21:55
  „Na most megfogtál Power.”
 • 47. Power 2009. január 02. 21:50
  „Ne tagadd meg önmagad! Csak bátran...:)”
 • 46. CID 2009. január 02. 21:45
  „Nyilván vannak, de azokkal te iszol együtt a kocsmában :)”
 • 45. Power 2009. január 02. 21:38
  „Azért vannak kivételek...:)”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nincs is fogadalom, a régi szokásokhoz ragaszkodnak

Szeged - „Leszokom a cigarettáról, megpróbálok kevesebb stresszel járó életet élni, ennyi és… Tovább olvasom