Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Drágul az asztalbérlet a Mars téren

Szeged - Januártól drágább lesz az élet, még az asztalokért is többet kérnek a bérlőktől a Szeged gyomrának nevezett Mars téri piacon. Az ok: az üzemeltetőnek vissza kell fizetnie a beruházás 332 millió forintos tagi kölcsönét az önkormányzatnak.
Eddig minden évben az infláció mértékével drágultak az asztalbérletek a szegedi Mars téren, idén januártól például 4,9 százalékkal kellett többet fizetni. A drágulásra 2012-től is számíthattak az őstermelők, vállalkozók, de arra valószínűleg nem gondoltak, hogy ennél mélyebben kell majd a zsebbe nyúlni. A piacigazgatóság ma közli a rossz hírt az árusokkal.

Az asztalos bérlők eddig napi 1560 forintot fizettek, ez az összeg 1800-ra emelkedik 2012. január 1-jétől. Akik havibérletet váltottak, azoknál idén 13 napi díjjal megegyező összeg, 20 ezer 500 forint volt az egy hónapra eső kötelezettség. Jövőre azonban 18 napért fizetnek, vagyis a bérlet ára 32 ezer 400 forint lesz.

Kardos Antal őstermelő szerint már most is sokat kell fizetni az asztalért. Fotó: Frank Yvette
Kardos Antal őstermelő szerint már most is sokat kell fizetni az asztalért.
Fotó: Frank Yvette

Akinek már most is drága

Kevéske hagymáját árulta a piacon a mórahalmi Kardos Antal, amikor ott jártunk. Az őstermelő azt mondta, a jelenlegi asztalbérlet összege magas, mivel nehéz túladni az árun. Nem találtunk olyan őstermelőt a Mars téri piacon, aki ne sokallotta volna a bérleti díjakat. Azt hallottuk, többször fontolgatták, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek az összegek csökkentése érdekében, vagyis még az inflációkövető emelést sem tartják indokoltnak.

Megkérdeztük Erdei Pétert, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatóját, miért drágulnak jelentősen, 15 százalékkal a bérleti díjak. A vezető azt válaszolta: szerződésük szerint 2012. december 31-éig kell visszafizetniük az önkormányzatnak azt a 332 millió forintos tagi hitelt, amelyet a nagycsarnok beruházásra kaptak 2009–2010-ben, több részletben. – Nyomja a vállunkat a hitel – mondta Erdei Péter. – Még tárgyalunk az önkormányzattal, és azt szeretnénk elérni, hogy tekintsenek el a 2012. december 31-i határidőtől. Az áremelés másik oka, hogy egy ekkora létesítmény fenntartása is komoly költségekkel, például a közüzemi díjak kifizetésével jár. Ezek mértéke pedig mindig csak az üzemeltetés során derül ki pontosan. Az új árak azonban még így is alatta maradnak a hasonló nívójú piacok – például a debreceni – díjainak.

– Tudom, hogy sokan elégedetlenek lesznek a bérletidíj-emeléssel – folytatta –, de az őstermelőknek azt is látniuk kell, milyen szolgáltatásokat nyújtunk. Azzal például, hogy december 1-jétől a parkolás első órája ingyenes, 25 százalékkal nőtt meg a forgalom. A jövőben pedig – akárcsak a bevásárlóközpontok, amelyekkel fel szeretnénk venni a versenyt – még több, vevőcsalogató szolgáltatást vezetünk be.

Olvasóink írták

 • 18. árvaádám 2011. december 20. 08:57
  „Tisztelt! 13. dagadó 2011.12.19. 18:59

  Az általad jelzett váltás a költségtakarékossággal megmagyarázott lépés volt, az előző igazgató N.L. részéről.

  Hol élsz ilyet feltételezel? "VAGY TALÁN ŐK VISSZA FIZETNEK" persze kérdés kire gondolsz??”
 • 17. magdiszg 2011. december 19. 22:40
  „Az emelkedő energiaárak mellett miért kell este 10 óra után fényárban úszni a nagycsarnoknak.Ha már ki kell gazdálkodni a rezsi költséget.”
 • 16. goblin 2011. december 19. 22:27
  „Elég szomorú, hogy olyan piacigazgató van, aki nincs tisztában az asztalok napidíjával, illetve a matekórán a százalékszámításnál valószínűleg hiányzott... A kölcsönt pedig nem a termelők és a kereskedők vették fel, nem ők akarták ezt a nagycsarnokot, ahol sem a fűtés, sem a klíma nem működik - így ilyenfajta költségei sincsenek. Lassan az asztaloknak olyan bérleti díjuk lesz, mint az üzleteknek, pedig ott hóban-fagyban-tűző napsütésben kell dolgozni.
  Aki pedig azt gondolja, hogy akár a termelőknek, akár a kereskedőknek gyöngyéletük van - tessék, ki lehet próbálni, hogyan is kell a földeken dolgozni, mindenki előtt nyitva áll ez a lehetőség is. Nem kell hozzá diploma, "CSAK" 2 munkás kéz.”
 • 15. info 2011. december 19. 22:23
  „na jó- jó, láttam én már ´szúnyogriasztó virágok között cigarettát nyílni........pigmenhiányosan”
 • 14. Lackó50 2011. december 19. 21:51
  „Bravó! Vegyünk magyar árút. Szívós munkával sikerül mindent tönkre vágni, amihez még a MAGYAR név fűződik. A multik meg röhögnek a markukba. Tavaly néztem az egyik szép nagy bevásárló központban, hogy a kis doboz spanyol epret 280 Ft ért árulták és tőle kb 5 m-re a hasonló kiszerelésű MAGYAR epret ennek a duplájáért!!! Hol van itt a tisztességes árverseny?? Nem csak hangzatos szólamokkal kell biztatni a vásárlókat a magyar áruk vásárlására, hanem megteremteni azokat a feltételeket, hogy versenyképes árakkal tudjanak a multikkal szemben a piacon maradni. Az elképzelhetetlen, hogy a viszonteladóknak emelik a bérleti díjat és aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, azoknak kedvezményt adjanak?? Ha a multiknak a spanyol termelő megtermeli, leszedi az epret, csomagolja, kamionra, vagy repülőre rakja, több ezer km-t utaztatja egy elosztó helyre, onnan szétosztja a bolt hálózatába, ráteszi a rezsiköltségét (adó, villanyszámla, eladók bérköltsége, .... stb) és még akkor is fele annyiért tudja adni, mint amit itt helyben megtermelnek és beviszik neki, akkor nem tudom miről beszélünk. Mekkora támogatás lehet azon a spanyol epren??? (ráadásul még félérett állapotban leszedik és messze nem olyan zamatos, mint a hazai) Mit fog megvenni a kőgazdag magyar állampolgár? Valahol határt kell szabni az ilyen akcióknak, mert előbb utóbb az Észak Koreai állapotokhoz fogunk itt is eljutni. Az üzemanyag árakkal már így is segítettünk a hazai gazdálkodókon, hogy amit csak lehet kézzel műveljenek meg, mert a traktorba már nem tudja kifizetni az üzemanyagot. Ha tovább próbáljuk őket lehetetlen helyzetbe hozni, akkor csak annyit fog termelni, hogy magát ellássa és mi meg ha enni akarunk, akkor jöhet a külföldi árú, de akkor már nem ezen a nyomott áron, hanem kicsit megemelve, mint ahogy a cukorral is tették, miután tönkre tették a hazai cukoripart. Tovább előre! Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!”
 • 13. dagadó 2011. december 19. 18:59
  „TALÁN NEM KELLENE A TIGERS ŐRZŐ-VÉDŐ KFT-NEK ANNYI VÉDELMI PÉNZT FIZETNI,VAGY TALÁN ŐK VISSZA FIZETNEK,HOGY MEG KAPTÁK AZ ŐRZÉST?????? ÉRDEKES GONDOLKOZZUNK EL....”
 • 12. Együgyű 2011. december 19. 12:34
  „Szeged gyomrának nevezett Mars téri piacon is dalolni kell mindenkinek? Jövőre is Szeged gyomra görcsben marad még jobban. A piacigazgatóság vezérinél meg nem kell a jobb munkára törekedni és az üzemeltetés gazdaságossága sem számít. A dráguló asztalbérleteknél esetleg nem fognak az üresek számítani a bevétel kiesésnél? Nem lenne jobb 2%-al emelni? Nem jobb a biztos bevétel a bizonytalannál? Infláció idején közgazdaságilag nem ez az üdvözítőbb? Hol is tanultam? Valamit végeztem? A vezetésnek csak a saját jutalma és biztos fizetése számít? A termelők és vevők nem számítanak? Gazdasági számítások voltak? Esetleg a döntés mögött csak automatizmus húzódik meg? Ha az asztalok nagy része üresen marad, az sem számít? Aki meg árulni akar, az úgyis a szegedi polgárok kárára a portékáinak az árába beépíti? Marsalljaink (faiskolát) végeztek a 2/3 engedélyével? Erről is az elmúlt 8 év tehet? Ennyire támogatjuk a MAGYAR termékeket? Most hol marad a nemzetieskedés? A határon túliaknál?”
 • 11. okostojás13 2011. december 19. 11:49
  „Talán érdemes lenne, néhány számszerű összeget tisztázni a cikkben.
  Először is nem 13 nap a piac egy hónapban, hanem 30, esetleg heti egy pihenőnapot alapul véve 26.
  Ennek tekintetében a 20.500,-ft-os bérlet napi díjja 683,-ft ( 788,-ft/ 26 nap esetén). A napi jegy / asztal 1040,-ft.
  Emelést követően 32.400,-ft-os bérlet napi dijja l.080,-ft ( 1.246,-ft/26 nap esetén). A napi asztaljegy árát egyenlőre nem ismerjük.
  Ha jól figyeltem annó a matek órákon, ez 58 %-os emelkedés és nem a cikkben szereplő.
  Ekkora mértékű áremelést még a miniszter elnök sem mer meglépni.

  A fokozatosság elve miért nem alkalmazható?

  A számszerűségen továbblépve, aki rendszeresen jár a piacra, legyen az árus vagy vásárló láthatja, hogy mi a valsóságos helyzet. Valóban az asztalok tele vannak hétvégeken, de egy héten van kedd,szerda, csütörtök és vasárnap is, nemcsak péntek-szombatból áll. Hétvégéket kivéve, bőségesen van üres asztal, ezzel szemben vevő csak elvétve. Üresen kong a csarnok, szinte csak árusok vannak ott, várva a jószerencsére.

  Ugyanez vonatkozik a parkolóra is.

  Lehet ezt sokmindennel magyarázni, de a tényeken semmit sem változtat.
  Havi 4 hétvégéből kitermelni a költségeket, lehetetlen.

  Tény az is, hogy a piacon vannak igazi őstermelők, egyre kevesebben és legálisan dolgozó vállalkozók, ők se túl sokan és a kettő között az a bizonyos álőstermelők, akik a zavarosban halásznak ( az említett műkörmökkel és alkalmazotakkal).
  Elnézést kérek, de az emelésnek pont a tiszta papírokkal dolgozó árusok lesznek elsősorban a vesztesei és nem az a réteg, aki eddig is a jogszabályokat, előírásokat megkerülve éli életét, nem is rosszul!

  A termelő nem tud naponta ott lenni a piacon ezért a leosztott költségek számára, lassan megfizethetetlenekké válnak.
  .A vállalkozó, mivel fizeti a helypénzen kívül a járulékokat, amelyek szintén csak nőnek, már nem tudja az árakban érvényesíteni az emeléseket jóideje.

  Maradnak azok az ügyeskedők, akik legfeljebb egy alkalmazottal kevesebbet tart ( azt is feketén),majd és mindjárt megtérül az asztal emelésén elbukott pénz. Nevetnek a markukba a vállalkozókon és a földet művelő embereken.
  Bőségesen ellátja őket a dorozsmai nagybani piac áruval akár olasz szöllővel , körtével,paprikával, paradicsommal, karfiollal....és még sorolhatnám, amit természetesen, mivel "Őstermelők", magyar árúként értékesítenek.
  A Válalkozókat meg büntetik, ha ugyanazt az árút nem az előírásoknak megfelelően ártáblázza ki.

  A Hivatalok nem tudnak, vagy nem akarnak lépni a helyzet tisztázásáért.
  Nem a büntetések osztogatásának kellene az elsődlegesnek lennie, hanem a törvény álltal előírt jogszabályok betartatása mindenkire vonatkozóan.
  Ez lenne az alap, de akkor kiürülne a mars tér. Igaz nem is kellene a bővítésen gondolkodni. Bőségesen lenne hely a mamikáknak a kosaraikkal együtt.

  Nem akartam senkit megbántani, támadni főképpen nem, csak szeretném végre megélni azt hogy a fekete az valóban fekete legyen és egyenlő esélyeket biztosítson mindenki számára a törvény szava és betartatása.

  Tudom, változtatni kell majd a login nevemen: ezentúl NAÍV VAGYOK néven fogok jelentkezni.”
 • 10. Commander-V2 2011. december 19. 11:19
  „Bohács, Kohári, Haág, Gyimesi, Póda, Hüvös, Kalmár és a többi fideszes és jobbikos, köszönjük az új cégvezetőket, most látjuk, hogy tényleg nagyon jól teszik a dolgukat. Áremelések, jellemzően rosszabb szolgáltatások, botrányok, lemondások. Nagyon "szép" ez a Fidesz korszak.”
 • 9. jozko 2011. december 19. 09:47
  „A "piac törvényei" itt direktben és nem átvitt értelemben érvényesülnek.

  Miért gondolja azt bárki, hogy egy munkahellyel felérő szolgáltatás / értékesítő hely / "ingyen" van ?
  De ha mégis úgy gondolja, létesítsen egy kisboltot -vevők által látogatott helyen -minden előírást betartva-
  és meglátja, mibe kerül, mire kiakaszthatja a falra a Működési engedélyt !

  Az őstermelők gazdaságos termelési és értékesítési formáinak is megvan a módja.
  Akik pedig a Mars téren -legálisan vagy feketén- viszonteladásból élnek, ráadásul egy pár "őstermelő"
  alkalmazottat is foglalkoztatnak - jobban tennék, ha csendben maradnának!

  Azok pedig -legalább is legtöbbjük, akik itt és úgy általában - őstermelővédőként, magyar áru protektorként
  állítják be magukat, az első adandó alkalommal lecsapnak a multik -
  egyébként sokszor jobb minőségű és olcsóbb áruira.

  Szóval had érvényesüljön a piac szabályozó szerepe!”
 • 8. Őstermelő 2011. december 19. 09:05
  „Egy kis gondolatébresztő, ha már a bérleti díj 160 %-ára nő!
  Vegyünk egy termelőt, aki egész nyáron napkeltétől napnyugtáig dolgozik. Mindehhez meg kell venni a vetőmagot, palántát, permetszert, öntözni kell a földet, stb. De ezt most hagyjuk!
  Nézzük csupán a piaci eladás költségeit! Mondjuk heti 5 alkalommal jár piacra, amihez mondjuk 25 km-t kell autóznia. Piaci asztal: 32000 Ft + üzemanyag 20000 Ft + parkoló bérlet (még az idei áron számolva) 8000 Ft. A fix költségei tehát ~ 60000 Ft-ot tesznek ki. Most egy kg krumpli ~ 100 Ft, talán a legdrágább (amit még fóliában lehet - nem túl sokáig - tartani) a paprika ~ 400 Ft, de arra nem nagyon van pénze a vevőnek. Átlagban legyen egy kg zöldség, gyümölcs ára 200 Ft (mert paprikából nem vesznek annyit, mint krumpliból).
  Havi 300 kg (!!!) árut kell eladni, hogy a KÖLTSÉGEI visszajöjjenek, MUNKADÍJról, és pláne HASZONRÓL még nem beszéltünk!”
 • 7. TMA 2011. december 19. 08:57
  „Hú de képben van az Igazgató Úr, ha a bevásárlóközpontokkal szeretne versenybe szállni!
  Sikerült ide is szakembert találni!”
 • 6. árvaádám 2011. december 19. 08:46
  „Milyen érdekes magyarázat a T. Igazgató Úr részéről.
  Most áthárít a vezetés olyan költségeket is az árusokra, amit a "nagytiszteletű" N.L igazgató "Úr" a remekül bérleteztetett "U" pavilonra költött az áldásos vezetői ideje alatt.Egyes esetekben van egy főbérlő (olcsón) bizonyos Sz. "Úr" aki azonnal továbbadja a JYSK -nek. Mint tudjuk a hírekből, 70mFt ráfordítást követően (mi is az?) évi 12mFt adózás előtti bevétel. Teljesen jó befektetés.
  Milyen érdekes helyzet, szintén az előző N.L. idején talán zárt pályázaton elnyert Víztoronytéri piaci tulajdon, bérlete miként változik, hiszen a korábbi szaktanácsadó korábbi barátnő, már feleség, bérleti díja emelkedik (?) ezzel a mai bejelentéssel. Persze minden drágul ezt mi egyszerű állampolgárok is nap, mint nap érezzük, de a dolgokat a maga valójába szeretjük megismerni. Nos tovább folyik a politikai porhintés. Sajnos érdemi változásra E.P. sem képes. Új vezető, új (baráti) kör akinek kedveznek, akik jól járnak.
  (lásd informatikai átszervezés, új programok! :-)! )”
 • 5. Marci1 2011. december 19. 07:30
  „A drágább asztalbérletet pont azok tudják majd megfizetni, akik nagy tételben vásárolva, olcsón hozzájutva tudják adni portékáikat legyenek azok vállalkozók vagy műkörmös őstermelők.
  A Szeged környéki parasztok pár kosárnyi áruval be se jönnek a Mars térre, mert többe kerül az üzemanyag és az asztalbérlet együtt, mint az árujuk értéke!
  Az áruházakban szerintem drágábbak a zöldségek és a gyümölcsök és a minőségük legtöbbször silány!”
 • 4. saturnus 2011. december 19. 07:22
  „Köszönhetik fidesz,KDNP képviselőinek akik csődbe vitték az országot és mára már semmi sem drága alapon mivel elfogyott a pénze az államnak,az emberek életét veszi most már el. Egyre több az öngyílkosság és központi egyszemélyes állam vezetés elhallgatja ezeket a tragádiákat.”
 • 3. Jege$maci 2011. december 19. 07:17
  „Ingyenes parkolással a parkoló forgalma nőtt, vagy az árusoké?
  Decemberben egyébként ez sem nagy dolog, ha erre a hétre duplájára emelik a parkolódíjakat, sőt négyszeresére az első óra díját, garantálom, akkor is telt ház lesz...”
 • 2. sousse 2011. december 19. 06:21
  „Add olcsóbban az árudat kedves "ŐSTERMELŐ" és majd nagyobb lesz a forgalmad!Amíg az áruházakban akcióznak addig a szegény ember ott fog vásárolni.Ne műkörmös hölgyek árulják a zöldségféléket!”
 • 1. Marci1 2011. december 19. 06:21
  „A Mars téri piac nívós. Ez tény.
  Csak sajnos ezt a luxust nem tudják majd sem az árusok kifizetni, sem pedig a vevők.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dóm téri advent: fellobbant a negyedik láng

Fellobbant az utolsó, negyedik gyertya lángja vasárnap délután 5 óra után nem sokkal a Dóm téren. Tovább olvasom