Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Dublinban futott be Sityu, a szegedi fodrász

Szeged - A hajvágás 18 ezer, a melír 42 ezer forintba kerül abban a dublini szalonban, ahol a szegedi Kucsera István dolgozik. A 25 éves fodrász versenyeken indul. Célja, hogy aranydiplomát szerezzen Vidal Sassoonnál.
Akik azt fontolgatják, hogy jobb élet reményében külföldre költöznek, azokra a szegedi Kucsera István, becenevén Sityu története biztosan inspirálóan hat. A huszonöt éves fodrász egy évvel ezelőtt hagyta hátra addigi életét, és Írországba repült, hogy megcsinálja a szerencséjét.

– Szegeden, Zsiga Renátánál voltam tanuló, majd négy évig dolgoztam az üzletében. Versenyekre jártam, haj-show-kon szerepeltem, fotózásokra, bemutatókra készítettem frizurát. De szerettem volna szakmailag tovább fejlődni, és tapasztalatot szerezni arról, milyen a nyugati felfogás a munka terén. Ezért döntöttem úgy, hogy Dublinba költözöm – magyarázta Sityu. Két hónapig az IBM-nél dolgozott, ahol irodai munkát végzett, majd – ígéretes portfoliója láttán – felvették Írország egyik legelitebb üzletébe, a Free Spirit szalonba, ahol most is fodrászkodik.

– Az árak jelentik a legnagyobb különbséget a hazai és a kinti szalonok között – vallja a szegedi fiú. Írországban egy hajvágás 75 euróba (18 ezer 450 forint), a melír – hosszú hajnál – 170 euróba, azaz közel 42 ezer forintba kerül. Míg a magyarok fegyelmezetten dolgoznak, az írek sört isznak hajbemutató közben. Kint a szakmát is máshogy tanulják: nem járnak iskolába a fodrásztanulók. Három évig szalonban dolgoznak, ahol a gyakorlatban sajátítják el az ismereteket, majd a főnöküknél vizsgáznak. A munkájukért fizetést kapnak.

Kucsera István (jobbról) és modelljei egy budapesti versenyen. Balról jobbra: Kiss Gábor, Boldizsár Marietta és Rogoz Petra. Fotó: DM/DV
Kucsera István (jobbról) és modelljei egy budapesti versenyen. Balról jobbra:
Kiss Gábor, Boldizsár Marietta és Rogoz Petra. Fotó: DM/DV

Bár Sityu nem árulta el, pontosan mennyit keres, azt elmondta, hogy naponta nyolc-tíz vendég fejét „teszi rendbe". Csak a borravalója elég a napi betevőre. A fizetéséből pedig mindössze tíz százalékot adózik.

A kinti árak nem sokkal különböznek a magyarországiaktól: a ruhanemű és az elektronikai berendezések ugyanannyiba kerülnek, az étel egy kicsivel drágább. S bármit dolgozzon is az ember, az itthoni fizetések nyolc-tízszeresét keresi meg. Sityu például három hónap alatt össze tudna gyűjteni annyi pénzt, hogy egy autót vehessen magának. Ő mégsem luxuscikkekre herdálja el a pénzét. Arra gyűjt, hogy megvalósíthassa álmát: Londonban szeretne aranydiplomát szerezni Vidal Sassoonnál. Később szívesen dolgozna fodrászszalonban kreatív igazgatóként, vagy saját szalont nyitna.

Anubis-fejjel lett második

Sityu Magyarországon több versenyen is indult. Az Intercoiffure-on Anubis egyiptomi isten ihlette meg. Így varázsolt hajból hatalmas sakálfejet modellje fejére. Második helyezést ért el. Írországban hétfőn a Wella Trend Vision döntősei közé került be. Ha őt választják elsőnek, a szegedi fiú képviselheti Írországot a portugáliai világversenyen.

Olvasóink írták

 • 4. Bianka 2008. szeptember 24. 22:50
  „GRATULÁLOK!!Sok sikert !”
 • 3. peterfalk 2008. szeptember 24. 10:41
  „Nekem vágta már a hajam a Pisti. Egy féle stílust követett, hiába mondtam neki, hogy nem olyat kérek. De biztosan ezt tanulta, meg egyébként ez a szakma arról szól, hogy a legújabb divatot kell követni.
  Sok sikert neki!”
 • 2. rongybaba 2008. szeptember 24. 10:33
  „Micsoda árak! A kopasznak is hajmeresztő...!”
 • 1. Eperke 2008. szeptember 24. 08:08
  „Minden elismerésem Kedves Kolléga!További sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krisztus-ábrázolások

Szeged - Corpus címmel tizenkilenc kortárs szegedi képzőművész Krisztus-ábrázolásaiból nyílik… Tovább olvasom