Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 14°C | 29°C Még több cikk.

Drón segít a szegedi tűzoltóknak

Szeged - Tűzoltó helyett robotrepülő ellenőrzi a kiömlött veszélyes anyagot, a nádasban is hatékonyabb a legénység legújabb tagja. A katasztrófavédők úgy tudnak többhektárnyi területet átvizsgálni, hogy egy monitor mögül figyelik az eseményeket.
Drónt, azaz pilóta nélküli repülőgépet vásárolt a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: a leggyakrabban katonai feladatokra alkalmazott robotrepülőt felderítésre használják.

Kedden mutatták be a sajtónak a Napos úti laktanyában a katasztrófavédelem legújabb tagját, egy 400 méterig emelkedni képes, távvezérelhető, élő képet akár a világ minden pontjára közvetítő robotrepülőt. – Veszélyesanyag-felderítésnél, árvíznél, autópálya-balesetnél is kiváló szolgálatot tesz a drón.

A robotrepülő ráadásul mindenkinél gyorsabb – érvelt az eszközbeszerzés mellett Tátrai János. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elárulta: a tűzoltók életét is óvja a távvezérelhető kisgép.

Bárhol bevethetik a drónt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Gépméh

A pilóta nélküli repülőgép (angolul Unmanned Aerial Vehicle, UAV) vagy drón (az angol drone = here [méh] szóból) elsősorban katonai feladatokra alkalmazott repülőeszköz, amely ön- és távirányítással rendelkezik. Emiatt fedélzetén nincs szükség pilótára. Ellentétben a fegyverként használt robotrepülőgéppel, a drón többször is felhasználható – olvasható a Wikipédián.
– Veszélyesanyag-ömlésnél a tűzoltók helyett a drón is megnézheti, miből, merre, mennyi anyag jutott ki, így a kollégák elkerülhetik a robbanásveszélyes helyzeteket. A robotrepülőt bárhol be tudjuk vetni, egy autópálya-baleset okozta dugónál is – magyarázta a szóvivő. Eltűntek felkutatásában is jól teljesített a robotrepülő. A szóvivő úgy fogalmazott, a nemrég végrehajtott baksi gyakorlaton „tovább tartott a bábut eldugni, mint azt a drónnal megtalálni". Az eszköz beszerzése és üzemeltetése egy helikopterhez képest filléres tétel, kutatásban pedig a katonai géphez hasonló segítséget tud nyújtani.

Az alig 60 centiméteres, 4 rotoros gép pillanatok alatt a levegőbe emelkedik, egyetlen akkumulátorral 25 percig tud repülni. – 3-400 méter távolságig teszteltük, de akár 1-1,5 kilométerre is el tud jutni – mondta Kitka Gergely, az eszköz kezelője. A tűzoltó hadnagy egy tableten keresztül követi a repülőt, a képet közvetlenül a műveletirányítási központba is továbbítani tudja. – A gép GPS műholdakkal tájékozódik, megfelelő programmal előre megtervezett útvonalakat is végig tud repülni. Így eltűntkeresésnél szektoronként tudja majd a területet pásztázni – magyarázta az informatikus. Kitka Gergely hozzátette, avartüzeknél is be tudják a repülőt vetni, a digitális térképpel együtt pillanatok alatt meg lehet határozni a lángok terjedését. – Olyan, mint egy ló, hazatalál. Ha elveszti velünk a kapcsolatot, a felszállási helyre visszatér – mondta Kitka Gergely.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a gyertya

Marad a gyertya és a teknő abban a hat ásotthalmi tanyában, amely villanyra nyert 22 milliót… Tovább olvasom