Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Dugonics tér, Árpád tér: a hónap végén kezdődik a munka

Szeged - Elhárult a jogi akadály, az önkormányzat szerződést köthet a Dugonics és Árpád tér kivitelezőjével. A nagyáruház előtti szeglet most kap karakteres arculatot.
Ilyen volt - Az Árpád és Dugonics tér egykor és ma. Fotó: Karnok Csaba, látványtervek: Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft., archív fotó: Imre Péter archívuma (galéria)

– A most belvárosi Dugonics és Árpád tér a 19. század második feléig még csak nem is tartozott Szeged belső részéhez. Kialakulásakor a két tér nem különült el egymástól: a búzapiac területe volt, a délvidékről szállító kereskedők házai szegélyezték – mondta V. Zákányi Ildikó, a Dugonics és Árpád tér átépítését tervező  vezető tervezője. A régi várostérképek alapján a Búza teret az 1879-es nagy árvíz rajzolta át; ketté pedig az 1882-ben épült, ma az egyetemi rektori hivatalának helyet adó épület osztotta.

Ilyen ma - Az Árpád és Dugonics tér egykor és ma. Fotó: Karnok Csaba, látványtervek: Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft., archív fotó: Imre Péter archívuma (galéria)

Első kapavágás

Elhárult a jogi akadálya a Dugonics és az Árpád tér rekonstrukciójának. Megírtuk: a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást nettó 730 milliós ajánlatával; a beruházás a 2,25 milliárd forintos Szeged Biopolisz Park projekt része. Öt cég indult a tenderen, az eredményt a Colas Út Zrt. és a Délút Kft. is megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A Colas időközben visszavonta a beadványát, a Délút Kft. kérelmét pedig a napokban elutasította a bizottság. A kivitelezővel az önkormányzat várhatóan a héten köt szerződést; az első kapavágásra május végén, legkésőbb június elején kerülhet sor. A határidő: december vége.

Az építész a tervezés alapelveiről elmondta: a két tér a város és az egyetem közös „nappalija", amelyben helyet kellett találnia a réginek és az újnak, miközben minőségében is időtállót igyekezett alkotni.

Az Árpád tér egyfajta maradványtér volt. A 32 éve épült nagyáruház helyén olyan hosszú egyszintes lakóházak álltak, mint a már csak régi fotókon fellelhető Dietrich- és Pollák-ház. Jelenleg az áruház felújításra szoruló homlokzata, a rektori hivatal oldala, valamint a Toldy és a Jókai utca torkolata szegélyezi. A húszas években került országzászló a térre, amelyre emlékkő hívja fel a figyelmet az egyetemi klub bejáratához közel. A tér most kap határozott, karakteres arculatot. Minden generáció megtalálja a helyét: fiatalok, családok és idősebbek is leülhetnek pihenni, beszélgetni a tér közepén kialakítandó kráterben és a környező padokon. A tervező szándéka szerint a tér nem különül el, hanem szerves kapcsolatot képez a Dugonics, valamint a Dóm tér és az Aradi vértanúk tere között. Az átrendezéssel szép kilátás nyílik a Dugonics tér felől egészen a dóm tornyáig.

Az Árpád téri parkoló helyén többfunkciós tér készül; 3 törökmogyorót telepítenek tetőformájú koronával és 8 kúpos koronájú gyertyánfát, valamint kékszakállak, tollborzfüvek és pálmaliliomok fognak díszleni. A klinkerburkolatú tér közepe kráterré mélyül; a vízpermetszökőkút és a csobogó mellett a találkozási pont klimatizálását kifeszített napvitorlák biztosítják. Ezek az árnyékolók azért szükségesek, hogy még kellemesebbé tegyék a klímát ezen a kánikulában igencsak forró területen. Speciális, időjárásálló vászonból készülnek, alattuk akár rendezvényt is lehet tartani.

Ilyen lesz - Az Árpád és Dugonics tér egykor és ma. Fotó: Karnok Csaba, látványtervek: Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft., archív fotó: Imre Péter archívuma (galéria)

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. egal 2012. május 10. 17:42
  „Többen reklamálnak,hogy csak "kő,kő,kő...és semmi zöldfelület?" Ugyan minek? Ide kő való,mert a zöldet nem becsülik meg. Nap mint nap látom, hogy az Aradi vértanúk terén,a fűmaggal frissen vetett parktükrön keresztül gátlás nélkül átbicikliznek, átgyalogolnak! Sorolhatnám.... Úgyhogy jó az a kő a szegedieknek - tisztelet a kivételnek!”
 • 36. davido 2012. május 10. 13:01
  „A tér valóban uniós pályázati pénzből épül - részben-, amit nem lehet közvetlenül, mondjuk tanárok fizetésére fordítani.
  Csakhogy egy bizonyos önrészre is szükség van, amely jelen esetben elég sok, kábé 800millió ft - amit természetesen hitelből -mi másból?- finanszíroz a város. Így volt ez már a korábbi nagy projektek esetén is, így jött össze a város 25milliárdos adósságállománya, amelyet folyamatosan törleszteni kell, kamatostul, tehát a városnak hosszabb távon egy ilyen soha meg nem térülő beruházás sokkal többe kerül, mint az önrész összege.
  Mivel pedig a város költségvetésének egyre növekvő hányadát kell hiteltörlesztésre fordítani, egyre kevesebb jut másra, pl. az oktatásra is.
  Mindez persze a Botka-Bohács duót hidegen hagyja, elfogadják, megszavazzák a nagyprojekteket, aztán széttárják a kezüket: nincs pénz, és lapátra teszik a tanárokat.
  Díszkőburkolat tanárok helyett: ez kell Szegednek?! - a szocik meg a fideszesek szerint igen.”
 • 35. bubu841001 2012. május 10. 12:03
  „És bicikliút is lesz ugyanúgy??? Mert a Dóm felé csak ott lehet leszállások és kerülő utak nélkül jutni...

  Egyébként ezt valaki érti? :D "a Dugonics és Árpád tér átépítését tervező vezető tervezője" :D”
 • 34. macs 2012. május 10. 11:11
  „32. lukrecia,
  add meg a linket, mert én csak olyanról tudok, hogy vállalkozások pályáztak és abból építettek, bővítettek. Pl. a Szilánk is pályázaton szerzte a pénzt az új csarnokhoz.”
 • 33. strangerrr 2012. május 09. 18:55
  „32. Jól értem szerinted egy önkormányzat építsen gyárat?? Egy kapitalizmusban? Mit gyártana? Ki üzemeltetné ki hozná a döntéseket?:)
  Vannak pályázatok vállalkozásoknak, egy önkormányzat nem piaci alapon működik.
  Ezt magyarázni kell 2012-ben...???”
 • 32. lukrecia 2012. május 09. 17:53
  „Macs : nem igaz, mert en is linkeltem mar be palyazatot ami konkret uzemtelepites volt, palyazati penzbol.
  Jo lenne ha vilagos lenne, a tuz korul uldogelo kozszolganak az az erdeke hogy olyan palyazatok szulessenek amibol a penzt is kilehet L....NI. !! Ebbe a gyartelepites , munkahelyteremtes nekik nem fer bele. A penz a nagy ur . Barmilyen hulyesegre lehet palyazni, csak esszeru dolgokra nem , na ez nem igaz??!!”
 • 31. macs 2012. május 09. 13:29
  „27. Hammada_Fleet,
  sok mindenben igazad van, de a Város csak bizonyos témákban pályazhat. Ezek közé a munkahelyteremtés pl. nem tartozik, és a Déli híd építése sem. Az önkormányzatok többek között városrehabilitációra, egészségügyi és oktatási intézmények, elektromos közösségi közlekedés illetve városi utszakaszok felújítására pályázhat.”
 • 30. zehn 2012. május 09. 06:39
  „27. Ha egyáltalán nem vennénk ruhát, többet költhetnénk több és jobb minőségű élelemre. Mégsem jár senki meztelenül. Egyébként ezen a projektek többnyire nagyon nagy százalékban EU pályázati pénzből valósulnak meg, másra nem adnak. A város picit hozzátesz. Ha nem vennénk igénybe, semmi nem történne. Ipar meg pláne, kedves 27.”
 • 29. NP1 2012. május 09. 00:08
  „Hammada_Fleet
  Ebből a pénzből NEM LEHET iskolákat finanszírozni. Ja, és lélegeztető gépet sem lehet venni.....”
 • 28. alfoldi 2012. május 08. 23:27
  „21-hez:

  Nem a téglán botladozunk, hanem az alaktalan kiskövön!

  Régen az Alföld minden járdája tégla volt.”
 • 27. Hammada_Fleet 2012. május 08. 23:15
  „Én nem állítom, hogy a Dugó tér szép így, ahogy van, de azért még elnézegettük volna egy kicsit. Nem tudom, hogy egy szegény ország peremvidékén, az észak-balkáni ütközőzónában miért kell rázni a rongyot. Ha már el kell költeni a pénzt, akkor inkább tegyük úgy, hogy visszaadjuk az iskoláknak azt a kétszáz millát, amit kivasaltunk belőlük. Vagy megcsináljuk a Déli Hidat. Vagy a bicikliutakat. Vagy ipart hozunk erre a nyomortelepre. De nem, nekünk puccos főtér kell, hogy mutogathassuk a világnak.
  Értelmiségi családban nőttem fel, szedett-vedett bútorok és a világirodalom minden klasszikusa között, egyszer hónapokig nyomott a tornacipőm, míg anyám rá nem jött, mitől kacsázok olyan furcsán. Eszembe nem jutott volna, hogy cipőt kérjek, annyira nyilvánvaló volt, hogy nincs rá pénz. De a város legjobb angoltanárához járattak a testvéremmel együtt (ez a hetvenes évek közepén volt). Szerettem oda járni, de sokáig nem értettem,hogy mi szükség van rá. Most már értem. De ezzel a tudással nagyon nehéz elviselni, hogy csicsa dugóterek épülnek a szellemi nyomor, a leépülő ország, a sorra bezáró (és bezáródó) iskolák, az elszegényedő és szétzilált egyetemek, a romhalmazzá lopott ipar és a mindent elborító irracionális gyűlölet közepén. Majd hogy ez lesz a szép új világ jelképe, amire egy jóleső pillantást vethetünk a pszichiátria és a kardiológia között ingázva?
  Szükség van rá?”
 • 26. kilo 2012. május 08. 22:09
  „Kő, kő és kő... fű esetleg???”
 • 25. TELSTAR 2012. május 08. 21:48
  „"8.klj-54 2012.05.08. 10:06
  Lebontani és bármit építeni az áruház helyébe rettenetes pénzbe kerülne, azt senki nem tudná megfinanszírozni."

  pedig ez így NEM MARADHAT !!!

  NEM!
  NEM!
  SOHA !!!”
 • 24. CsImre 2012. május 08. 21:45
  „18. lukrecia

  Felháborító, hogy némelyek élhető, emberi belvárost szeretnének, ahelyett, hogy engednék, hogy az újszegediek bűzokádóikkal korlátlanul áramolhassanak betontömbökkel elbarikádozott csöndes utcácskáikba.”
 • 23. TELSTAR 2012. május 08. 21:42
  „luki, te annyira stockdumm vagy hogy a fekete lyuk hozzád képest egy atomvillanás.

  éppen hogy EREDETI formában kellene újjáépíteni az Árpád teret és a Jókai utcát, nem hogy még azt is lebontani, ami megmaradt! a fogklinikáról nem is szólva...”
 • 22. macs 2012. május 08. 21:34
  „21. eleonóra,
  a Somogyi utcát csak hétvégén fogják lezárni! Kérlek nézd meg a látványtervet, 6-os képen zebra van a körforgalomnál.”
 • 21. eleonóra 2012. május 08. 21:04
  „Már megint tégla burkolat ? Mindenhol bukdácsolunk rajta.A Somogyi u. lezárása elvetemült ötlet, főleg a Tiszai árvíz idején.”
 • 20. Bendegúz007 2012. május 08. 20:05
  „lukrecia
  A nagy áruház borzalom a társasházával együtt,én ezt tüntetném el,de nagyon,helyette vagy a régi épületeket építeném fel,vagy valami oda illő modernet.
  A Somogyi utcán megmarad a jármű forgalom,csak hétvégén,és ünnepnapok alkalmával lesz teljesen a gyalogosoké.”
 • 19. NP1 2012. május 08. 19:37
  „Ebgondolat 2012.05.08. 13:50

  "József Attila a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt,.." - ez azért is nagy teljesítmény, mert a pártot 56-ban alapították a költő pedig 37-ben meghalt.....”
 • 18. lukrecia 2012. május 08. 19:21
  „Nekem nem a Nagyaruhazzal van a gondom mint itt sokaknak, hanem az aruhaz melletti muemlekepulettel . En azt bontanam le , sot a mogotte leve Fogklinikat is. Az igy kapott egyuttes terulet a Karasz utca meg hosszabbitasakent a kis templomig.
  A kepeken a Somogyi utcan tovabbra is fakat latok . Nem a fakkal van a gondom , hanem egy utca ismetelt megszuntetesevel, Uraim ez az utca vitte a forgalmat az Oskola utca , Hid-ra. Ismet oriasi hibat kovet el a tervezo amikor megszuntet egy ilyen fontos utcat.”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égig érő fű a sínek közt

Égig ér a fű a szegedi 2-es villamosvonal vágányai között. Mikor nyírják le? – kérdik Rókuson lakó olvasóink. Tovább olvasom