Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Duális képzés: csak a legjobbaknak

Szeged - Egyszerre tanulnak és dolgoznak a duális képzést választó egyetemi hallgatók. Szegeden a gépészmérnöknek készülők közül 10-15 főt vesznek fel az elitképzésre.
Műszaki, informatikai, agrár, természettudományi és gazdaságtudományok képzési területen indulnak szeptembertől úgynevezett duális képzések a magyar felsőoktatásban – adta hírül az eduline.hu. Tehát már felvételizhetnek ezekre az érdeklődők, akiknek nemcsak az adott egyetem, hanem a vele együttműködő cég elvárásainak is meg kell felelni. A duális képzés lényege, hogy a hallgatók a tanulmányaik ideje alatt sok gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek, és fizetést is kapnak a munkahe-
lyükön.

 Huszonegy intézményben

A Duális Képzési Tanács 21 felsőoktatási intézmény 79 alapképzési szakra benyújtott kérelmét fogadta el, így a felvételizők ezekre a szakokra februártól már duális képzési formában is jelentkezhetnek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azt is írták: a képzések szeptemberi indításáig a felsőoktatási intézmények számára célzott európai uniós forrás áll rendelkezésre. Ez például a képzések, tananyagok, taneszközök fejlesztésére szolgál. A pályázat keretösszege 2 milliárd 200 millió forint.

– Gépészmérnök szakunkon tervezzük az indulást. Jelenleg 8-10 céggel állunk szerződéses kapcsolatban. Arról szól a duális képzés, hogy a gyakorlatorientált ismereteket a résztvevő cégeknél, vállalatoknál kapják meg a hallgatók, az elméleti ismereteket pedig nálunk. Egyszerre fognak dolgozni és tanulni is – mondta Keszthelyi- Szabó Gábor, az SZTE Mérnöki Kar dékánja.

Nem okozott gondot együtt- működő partnereket találniuk, hiszen az elmúlt 50 évben is gyakorlatorientált munkára törekedtek a mérnöki karon.

– Ez elitképzés: a legjobbak közül is a még jobbakat választjuk ki. A hallgatói létszám 8-10 százalékára számítunk, ez nálunk 10-15 hallgatót jelent – becsülte meg a duális képzés induló létszámát a dékán.

A felvi.hu oldalon közzétett lista szerint az SZTE Mérnöki Kar együttműködik például az Axiál Javító, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, a Contitech Rubber Industrial Kft.-vel, a Szegedi Vas és Fémipari Szövetkezettel és a Tornádó International Kft.-vel.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tavaly ősszel egy szegedi konferencián azzal érvelt a duális rendszer mellett, hogy a képzésből kikerülve rögtön alkalmas szakemberként foglalkoztathatók a fiatalok, nem kell további pénzt költeni a betanításukra.

Angol nyelven csak a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hirdet duális képzést Magyarországon. A BKF-en gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, turizmus-vendéglátás szakokon lehet majd angol nyelvű duális képzést választani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TudáShalom a zsidóságról: interaktív tárlat a TIK-ben

Zsidó feltalálók dobozba rejtett találmányait tapinthatják ki, használati tárgyakat, fotókat, videókat is láthatnak a látogatók. Tovább olvasom