Délmagyar logó

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 1°C | 5°C Még több cikk.

Drágulnak a koncertbérletek

Másfél millió forinttal kevesebb állami támogatást kapott az új koncertévadra a Filharmónia Kht., ezért átlagosan 12 százalékkal emelnie kellett a bérletei árát. Szegeden egyre népszerűbbek az ifjúsági hangversenyek, míg vidéken mind többen lemondanak róluk.
Sokak kedvence, Tokody Ilona is fellép a szegedi kamarabérleti sorozatban. DM/DV-fotó
A filharmóniai hangversenyévadra szóló bérletek ára átlagosan 12 százalékkal emelkedik az idén. Először fordul elő, hogy az inflációt jóval meghaladó mértékben drágult a szimfonikus koncertsorozat. Finta János, a Filharmónia Kht. szegedi irodavezetője szerint azért kényszerültek áremelésre, mert a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kevesebb támogatást biztosított a koncertszervezőnek, mint az elmúlt évadban. A Nemzeti kulturális alaptól származó, produkciók létrehozására fordítható támogatás 1,5 millió forinttal csökkent. A hat nagyszínházi szimfonikus koncertet és három kamarahangversenyt tartalmazó Vaszy- és Fricsay-bérletet hétfőtől október 23-áig 4500–8000 forintért újíthatják meg a régi tulajdonosok. Ezt követően október 30-áig várják az új bérlőket.

Míg Szegeden rendkívül sikeresek az ifjúsági koncertek, hiszen idén is 13 ezer látogatóra számítanak, addig Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Algyőn lemondták a beavató hangversenyeket, mert még kétszáz érdeklődőt sem tudtak garantálni. Pedig mindössze 750 forintba kerülne a három előadásra szóló ifjúsági bérlet – ennyiért ma már lassan egy mozijegyet sem adnak.

A Szegedi Nemzeti Színházban október 31-én a hagyományos halottak napi koncerttel, Mozart Requiemjével indul a Filharmónia és a szimfonikusok közös hangversenysorozata. Antal Mátyás vezényletével Kertesi Ingrid, Szonda Éva, Csapó József és Hámori Szabolcs énekli a szólókat. A Vaszy-bérlet első hangversenyén, november 28-án Fürst János dirigálja Brahms Hegedűversenyét, a szólista: Kosztándi István koncertmester. A programból igazi zenei csemegének számít Berlioz Harold Itáliában című műve és Bartók Kossuth-szimfóniája. A Mahler-sorozat Fürst János vezényletével a Dal a földről című darabbal folytatódik. Érdekesnek ígérkezik Haydn A teremtés oratóriuma, Bach János passiója, valamint Tokody Ilona és Vígh Andrea hárfaművész kamarabérleti estje a dómban. Találkozhat a közönség például Kovács János, Lukács Ervin karmesterrel, szólistaként fellép a zenekarral többek között Gregor József, Perényi Miklós és egy olasz zongoraművész, Daniele Alberti is.

Újdonság, hogy a Filharmónia különbuszokat indít Budapestre, Gyüdi Sándor szegedi zenekarának koncertjére. Az érdeklődők így összevethetik, hogyan szól ugyanaz a műsor a szegedi színházban és a kitűnő akusztikájú Nemzeti Hangversenyteremben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papagájkóros beteg a deszki kórházban

Egy 43 éves szentesi férfit kezelnek papagájkór-fertőzés gyanújával a deszki kórházban. A… Tovább olvasom