Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Drágulhat az internet az adó miatt

Magyarország, Csongrád megye - Megadóztatná a kormány az internetet, a magánszemélyeknek ez legfeljebb 700 forintnyi többletkiadást okozna. A Fidesz 2008-ban még azt mondta: „az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz". Az újabb kisadó 17–23 százalékos drágulást is hozhat.
Jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót. Ezt eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizették a távközlési szolgáltatók – jelentette be a kormány. Miután kiderült, a gigabyte-onként 150 forintos adó felső határ nélkül irreális terhet zúdítana a lakosságra, Rogán Antal bejelentette: a Fidesz módosítót nyújt be, így az adó összege a magánszemélyeknek havonta maximum 700 forint, cégeknek viszont 5000 forint lehet.

Hogy mit jelent ez a lakosságnak? Az egyik nagy internetszolgáltató árlistája szerint a legolcsóbb, 10 Mbit per másodperces, korlátlan adatforgalmú elérés 4050 forintba kerül, erre jönne 5 gigabyte után a 700 forintos adó. Szakemberek szerint a bűvös felső határt gyorsan el lehet érni, 5 gigabyte forgalom hírek olvasásából is összejön egy hónap alatt. Aki a YouTube-on magyar zenét hallgat, esetleg a Facebookon végignéz pár képgalériát, még hamarabb „megtermeli" a legújabb magyar adót. A 700 forintos adó a 4050 forintos internet-előfizetést „csak" 17 százalékkal drágítja, aki mobilnetet használ, már 23 százalékos emeléssel számolhat.
A céges előfizetők még rosszabbul járnak. A most 8000 forintos csomagok nekik több mint 60 százalékkal kerülnek majd többe, a látszólag kicsinek tűnő kiadás évente legalább 60 ezer forintos többletköltséget eredményez.

Miért beszélünk áremelésről, amikor a kormány azt mondja: a szolgáltatók nem hárítják át az adót? Azért, mert a bankadó, a tranzakciós illeték is végül mind a fogyasztókat terhelte, ezt bizonyították az elmúlt évek. Ipari szakértők szerint a szolgáltatók nem fogják lenyelni a kormány újabb terhét, így azt a magyar emberek fizetik meg.

2008-ban még tiltakozott a Fidesz

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, a párt információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője 2008-ban. Hozzátette: a Fidesz támogatja a magyar kultúrát, viszont ez a támogatás nem történhet egy másik kultúra, nevezetesen az internet megsarcolásával. Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat Európában teljesen egyedülálló és szokatlan módon bevezetné az internetadót. Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot, és elzárja az új felhasználókat az internettől – mondta Nyitrai 6 évvel ezelőtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányhivatal és a POFOSZ is megemlékezett október 23-ról

A kormányhivatal ünnepségét a megyeházán tartották, majd megkoszorúzták a Nagy Imre szobrot… Tovább olvasom