Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Drágul a bérlet, a menza, a lakbér, a kéményseprés

Szeged - Emelkedik a bérlet, a menza, a lakbér és a kéményseprés díja – erről dönt a pénteki közgyűlés. A szakbizottsági üléseken kiderült: a drágulás zömét kormányzati intézkedések okozzák.
Több közszolgáltatás díjának emeléséről dönt pénteken a közgyűlés. Szerdán a pénzügyi és a szociális bizottság tárgyalta meg az előterjesztéseket. Drágul februártól a dolgozói bérlet 6830-ról 7000 forintra, a diák- és nyugdíjasbérlet pedig 3585-ről 4000-re. A kismamabérlet 3780 forint helyett 4200-ba kerül, a 10 darabos gyűjtőjegy 2950 helyett 3050-be, egy menetjegy pedig 310 helyett 320 forintba. Szentgyörgyi Pál alpolgármester azzal magyarázta az intézkedést, hogy a tömegközlekedés finanszírozásából kivonult az állam, hiszen tíz éve ugyanannyi árkiegészítést kap a város, annak ellenére, hogy közben kétszer emelték az áfát. A normatív támogatás négy év alatt 522 millió forintról 308 millióra csökkent. 60 milliós vesztesége van az SZKT-nak a mobilparkolás államosítása miatt, 200 milliós bevételkiesést okozott az egyetemisták bérletének eltörlése. Jelenleg minden kedvezményes bérlet árához a város tesz hozzá 725 forintot, az áremelés után is kénytelen 408 forintot pótolni.

Drágul a kéményseprés is. Fotó: DM
Drágul a kéményseprés is. Fotó: DM

Kelepcében

„Az állam eljátssza a jótékony bácsit, és rákényszeríti az önkormányzatokat arra, hogy végrehajtsák a kedvezőtlen intézkedéseket. A rezsicsökkentés kapcsán az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégek veszteségeket szenvednek el, mert a kormányzat nem kompenzálja a bevételkiesést. Ez tavaly legjobban a hőszolgáltatón látszott, amelynek a város 510 milliót kényszerült adni, amit valószínűleg sosem lát viszont. A bevételkieséseket az önkormányzat kénytelen állni, vagy a fejlesztésre szánt pénzeket használják fel a társaságok. Kelepcében vagyunk" – fogalmazott az alpolgármester.
Drágul a gyermekétkezetés is, 6 százalékkal kell érte többet fizetni az első félévben. Utána – mivel a jelenlegi üzemeltetői szerződés lejár – közbeszerzési eljárást írnak ki, és újból felülvizsgálják a tarifákat. Az alpolgármester indoklása szerint országosan 9-10 százalékos emelés várható. Jelenleg az önkormányzat közel 13 ezer gyerek étkezését biztosítja a bölcsődékben, óvodákban, általános és középiskolákban, illetve kollégiumokban. Közülük ingyen 2200-an, fél áron 3300-an étkeznek. Jogszabályváltozás miatt kell árat emelni, mert kötelező biztosítani az oktatási intézményekben a napi háromszori rendes és diétás étkezést, kollégiumokban pedig a napi ötszöri rendes és diétás étkezést. És emelni kell a hús, a teljes kiőrlésű pékáru, a zöldség, a gyümölcs, a tej és a tejtermékek mennyiségét.

Drágul a kéményseprés is, mert a kormány 4 új feladat ellátására kötelezi a közszolgáltatókat, és a tarifákat is meghatározza speciális képlet alapján adott lakásra, létesítményre és fűtőberendezések szerint. A magánházak díja 478 forinttal nő, a gáztüzelésű égéstermék-elvezetőt használó házaké pedig 730-cal emelkedik.

Drágul a szociális bérlakások bérleti díja is 4,5 százalékkal, a következő 5 év alatt pedig összesen 22 százalékkal. Szentgyörgyi Pál elmondta, az önkormányzat 4200 bérlakást üzemeltet, a vizsgált nagyvárosok közül a legtöbbet. A rendszerváltás után az államtól örökölték meg a szociális bérlők nagy részét hosszú távú szerződéssel, és nem tudni, ők valóban szociális alapon laknak-e. Csak néhány száz bérleményt pályáztat az IKV valóban rászorulóknak. Ennek az üzletágnak a veszteségét az üzletbérletek hasznából finanszírozzák, ami egyre kevesebb. 12 százalékos emelés lenne indokolt januártól, de – a kormány inflációs előrejelzését is bekalkulálva – mérsékelt emelést kell bevezetni. A valóban rászorulók kaphatnak lakbértámogatást, a város 5 millióval támogatja a védőernyő alapítványt, és márciusig van még lakásfenntartási támogatás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálalás franciás stílusban

Szécsi Zoltán, a szegedi Novotel Hotel séfje legújabb szakácskönyvünkben, A konyha mestereinek titkaiban egészséges előételeket és leveseket készített. Tovább olvasom