Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Drogot kevertek Szegeden egy lány italába - nem győzik listára venni az új szereket

Drogot kevertek Szegeden egy lány italába - nem győzik listára venni az új szereket

Szeged - Nagyon erős szexuális vágyat éreztem, szinte önkívületi állapotba kerültem – hallottuk attól a lánytól, aki azzal kereste meg szerkesztőségünket: tudtán kívül drogot itattak vele egy szegedi szórakozóhelyen. Történetét azért osztja meg a nyilvánossággal, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a veszélyekre, és hogy másokkal hasonló ne eshessen meg.

Munkatársunktól - 2012.05.16. 06:01
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Egy távoli ismerősömtől kaptam egy pohár italt egy szegedi szórakozóhelyen. Arra kért, koccintsak vele. Jóhiszeműen elfogadtam, nem kellett volna. Néhány perc elteltével teljesen kifordultam magamból, olyan dolgokat tettem és mondtam, amelyek alapesetben soha nem hagynák el a számat. Iszonyatosan erős szexuális vágyat éreztem, szinte önkívületi állapotba kerültem, később agresszívvé váltam – emlékezett vissza a közelmúltban történtekre az a szegedi lány, aki a napokban kereste meg szerkesztőségünket. Kérte: írjuk meg a történetét, hogy másokkal hasonló ne eshessen meg.

Soha ne hagyja senki őrizetlenül az italát, mert olyasmi kerülhet bele, amire nem számít!  Illusztráció: flickr
Soha ne hagyja senki őrizetlenül az italát, mert olyasmi kerülhet bele, amire nem számít! Illusztráció: flickr


Gina vagy GHB

Az LSD, az extasy, a heroin már a múlté, az utóbbi időben a legális szerek kábítószerként való alkalmazása terjedt el. Ezek az úgynevezett dizájnerdrogok. Jelenleg 19–20 fajtát ismer a szakma, de 160–170-féle van piacon. A GHB vagy Gina például egy szagtalan folyadék, enyhén sós ízzel, amit általában kis üvegcsékben árulnak. A nyugtatók közé sorolják, mivel eredetileg altatónak fejlesztették ki. Kisebb dózisoknál az alkoholhoz hasonló hatása van, a fogyasztó boldognak, nyugodtnak érzi magát, könnyebben ismerkedik. Magasabb dózisoknál felléphet álmosság és szédülés, néha hányást, izomgörcsöt és eszméletvesztést okozhat. A túladagolás mindig eszméletvesztéshez vezet, és lelassítja a légzést. Néha, alkohollal keverve a GHB veszélyes mértékben lelassíthatja a légzést, ami már több halálesetet is okozott. 

 

– Szerencsére a barátom is ott volt velem. Amikor látta, hogy nagyon furcsán viselkedem, kihúzott az utcára. Hazafelé már nem tudtam járni, nagyon szédültem, idővel egyre rosszabbul éreztem magam. A végén felvett, és a karjában vitt haza. Alig tudtam magamról. Többször hánytam. Hajnalra javult a helyzet, de nagyon fájt a fejem, szédültem és reszkettem, és még mindig éreztem azt a „kifordult" állapotot. Délre jöttem rendbe – mesélte.

Biztos voltam benne, hogy valami volt abban a pohár italban, amiből nem mellesleg csak néhány kortyot ittam. Azt szeretném, hogy mindenki nagyon figyeljen oda magára és a barátaira, mert ahogy belőlem, bárkiből áldozat válhat egy pillanat alatt – magyarázta megtörten.

– Az elmondottak alapján egyértelműen Gináról, vagyis a GHB-ról beszélhetünk – mondta el lapunknak Arany Zoltán. A szegedi Drogcentrum intézményvezetőjétől megtudtuk: hasonló történetekről az utóbbi időben egyre sűrűbben hallanak. Ott volt például a két budapesti lány esete, akiket megerőszakoltak, egyikük meghalt a szer túladagolása miatt. De nem kell ahhoz a megyehatáron kívül menni, hogy olyanokkal találkozzanak, akinek az italába drogot kevertek.

– Sokszor tréfából, szívatásból tesznek a haverok a másik poharába különböző szereket. Aki látta a Másnaposok című filmet, azt is el tudja képzelni, hogy milyen hatást vált ki. Az egyik például a nagyon erős szexuális vágy – hallottuk Arany Zoltántól, aki kiemelte: nagy szerepe van a prevenciónak. A Drogcentrum kiképzett önkéntesei, szakemberei folyamatosan járják a szegedi szórakozóhelyeket, játékos formában próbálják felhívni a fiatalok figyelmét a veszélyekre. A diszkók alkalmazottait is képzik: mit kell tudni a dizájnerdrogokról, ismerjék fel a problémát, mikor hívjanak mentőt.

Feljelentést kell tenni
Az ominózus élethelyzet ismereteink alapján szerencsére nem gyakori, ezeknek az eseteknek a száma az összes bűncselekmény számához képest elenyésző – tudtuk meg az ORFK szóvivői irodájától. A tudomásukra jutott ügyekben a sértettek elmondása alapján a szórakozóhelyeken a fedetlenül hagyott, vagy a kifejezetten nekik kért italba tesznek olyan anyagot, amitől az illető szédül, rosszabb esetben elájul. Az elkövetők kihasználják, hogy a sértett védekezésre képtelen, megerőszakolják vagy kirabolják. Hogy megelőzzük az ilyen típusú bűncselekményeket, csak olyantól fogadjunk el italt, akit ismerünk, akiben megbízunk. Szórakozóhelyen ne hagyjuk a poharunkat őrizetlenül, vagy ha ezt tettük, akkor azt az italt már ne igyuk meg. Ha valakivel akarata ellenére olyan anyagot itattak meg, amit ő nem szeretett volna, mindenképpen tegyen feljelentést a rendőrségen – tanácsolták.

újabb és újabb szerek érkeznek
Újabb és újabb szerek érkeznek
Új C-lista áprilistól
Eddig a törvény kábítószereket és pszichotróp anyagokat ismert – ilyen például a kannabisz, a heroin vagy a kokain, ezek egyenként fel vannak tüntetve a kábítószerek jegyzékeiben, ami nagyjából a három ENSZ egyezmény jegyzékeinek átvétele. Ezeket egészítették ki eddig egyenként azokkal az új szerekkel, amik a rekreációs szerpiacon megjelentek – így például 2009-ben a BZP-vel, 2011-ben a mefedronnal, 2012-ben pedig az MDPV, 4-MEC, metilon és társai kerültek tiltólistára. Ezután azonban az új pszichoaktív anyagokat nem fogják rögtön feltenni a kábítószerek listájára, hanem egy ideiglenesre kerülnek fel – ez a C-lista. (A C-lista a 2012. április másodikán kihirdetett 66/2012. (IV.2.) kormányrendeletben található.)

Jelentős különbség, hogy a kábítószerek fogyasztását a megszerzésen és tartáson keresztül a törvény büntetni rendeli, addig az új pszichoaktív szerek megszerzése és fogyasztása önmagában nem bűncselekmény. Szintén nagy különbség, hogy a C-listán nem csak egyes szerek, hanem szercsoportok is szerepelnek. Ezek nem egy évig, hanem azután is a listán maradnak, azokat kockázatértékelni nem kell. 

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 86 hozzászólás
Moderálásra küldöm 86. tarkadal 2012.05.18. 11:21

igazad van macs, sok esetben így van. ez a kivétel...

Moderálásra küldöm 85. macs 2012.05.18. 10:48

Ne bántsátok Mignont, és mindazokat, akik külföldről szólnak hozzá, mert szükségünk van rájuk. Ők tükrök, melyek nem mindig mutatnak szépnek minket.
Aki nyakig benne van az eseményekben, az elvész a részletekben, nem veszi észre az összefüggéseket, ők messzebbről nézik a dolgokat, tehát tisztább a látásuk. És az sem rossz, ha valaki elmondja, mit is gondol rólunk a világ, mert abból még tanulhatunk is. :-)

Moderálásra küldöm 84. klj-54 2012.05.18. 08:52

Ha nem én akkor szegény Mignon az akit a műveletlen középszer nem ért meg és amiatt aztán a kisebbségi érzés meddő fikázásban tör utat magának:(

Moderálásra küldöm 83. bambinaXX 2012.05.17. 21:26

78. tarkadal - nem csak téged zavar.. már sokan elküldték, mert idegesító, hogy fröcsög/ fikáz - de őt nem érdekli. gyanítom nem csak a véleményünk róla, hanem valójában Magyarország, mi magyarok sem. egyszerűen: szeret zavarni.
81. Egyetértek - ez meg is történt 2 fiatal lánnyal nemrég - egyikük belehalt.. :(

Moderálásra küldöm 82. kenguru 2012.05.17. 19:48

Elég könnyen előállítható: tesco-s felni tisztító az alapanyag.
Egy kis keresgélés, kísérletezés után mindenki képes előállítani...

Moderálásra küldöm 81. macs 2012.05.17. 17:07

80. mindentudo,
igazad van, nagyobb a füstje, mint a lángja.......
Ezt mondod majd akkor is, ha a lányoddal, barátnőddel, testvéreddel - nem kívánt rész törlendő - történik meg, hogy az italába kevernek valamit, és mondjuk megerőszakolják?

Moderálásra küldöm 80. mindentudo 2012.05.17. 14:58

http://drogriporter.hu/mediamonitor/ghbdelmagyar

Újabb ferdítés, Zacher keze messze elér kedves Délmagyar olvasók, a GHB tiltott szer közel 7-8 éve, mégis a mostani designer drogokkal hozzák összefüggésbe.

Nagyobb a füstje, mint a lángja...

Moderálásra küldöm 79. vári 2012.05.17. 14:23

Logaritmus
"3/ a tünetek egy berúgás eredménye is lehet..."
Az nem alakul ki ilyen hirtelen, másrészt aki ivott már életében alkoholt (és, gondolom, ezek a fiatalok sem most ittak először - tudom, mindjárt jönnek a háborgók), és ismeri a saját szervezetét, az meg tudja különböztetni a szimpla "berúgást" valami mástól.

Moderálásra küldöm 78. tarkadal 2012.05.17. 13:29

teljesen mindegy, hogy valóban megtörtént vagy sem, a cikk lényege, hogy felhívja az emberek figyelmét a veszélyre. az, hogy a lány rendőrségre fordult vagy nem ebből a szempontból teljesen lényegtelen. az is biztos, hogy, ha valóban megtörtént a dolog, nyilván szeretné megőrizni anonimitását pont az tamáskodókkal szemben, akik egyből azzal jönnek, hogy kitalálta, hogy félrevezesse a szüleit.

lássuk be, a drogok könnyebben hozzáférhetőek, mint sokan hinnénk. a szakértő hozzászólásokból következtetek, hogy a fórumozó középkorú korosztálynak fogalma sincs, hogy mi megy az éjszakában vagy a drogokról.

mignon, nem tudom, hogy csak engem zavar e az önajnározásod, de szerintem senki sem kíváncsi rá, hogy ki ellen teszel feljelentést. ha nem kapsz elég figyelmet, ne egy ilyen közszolgálati fórumon fröcsögj, hanem menj át az ismerkedősre vagy írjál blogot. az országot vagy a magyar embereket degradáló megjegyzéseidet (EZEK VAGYTOK TI, EZ MAGYARORSZÁG!) is inkább tartsd meg, és kérdezem, ha… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 77. Logaritmus 2012.05.17. 11:55

1/ ha ott volt a barátja miért "pazarolna" rá bárki is drága drogot?
2/ miért nincs labor vizsgálat?
3/ a tünetek egy berúgás eredménye is lehet...


86 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...