Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Dráma a Centrum-gödörnél: polgárőr akadályozta meg az öngyilkosságot

Szeged - Hétfő délelőtt egy szolgálaton kívüli polgárőr akadályozott meg egy öngyilkosságot Szeged belvárosában. Az akció közben egy éles üvegdarab is előkerült.
Sándor János András, az Alsóvárosi Polgárőr Egyesület tagja hétfő délelőtt a szegedi Mikszáth Kálmán utcán sétált, amikor a Centrum-gödör mellett felfigyelt egy feltépett vaslemezre. A balesetek elkerülését célzó lemez megrongálása miatt a szolgálaton kívüli polgárőr jobban szemügyre vette a terepet: megdöbbenve fedezte fel a gödör "partján" valakinek a lábát - tudta meg a delmagyar.hu N. Rácz Judittól, a Szegedi Polgárőrség sajtószóvivőjétől.

A szolgálaton kívüli polgárőr a kerítés mögé tekintve egy fekvő fiatalembert látott, akit meg is szólított. Kérdésére a fekvő ember csak annyit válaszolt: nincs baja, csak elesett. Amikor a polgárőr mentőt akart hívni, erősen tiltakozott, majd végül a segítségével kijött a járdára. Miután a polgárőr közelről is meglátta a fiatalembert, azonnal hívta a rendőrséget. A férfi közben a zsebéből egy törött üvegdarabot vett elő, hogy felvágja csuklóján az ereket. A mentálisan is rossz állapotban lévő, zavart gondolkodásúnak tűnő férfit a közben önmagát szolgálatba helyező polgárőr igyekezett szóval tartani a rendőrség kiérkezéséig. Közben több járókelő is körbevette őket, figyelték, vajon sikerül-e elterelni öngyilkossági szándékától a fiatal férfit.

A kiérkező rendőröket a polgárőr tájékoztatta a történtekről, többek között arról is, hogy a férfi a zsebébe rejtett egy üvegdarabot. A rendőrök megmotozták a fiatalembert, majd a pszichiátriára szállították.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. H3N3 2011. január 18. 16:06
  „35.A baj, hogy csak "néhány ember". Bizonyos körökben ösztönös, hogy nem hagyják az embert magára. A sérültet sem hagyjuk a harcmezőn, akkor se ha kéri.”
 • 36. mazsolaszolo 2011. január 18. 14:43
  „34: Részben. A hatalmas külső társadalmi nyomás valóban eljutatthat sok embert addig, hogy nincs tovább, de nem mindig. Ahhoz, hogy az ember maga ellen forduljon, a nagyon durva önsorsrontó szülői parancsok, minták mellett az is kell, hogy ne lásson és tudjon más problémamegoldási utat, hogy elveszítse a hitét, hogy sok feldolgozatlan, egymásra rakódott súlyos veszteség érje az életében, már kora kisgyerekkora óta.

  Örülök, hogy megmentették azt az embert. Az is előfordul, hogy amikor kitisztul a feje, nagyon hálás lesz azért, hogy él és eszébe sem jut még egyszer ilyen szamárságot tenni.

  A polgárőr kaphat életmentő érmet? Én támogatom!”
 • 35. Vörcsi 2011. január 18. 10:07
  „Minden tiszteletem a Polgárőré, rajta keresztül pedig azé a közösségé, amelyhez tartozik!
  A "miért kell megmenteni..." kérdésre nagyon egyszerű a válasz, és több is akad.
  1. Mert néhány Ember márcsak olyan, ha bajt lát, ösztönösen és azonnal megpróbál segíteni.
  2. Ha nem az előző miatt, akkor azért, hogy az élete további részében, - ha eseteleg később mégis felébredne lelkiismerete - az ne furdalja.
  3. Bele ivódótt a vérébe, tudatába: Ha segíteni nem tudok, legalább ártani ne ártsak.
  4....stb, stb.
  Tisztelt Egyesület! Megy az adóm 1%-a!”
 • 34. fles2 2011. január 18. 10:00
  „Hogy miért van ma Magyarországon ilyen sok öngyilkosság vagy kísérletező?!!
  Nincs életcél,kilátástalan élethelyzet,nincs munka így nincs pénz.....
  Nagyon sajnálom ezeket az embereket!!!Sok erőt kívánok”
 • 33. varadipal 2011. január 18. 09:06
  „Ne ítélj, hogy ne ítéltess. A polgárőr rendes ember, a dolgát úgy végezte, ahogy igérte. A többi nem rá tartozik.”
 • 32. mazsolaszolo 2011. január 18. 07:57
  „Gratulálok! Nemes tett, minden elismerésem!
  Nyílván egy polgárőr kap némi alapképzést, és képes megtenni azt, ami egy átlagos állampolgártól nem várható el - úgyis, mint a kritikus helyezt felismerése és az abban való jó döntés. Amikor egy ember öngyilkosságközeli állaptba kerül, "billeg" lét és nem-lét között, egy rossz szó vagy egy rosszul megválasztott hangsúly is a halál felé lökheti.

  5.: Hogy miért kell megmenteni egy öngyilkosságra készülő embert? Leginkább azért, mert az EMBERTÁRSAD, és semmivel sem jobb vagy rosszabb, vagy különb, mint te - pusztán olyan helyzet állt elő az életében, amihez már nem érzi magát elég erősnek. És ki vagy te, hogy különbnek képzeld magadat, osszad az észt arról, hogy ki az életrevaló és ki nem? Ezzel az erővel az is mondhatnánk, hogy lőjék le a dokit, aki visszahozza a klinikai halálból a beteget - mert ki tudja, hogy milyen nehéz sorsot ad neki vissza. Csakhogy nem ő adja, ő csak eszköz ahhoz, hogy az életet élhesse egy ember.

  Igen, lehetséges, hogy ki fogják engedni a pszichiátriáról hamarosan, és az is lehet, hogy újra megpróbálja és nem fogják tudni megmenteni. De az is lehet, hogy odabent - miután lehiggadt és kitisztult a feje-lelke -, megtanítanak neki olyan stratégiákat, lelki mechanizmusokat, amelyekkel uralni tudja az életét és a saját kezébe venni a a sorsát.

  Az öngyilkosság nem megoldás, csak elmenekülés. Gyávaság. A bátorság az, ha az életet választod, bármiylen nehéznek is tűnjön az.”
 • 31. FEFE 2011. január 18. 07:20
  „26. hozzászóláshoz
  Kedves cselac!
  Melyik rokkantakra gondoltál?
  A valódiakra vagy az kamu rokkantakra?
  Mert nagyon nem mindegy.”
 • 30. N.P. 2011. január 18. 06:22
  „17. hozzászólás Nórikám 2011.01.17. 20:17

  Az esetek jelentős részében az öngyilkossági kísérlet egyszerűen segélykérés, figyelemfelhívás! Különösen a fiataloknál!”
 • 29. team5 2011. január 18. 03:49
  „Ebben minden lényeges benne van. Érdemes lenne az "okosoknak" elgondolkozni, hogy bármikor kerülhetnek ilyen helyzetbe!!!

  17. hozzászólás Nórikám 2011.01.17. 20:17

  Ne gondoljátok, hogy tényleg jó az ha valaki el akar e világból távozni, megmentik! Lehet, hogy gyógyíthatatlan beteg, és nem akar szenvedni tovább, vagy olyan az élethelyzete, hogy nincs más kiút! Lehet, hogy leszünk még többen is! Nyílván ha lenne szerető családja, vagy valaki aki törődik vele, nem tenne ilyet! Nem biztos, hogy mindenki el tud viselni elviselhetetlen terheket. Ezzel nem mondom, hogy ez a helyes út! De voltatok már olyan kétségbe ejtő helyzetben, hogy nem láttatok más kiutat? A meleg szobából könnyű osztania tudományt. És higgyétek el tudom miről beszélek.”
 • 28. team5 2011. január 18. 03:40
  „17. hozzászólás Nórikám 2011.01.17. 20:17
  19. hozzászólás tron 2011.01.17. 21:35

  Messzemenően egyetértek Veletek.
  Sokan osztják itt az észt, de Nekik is megvan a "téglájuk".
  Akkor döbbennek majd le, ha eléjük kerül!”
 • 27. nagypappa 2011. január 18. 03:27
  „Egyszer egy bekómázott cukorbeteghez hívtam mentőt, jöttek, segítettek.
  Egy alkalommal egy totál résszeg hajléktalanhoz hívtam őket... nem dicsértek meg. Kérdezte a mentős, hogy a saját ürülékében fekvőt részeget, most ha elviszi, hogyan menjen ki egy szülő nőért. Kerestem kartonpapírokat arra fektettük.

  Biztonsági őrök kivezettek egy részeg hajléktalant és a földre lökték. A fejéből szivárgott a vér, mentőt hívtam, a mentőápoló elkezdett vitatkozni, minek hívtam ki.
  -Ha gondolod, hagy itt.
  Nem hagyta.

  Ezt a szerencsétlent is lebilincselték... jól tették, nehogy magában vagy másban kárt tegyen.
  Hallottam olyat, hogy menet közben behúzta a rendőrautóban kéziféket.

  Nem könnyű az ilyen emberekkel bánni.
  Sajnálom szegényeket.”
 • 26. cselac 2011. január 18. 00:10
  „klj_54, egyrészt ekkora baromságot mondani...mentálisan sérült valaki...ennyi erővel hagyjuk a rokkantakat is megdögleni, mert a társadalom terhére vannak??? Másrészt ebbe a kérdésbe politikát keverve tanúságot tettél ritka nagy korlátoltságodról...ha ennyire szar, akkor gondold végig azon, amit írtál és juss következtetésre...a gondolatmeneted szerint nem is kell semmit mondanom.”
 • 25. nemesegy 2011. január 17. 23:04
  „Sajnos ebben az országban egyre több ilyen öngyilkossági kísérlet ill. öngyilkosság lesz. Elképesztő elkeseredéségi állapotban van ország a családok sorra mennek tönkre, hiteltörlesztéseik megduplázottak akiknek nélkülözhetetlen az autó azok a mérek drága benzin gyötri, és eközben a kormány nem tesz semmit egyszerűen magára hagy mindenkit. Az új adótörvény a családi kedvezménnyel együtt is csupán a magasabb bruttó 350-400 ezer ft körüli keresőknek kedvez. Igazából ez a réteg eddig sem nélkülözött. A többi meg dögöljön meg. <moderálva>”
 • 24. greg 2011. január 17. 23:03
  „Újabb munkatábor szökevény. A munka felszabadít.”
 • 23. info 2011. január 17. 22:52
  „Erről az emberről majd akkor alkossatok véleményt, ha magatok is mentálisan oda kerültök ahol ő járt , ott lenn a mélyben!
  Annyi okos hozzászólást olvastam némelyektől, de ők azt hiszik soha nem fognak odajutni. Dehogynem, lehet, hogy holnap csörög a telefon és azt mondják nekik nem kell többet bejönnöd dolgoznod, a papírjaid postázzuk.”
 • 22. ClarkGriswald 2011. január 17. 21:43
  „Tibi bazzeg...”
 • 21. tron 2011. január 17. 21:35
  „kíváncsi leszek milyen bátrak lesznek itt és máshol azok a bátor kijelentök egy olyan viszonyok között ami most van és ami ezután lesz,hányan lesznek erösek és kitartók és szembenézni és helytállni mindazzal,amihez nem mindenkinek van szerencséje.
  Itt bárki kerülhet olyan helyzetbe ,hogy kétségbeesésében összeomlik.
  Csak a gyengék hiszik azt,hogy erösek és csak az ostobák tesznek hirtelen kijelentést arról amiröl jobb ha hallgatnának,hogy szavaik vissza ne forduljanak Önmaguk ellen.”
 • 20. tron 2011. január 17. 21:35
  „kíváncsi leszek milyen bátrak lesznek itt és máshol azok a bátor kijelentök egy olyan viszonyok között ami most van és ami ezután lesz,hányan lesznek erösek és kitartók és szembenézni és helytállni mindazzal,amihez nem mindenkinek van szerencséje.
  Itt bárki kerülhet olyan helyzetbe ,hogy kétségbeesésében összeomlik.
  Csak a gyengék hiszik azt,hogy erösek és csak az ostobák tesznek hirtelen kijelentést arról amiröl jobb ha hallgatnának,hogy szavaik vissza ne forduljanak Önmaguk ellen.”
 • 19. tron 2011. január 17. 21:35
  „kíváncsi leszek milyen bátrak lesznek itt és máshol azok a bátor kijelentök egy olyan viszonyok között ami most van és ami ezután lesz,hányan lesznek erösek és kitartók és szembenézni és helytállni mindazzal,amihez nem mindenkinek van szerencséje.
  Itt bárki kerülhet olyan helyzetbe ,hogy kétségbeesésében összeomlik.
  Csak a gyengék hiszik azt,hogy erösek és csak az ostobák tesznek hirtelen kijelentést arról amiröl jobb ha hallgatnának,hogy szavaik vissza ne forduljanak Önmaguk ellen.”
 • 18. dodó 2011. január 17. 21:18
  „5. hozzászólás < klj_54 >

  Osztom a véleményed! Ha komolyan gondolja, nem a belvárosban és nem délelőtt csinálja. Ha otthon nem jó neki, a Tisza árterében (ez most éppen nem jó), vagy a töltésen túl biztos talál egy fácskát ahol egyedül lehet.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heller Ágnes: Legveszélyesebbek a szabadgondolkodók

Szeged - Hinni kell abban, hogy a dolgokat meg lehet változtatni. Minél kevesebb ember fél, annál… Tovább olvasom