Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Drágakövekért rajong az aranyhalmozó kajakos

Algyő - A kajakozásra tette fel az életét az algyői
Kopasz Bálint. Még csak 17 éves, de már száznál is több érmet szerzett különböző versenyeken: ezer méteren korosztályában egyesben és párosban is országos bajnok, ahogy a maratoni távon is. Érdeklik a drágakövek, a kajakozás után ebből szeretne megélni. Barátnő egyelőre nem fér bele az elfoglalt fiatalember életébe.
– Édesanyja földrajz–testnevelés szakos tanár és kajakedző. Édesapja szintén edzősködött, két bátyja kajakozott. Egyenes volt az út a sportág felé?
– A szüleim minden hosszú túrára elvittek magukkal. A sportág szabadsága tetszett meg legelőször. Nagycsoportos óvodás voltam, amikor észrevétlenül hozzácsapódtam anyukám egyik kajakcsoportjához. Beültem egy minikajakba, és egyedül eveztem vele a Tiszán.

Sport és tanulás

– Benne lehet Bálintban egy olimpiai szereplés – mondta édesanyja még 2011-ben. Jövőre nyári olimpiát tartanak Rióban, de még csak 17 éves.
– Kilenc éve kajakozok versenyszerűen, nagyjából 100 érmet szereztem ennyi idő alatt. Az eddigi legértékesebb helyezésem a tavalyi Európa-bajnokságon elért hatodik hely. Az európai országok reménysége versenyét viszont megnyertem. Egyesben és párosban ezer méteren, valamint maratoni távon jelenleg országos bajnok vagyok. A 2020-as nyári olimpián már indulni szeretnék. Kicsit közelebbi célom a nyári portugáliai világbajnokság 1000 méteres egyéni száma, és az utána következő győri maraton-világbajnokság. Mindkettőn szeretnék elindulni, és a lehető legjobb eredményt elérni.

Fotó: Schmidt Andrea
Még csak 17 éves, de már száznál is több érmet szerzett különböző versenyeken.
Fotó: Schmidt Andrea

A mediterrán ételek és tájak barátja

Kopasz Bálint 1997. június 20-án született Szegeden. Az Algyői Sportkör versenyzője. Általános iskolába a nagyközségbe, majd a szegedi Béke utcai iskolába járt. A Dugonics András Piarista Gimnázium diákja. Kedvenc étele a lasagne és a pizza. Kedvenc itala a gránátalmalé. Kedvenc filmje A hazafi, együttese az Empire of the Sun. Sportolóként sok országban megfordult, a mediterrán vidékek állnak közel szívéhez kellemes klímájuk és a környezet miatt. Nem szereti a zord teleket. Édesanyja, Kopaszné Demeter Irén az edzője, és Bálint azt szeretné, ha ez így is maradna. Nem tartja annyira szigorúnak, mint mondja, jól kijönnek egymással, megszokták egymást az évek alatt. Sportoló példaképe Dombvári Bence, akit a legjobb 1000 méteres kajakosnak tart. – Ő is kisgyerek kora óta nyeri a versenyeket: most kicsit hasonlóan alakul a pályafutásunk – mondta Kopasz Bálint.

– Nemrég jött vissza egy háromhetes edzőtáborból Sevillából. Hogyan fér meg egymás mellett a sportolás és a tanulás?

– A tanulásra csak esténként jut 1-2 órám. Napi két edzés mellett ez még belefér. A Dugonics András Piarista Gimnázium harmadik osztályos tanulója vagyok, nagyon rendesek velem a tanáraim és az igazgatóm. Az edzőtáborba is elengedett. Mivel ilyen hosszú időt egyhuzamban még nem hiányoztam az iskolából, Sevillába is vittem magammal egy kis tanulnivalót. Azt azonban nem tagadom, hogy mire a nap végén a leckére kerül a sor, már eléggé fáradt vagyok. Felkészülési időszakban iskola előtt és után is van egy-egy kétórás edzésem. Örülnék, ha több időm jutna a tanulásra, matematikából szeretnék jobb jegyeket szerezni. De a sportra tettem fel az életem, ami mindenképpen lemondásokkal és kompromisszumokkal jár. A kajakozás mellett a drágakövek és a bányászat is nagyon érdekel.

– Kisfiúként még az ásványokért rajongott, komoly kis gyűjteményt őriz az érmek és serlegek mellett a vitrinjében. Érdekesebb drágakőben utazni?
– A kajakozás után szeretném kitanulni a drágakőcsiszoló mesterséget. Ezt a szakmát legközelebb csak Németországban oktatják a Rajna-vidéken, így a tanulmányaim idejére ki kell majd költöznöm. A drágakövek tisztasága és szépsége fogott meg. Persze jó áruk van a piacon is, így a sport után ebből szeretnék majd megélni. Az ásványok komoly gyűjtésére már sajnos nincs időm, nyáron talán lesz egy szabad hónapom, amikor még hódolhatok ennek a hobbinak. Mostanában kezdett érdekelni a sport és a táplálkozás kapcsolata, egy ilyen tanfolyamot is szeretnék elvégezni, érdekel a dietetikus szakma és a táplálékkiegészítők. Mivel ez még nagyon friss dolog nálam, így a saját étkezésemben egyelőre nem számolom a kalóriákat: különösen az olasz tésztákért, például a pizzáért rajongok.

Drágakövekért rajong az aranyhalmozó kajakos. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Csak magyar színekben

– Mennyi lemondással jár a magánéletben a szigorú napi beosztás?
– A lányok most nem férnek bele az életembe. Nem is akarok egyelőre barátnőt, nem tudnék annyi időt tölteni vele, amennyit szeretnék, ez biztosan rosszulesne neki. Hétvégén is edzek és tanulok, járok külön matematikatanárhoz. Tudom, hogy a kajakosok népszerűek a lányok körében, de ezt nem használom ki. Ha majd végzek az iskolában, felszabadul egy kis időm, akkor már szeretnék barátnőt. A nőideálom? Legyen sportoló, hiszen csak ők tudják, mivel jár ez az életforma. Nem feltétel, hogy kajakozzon, legjobban az evezős lányok és a kézilabdások tetszenek nekem. Jó lenne egy kicsit bandázni is délutánonként az algyői fiatalokkal: bár nem vagyok valami nagy társasági ember, ezek a dolgok is hiányoznak. Egy olimpiai részvétel kárpótolna ezekért a lemondásokért.

– Hogyan látja az esélyeit saját korosztályában? Megvalósulhat az álom?
– A vetélytársaim is komolyan készülnek, a legnagyobb riválisom az újpesti Györgyjakab Máté. Sokan vagyunk kajakosok, ez Magyarországon hosszú ideje sikersportág. Hogy esetleg más ország válogatottjába hamarabb bekerülnék, nem foglalkoztat: magyar színekben szeretnék elindulni minden versenyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sófi-ösztöndíjasok: vegyésztől az énekművészig

Vegyészhallgatókat, orvostanhallgatókat, énekművészeket, biológusokat, kémikust, politológust is díjaz idén a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Tovább olvasom