Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Drágán adják a flóbert pisztolyt

Szeged - Szeged egyik legismertebb vadászboltjában már évek óta nem keresik a vásárlók a flóbert pisztolyt. Ilyen fegyverrel lőttek fejbe egy szegedi férfit múlt héten Budapesten. Beszerzése ma már engedélyköteles, de az embereknél még sok korábban megvásárolt darab lapulhat.
Flóbert pisztollyal lőtt fejbe egy szegedi férfit a budapesti Baross utcában múlt csütörtökön F. Norbert – írtuk lapunkban. A 27 éves Misku Mihálynak szerencséje volt: a hátulról érkező lövés olyan szögben érte a koponyáját, hogy ugyan a golyó belefúródott a fejébe, de a csont mellett haladt. Nem vesztette el az eszméletét, a golyót ambulánsan távolították el.

A flóbert pisztoly vásárlása engedélyköteles. Aki ilyet szeretne venni, a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályára kell elmennie személyi igazolvánnyal és lakcímkártyával. Ott ki kell tölteni egy igénylő űrlapot, és csekken befizetni a nyilvántartásba vétel díját. Pozitív elbírálás esetén értesítik a kérvényezőt, hogy átvehető a megszerzési engedély. A kiszemelt fegyvert csak ezután lehet megvásárolni, majd el kell vinni bevizsgáltatni a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft.-hez, ahol próbalövéseket adnak le vele. Ha megfelel, kiállítják a bizonylatot. Ezt kell bemutatni a rendőrségen, ennek alapján állítják ki a tartási engedélyt.

Néhány éve még szabadon adták vették, ma már engedélyköteles a flóbert pisztoly. Fotó: Schmidt Andrea
Néhány éve még szabadon adták vették, ma már engedélyköteles a flóbert pisztoly. Fotó: Schmidt Andrea

 Arzenál

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint Csongrád megyében jelenleg önvédelmi fegyverre 251 embernek van engedélye, sportcélú vadászfegyverre 7036-an, sportcélú fegyverre 194 természetes személy és 305 jogi személy rendelkezik engedéllyel.

Hajtman Eduárd, a szegedi Harmónia vadászbolt munkatársa elmondta: amióta engedélyköteles a flóbert megszerzése, üzletükben nem keresik ezt a fajta pisztolyt, így már évek óta nem is tartanak. – Az embereknél még sok lehet belőle, hiszen megszerzése úgy négy-öt évvel ezelőtt még nem volt engedélyköteles, de ma már senki nem keresi. A flóbert cél-, hobbi- és sportlövészetre alkalmas, 30-60 ezer forintért lehet megvásárolni. Költséges a tartása, hiszen egy darab lőszer hozzá 50-80 forintba kerül: ha valaki kedvtelésből eldurrogtat belőle százat egy hétvégén, annak már 8000 forintja bánja a lövöldözést – mondta Hajtman Eduárd.

Sokkal népszerűbb a gáz-riasztó pisztoly. – Mindenki vehet ilyet, aki elmúlt 18 éves, és bemutatja a személyi igazolványát. Ennek otthoni birtoklása korábban engedélyköteles volt, ma már csak viselése az: otthon szabadon használható, ám utcára vinni és hordozni csak rendőri engedéllyel szabad. Vizsgázni viszont nem kell belőle. Évi 60-70-et adunk el belőle, darabja 15–60 ezer forint, önvédelmi célból vásárolják – mondta a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap képe: Tisza, rakpart, budi

Tárt ajtóval várja a kis- vagy nagyobb dolgukat elvégezni akarókat egy mobil WC az Árvízi emlékmű… Tovább olvasom