Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Drakula feláll a koporsójából

Drakula feláll a koporsójából
Szeged - Nem maradhatnak el a kísérteties és vérfagyasztó elemek a Drakula utolsó tánca díszletéből, amin már az utolsó simításokat végzik a Dóm téren. A legendás vámpír a mechanika segítségével filmeket idéző módon, mozdulatlanul is képes lesz felállni koporsójából.
Közönségtalálkozó a REÖK-ben

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójához, a Drakula utolsó táncához kapcsolódva közönségtalálkozót tartanak ma 17 órától a Reök-palotában. Az Erdély népzenéjével és néptáncával fűszerezett előadásban a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus alakítja a címszerepet, mellette pedig színre lép Keresztes Ildikó és Novák Péter is. A közönségtalálkozón tőlük, illetve a fiatal Drakulát alakító Sánta Gergőtől, a forgatókönyvet jegyző Vincze Zsuzsától és Tóth Kázmér díszlettervezőtől tudhatnak meg érdekességeket a nézők.
Temető, koporsó és vérfagyasztó kastélybelső nélkül nem vámpírmese a vámpírmese. Tudja ezt a Drakula utolsó tánca díszlettervezője, a tápéi díszletgyártó cég, a Scabello vezetője, Tóth Kázmér is, aki azonban nem csak a sztereotípiákra épített a színpadkép megtervezésekor. A Nemzeti Táncegyüttes mozgalmas darabjához szükség volt többfunkciós díszletre is, emellett a fiatal és az idős Drakula – szerepükben Sánta Gergő és Zsuráfszky Zoltán – gyakori helycseréjét is meg kellett oldania a díszlettervezőnek. Így számtalan rejtett „útvesztő" és elbújásra alkalmas rés került a színpadképbe.

– A mutatványosnak, akit Novák Péter alakít, a szekeréből először árusítania kell, később pedig fél kézzel le kell tudnia hajtani róla egy 3 méterszer 2 méteres paravánt, mindezt úgy, mintha mi sem lenne természetesebb – emelte ki a bravúros megoldások közül Tóth Kázmér az egyik legnagyobb fejtörést okozó díszletelemet.

Az első felvonás külső helyszínén Drakula kastélya látható majd a háttérben, amire vetíteni is tudnak. A díszlet alkalmazkodik a gyors változásokhoz, így pillanatok alatt válik a sötét látvány vásári forgataggá. A céllövölde tetején például táncolni is lehet, megfordítva pedig a lakodalmas jelenet hátteréül szolgál.

A díszlet nem szerénykedik ötletes technikai megoldásokban: Drakula, hűen a vámpírlegendákhoz, nem látszik majd a tükörlabirintusban, és mozdulatlanul fel tud állni koporsójából. Emellett a szabadtéri történetében először a színpadot is megbontják a darab kedvéért: a vámpírgróf ugyanis képes lesz a színpad alá süllyedni.

 A Gyilkos-tóból kiemelkedő fákkal körülölelt színpadképet a sötét és ezüstös színek uralják, amiből Tóth Kázmért elképzelései szerint a színes kellékek és a jelmezek nagyszerűen kiemelkednek majd. A monokróm látványvilág a világítással kel igazán életre.

 A három hete készülő díszlethez elsősorban fát használtak fel, de a hagyományos acél- és alumíniumelemek mellett egy különleges anyag is a színpadra kerül. – Ez a háló domináns lesz Drakula kastélyának belsejében is, különleges átmenetként szolgálva a leszakadozó függönyök és a pókháló között – mondta a díszlettervező.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihúzták a folyóból a Tiszába veszett férfi testét

Kihúzták a folyóból a Tiszába veszett férfi testét
Egy 40 év körüli férfit kerestek napokon át a Tiszában a vízi rendőrök és a Szegedi Vízimentő és… Tovább olvasom