Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Draskovics Tiborhoz fordult Buzás Péter

Szeged - A hozzátartozók néha hosszú hetekig várnak, mire megkapják a temetéshez szükséges papírokat, ha hatósági boncolást rendelnek el az elhunytnál.
Békés és Csongrád megyében csak két szegedi intézet jogosult erre, ezért kell sokat várni. A rendőrség már kérelmezte a rendelkezés módosítását, most Buzás Péter is ebben az ügyben fordult a szakminiszterhez.

Balesetben vagy nem természetes halállal elhunytak esetében hatósági boncolást rendelnek, illetve rendelhetnek el. Ez azonban jelentősen megnöveli azt az időt, míg a hozzátartozók végső búcsút vehetnek szerettüktől. Ugyanis egy 2007-es kormányrendelet szabályozza, melyek azok az intézetek, ahol ezt a hatósági kórbonctani vizsgálatot elvégezhetik. Csongrád megyében két ilyen van: az egyik a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Igazságügyi Orvostani Intézete, a másik pedig az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek szegedi intézete. Ráadásul a szomszédos Békés megyében egyetlen egy kijelölt hatósági hely sincs, így onnan is Szegedre kerülnek a hatósági boncolásra rendelt holttestek.

– Már több gyászoló család is megkeresett azzal, tudnék-e tenni valamit annak érdekében, hogy csökkenjen a várakozási idő – tudtuk meg Buzás Péter makói polgármestertől, országgyűlési képviselőtől. A hatósági boncolás a rendőrség munkáját is érinti, ezért a Maros-parti város első embere felvette a kapcsolatot Lukács János dandártábornokkal, megyei rendőrfőkapitánnyal. Az Országos Rendőr-főkapitányság már korábban kérelmezte, hogy módosítsák a rendelkezést.

Buzás Péter levelet írt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy mihamarabb oldják meg ezt a problémát. – Az lenne a legideálisabb, ha egy megyében több város egészségügyi intézménye is rendelkezne ilyen jogkörrel – mondta lapunknak Buzás Péter.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2009. június 24. 17:08
    „Polgármester Úr! Késni tetszett a levéllel.Már nem a boncmester a miniszter.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárfából nő a nyírfaerdő a szegedi szabadtérin

Szeged - Nyárfából készült ezüstfehér nyírfaerdőt állítanak fel a szabadtéri színpadán a 80 millió… Tovább olvasom