Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Drogzavarok

Több száz keménydrogfüggőt látnak el a szegedi drogambulancián évente, számuk folyamatosan nő. A hatásosabb megelőzéshez pontos helyzetkép, adatok és állami finanszírozás kellene. A pályázatok esetlegesek.
Évente mintegy 200-250 súlyos drogfüggő beteget kezel Szegeden a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum – számuk mintegy tíz százalékkal növekszik évente.

A nyers számok azonban nem adnak valós képet a városi állapotokról. A drogbetegek ugyanis, ha valahol nem kapnak megfelelő ellátást, elvándorolnak egy másik helyre – így a szegedi intézmény hatóköre, akárcsak a többi regionálisé, valójában országos is.

Hazánkban emiatt mindeddig adatgyűjtési káoszról beszélhettünk: a különféle, drogosokat kezelő intézetek akár hatszor is regisztrálták ugyanazt beteget, a drogambulanciáknak nem volt érdekük az adategyeztetés. Mint Zelenai Károly, a szegedi drogcentrum vezetője elmondta, jövőre végre egységesül a rendszer, ami majd kiszűri a párhuzamos adatfelvételeket, pontosabb képet nyújtva a probléma valódi méretéről. Ehhez mérten kellene átalakítani a jelenlegi ellátórendszer nagyságát, jellegét és céljait.

A könnyű- és keménydroghasználat elleni harc legfontosabb eszköze a prevenció, a felvilágosítás, amit minden politikai erő szorgalmaz – Zelenai szerint azonban gyakran csak szavakban. – A döntéshozóknak végre föl kellene ismerniük: ha egy forintot adnak prevencióra, azzal két forint későbbi kiadást megspórolnak. Hozzáteszi: az intézet érdeke – a jelenlegi finanszírozási modellben – azt kívánná meg, hogy minél több súlyosan drogfüggő betegük legyen; csakhogy az a hivatásuk, hogy megelőzzék a probléma kiterjedését. Erre azonban külön egészségbiztosítási keret nincs: a gyógyításból befolyó összegből próbálják fedezni a prevenciót.

A rendkívül fontos feladat ellátásához nyújtott szűkös keretű minisztériumi pályázatokat is esetlegesen, kampányszerűen írják ki, rövid, féléves periódusokra. Mire elkezdene eredményeket produkálni, már véget is ér. – Fél év alatt nem lehet csodát tenni! Nyugat-Európában 3-5 évig tart egy ilyen program, lehet rá építeni, tervezni. Nálunk nem – fejtette ki aggályait a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor visszatér a JATE-ba

Dzsigolómetál. Czutor Zoltán meghatározása szerint ilyen zenét játszik frissen alapított zenekara, a… Tovább olvasom