Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Dugonics tér: fellebbezések késleltetik a kezdést

Szeged - Hónapokat csúszhat a Dugonics tér felújításának kezdete, de a befejezési határidőn ez nem változtat: december végére el kell készülnie. A fa- és cserjeátültetést a napokban elvégzik.
Lehet, hogy májusra tolódik a Dugonics tér felújításának kezdete. A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. nyerte 730 milliós ajánlatával a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást; a beruházás a 2,25 milliárdos Szeged Biopolisz Park projekt része. Öt cég indult a tenderen, a legalacsonyabb árat kínáló Délút Kft.-t a bírálóbizottság tartalmi okok miatt kizárta a pályázatból.

Dugonics téri fák. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Magyar Aszfalt Kft., a Colas Út Zrt. és a Kész Zrt. drágább ajánlatot tett, mint a nyertes, így alulmaradt a pontozásban. A Colas Út Zrt. és a Délút Kft. is megtámadta az eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Kövesdi Zoltán, a grémium elnöke megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy az eljárás jogszerűségét vizsgálják, a tartalmát nem. Tárgyalás nélkül 15, tárgyalással együtt 30 nap alatt lezárják az ügyet, hosszabbítani egyszer lehet, 10 napra. A végzés ellen a Fővárosi Törvényszéknél lehet fellebbezni, amely soron kívül határozatot hoz.

Lépésről lépésre

Az átépítés első ütemében a Somogyi, Toldy, Eötvös és Apáthy utcát, a Dugonics téri parkot és az Árpád teret zárják le. Második lépésben – részben párhuzamosan – a szökőkút környezete, valamint a Dugonics tér régi BÁV és nagyáruház felőli oldala következik. A Somogyi utcára 150 napja lesz a kivitelezőnek, míg a többi területet szakaszosan veszi át a vállalkozó. A parkolás ugyancsak ebben az ütemezésben szűnik meg.

– Két hónapos csúszás miatt sem késhet a munka befejezése; a Dugonics és Árpád téren, valamint a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utcában változatlanul december vége a határidő – mondta a projektet lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója, Máté Tamás. A rövidebb kivitelezési idő miatt várhatóan több építési szakasz zajlik majd egy időben.

Nem várhat viszont a Dugonics téri parkfelújításhoz szükséges fa- és cserjeátültetés. A vegetáció rohamos megindulása miatt kénytelen elkezdeni a város megbízásából a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.; az elfogadott kertépítészeti tervek szerint összesen 7 fát és nagyjából 350 cserjét távolítanak el. A városi tulajdonban lévő növényeket Szeged más közterületeire, az egyetemhez tartozókat pedig a füvészkertbe mentik át. Az átültetés a Somogyi utca északi oldali járdája melletti 2 fiatal hársfát, az egykori BÁV előtti fasor 3 fiatal hársfáját és egy japánakácát, a szökőkút melletti betonkeretben lévő fiatal lepényfát és a rektori hivatal felőli teljes cserjést érinti. A kiemelés után a növények helye az átépítésig üresen marad.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. alfoldi 2012. március 27. 20:24
  „Nyáron ez az agyonburkolt felület izzani fog!
  A legkisebb zöld is segítene elviselni az agy felforrását.
  A rektori előtti kis zöld foltok szépek!

  Minél nagyobb egy fa, annál szebb. Miért kényszerítjük őket az állandó újrakezdésre?”
 • 36. yin-yang 2012. március 27. 20:14
  „És attól a támasztól szép, egészséges, lombos, árnyékot adó fák lettek belőlük?”
 • 35. macs 2012. március 27. 18:08
  „34. yin-yang,
  én még emlékszem a frissen ültetett fákra, amiket az autósok törtek ki. Sőt a Penny parkolóban is sorozatosan tolattak neki a fáknak, amiket aztán az mentett meg, hogy 3 szög alakú támaszokat tettek köréjük.”
 • 34. yin-yang 2012. március 27. 16:23
  „Hány éve épült a rókusi tesco? és a többi óriás parkolós, kirakott téglás hiper, szuper market?
  ott kivágtak minden lombot, árnyékot adó fát és ültettek 5autónként 1 újat, terv szerint, szépen sorban, bele a betonba.., hány éve kezdődött 10-20?
  mutasson nekem aki tud egy darabot is amelyik úgy élte túl ezt a sok évet, hogy mára lombot bírt növeszteni.., nézegetem őket, bármerre járok, haldoklik az Összes!”
 • 33. macs 2012. március 27. 12:14
  „Nem tudom kinek mi a véleménye, de az Egyetem épülete előtti parktükörben lévő növényeket talán nem kéne kiirtani.”
 • 32. macs 2012. március 27. 12:10
  „16. malovics,
  amennyiben nem ért egyet a Dugonics térrel kapcsolatos pályázat elbírálásával, nagyon kíváncsi volnék mi a véleménye az egyetem napkollektor pályázatáról és annak végleges eredményéről. Mert ott nehezen hiszem el, hogy az alábbiak játszottak közre :-) :
  "A legalacsonyabb ajánlat pedig azért nyer - eddigi ténylegesen igen szerény bírálóbizottsági tapasztalataim alapján - mert Szegeden - de lehet, hogy máshol sem, ezt nem tudom - a döntés előkészítéséért felelős polgármesteri hivatal nem képes olyan, "objektív" szempontok kidolgozására, amely az értékeléskor a vonatkozó törvények szerint is megnyugtató mértékben kizárná a döntéshozatalból a korrupciós kockázatot."”
 • 31. SEOpro 2012. március 27. 08:12
  „Meg ne haljatok már!

  Már megint olyan dologról "beszéltek", amiről csak félinformációtok van, vagy figyelmen kívül hagytok bizonyos dolgokat.
  Akkor most számoljátok meg a fákat a teljes érintett területen! (Az utcákban is)
  B_szni is meg szűzen is maradni egyébként nem lehet.
  Ha valahol, külföldön sétálgatnál, és ezeket az utcákat látnád, akkor el lennétek ájulva, hogy b_ssza + , és nem sajnálnád, ha egy rendezetlen, kesze-kusza tér helyett egy szép, tudatosan kivitelezett környezetben lehetsz.”
 • 30. cintula 2012. március 27. 05:05
  „2 hónap nem számít! szép kis rátartással dolgoznak! bár ezt már ismerjük a Kossuth Lajos sgt. időtlen ideig tartó időellopásból.

  a zöld meg kell! a nagy zöld kell a városnak, a tüdönknek. faládába ültetett selyemakác csak dísz nem más. felület zéró!

  tehetetlenek? nem törődnek ezek velünk!”
 • 29. +36 2012. március 27. 04:56
  „az építészek írtatják ki a fákat!
  ugyanis nem látszik a fától az épület!
  szakbarbárok az sem érdekli, h a saját gyereke is szívja a port amit megkötött a fa lombja.
  tehetetlenek vagyunk a pusztítással szemben????

  az Anna kútnál uez történt. most vastagon áll, száll a por. de a fürdő nagyon szép ám!”
 • 28. alfoldi 2012. március 26. 22:22
  „Sajnos Szegeden semmi étéke sincs a fáknak és a bokroknak.

  Ha nagy nehezen mégis megnő valami, azt rögtön kivágják és helyére egy csenevészt ültetnek, amiből évtizedek múlva lesz valami.

  A rektori épület előtti zöld sziget is ilyen. Most kivégzik, pedig azt is kertész tervezte, létesítette, elepítette. Mi az ő bűne? Miben hibés ez az élő szép növényfolt?

  Ha lesz egy aszályos nyár, amire van esély, de nagyon jók is lennének ezek még, akár mint árnyadó, akár mint természetes folt a kősivatagban!

  De mit csodálkozun, ha az áramszolgáltató végezheti vandál munkáját évek óta? József A. sugárúti hársfák koronájába behúzott villanykábelek? A kezét kellene levágni, aki a légvezetékhez szabja a fát és nem fordítva!”
 • 27. Logaritmus 2012. március 26. 21:16
  „23: elmondásod szerint nem értesz hozzá, a választásokat elvesztetted de ott osztod az ötleteket, fontoskodsz? Érdekes jellemrajz rólad.”
 • 26. gubanc 2012. március 26. 17:58
  „Fájdalmasan és bárgyún szegényes az, hogy mindenről, minden fórumon az jut az eszébe egyeseknek, hogy "monnnyon le". Tudjátok, hogy botrányosan unalmasok vagytok!”
 • 25. malovics 2012. március 26. 17:14
  „NP, én nem mondtam, hogy az ár nem számít. De bizonyos munkák/munkaszakaszok esetén ugyanazon kiírásra eltérő tartalmú pályázatok jöhetnek, emiatt nem csak az ár számít.”
 • 24. lukrecia 2012. március 26. 17:07
  „"és amúgy is, korrupt az egész polgármesteri hivatal és Botka László monnyon le?" hat kerem ezt se en mondtam , de mint otlet elgondolkoztato.
  Egyebkent a csuszas kedvemre valo, igy a turista szezonra talan nem lesz nagy bontas a belvarosban.
  Egyeni keresem is lenne--- a nagyallomas ter tervezoje , ha lehetne ne vegyen reszt a tervek kialakitasaban”
 • 23. malovics 2012. március 26. 16:59
  „Eb, nem mondtam, hogy mondjon le bárki is, jeleztem anno a bizottságban, hogy szerintem kb. milyen szempontokat kellene még mérlegelni, amire azt a választ kaptam, hogy azt úgy a hatóságok nem fogják engedni, mert túl sok benne a szubjektív elem. Ez lehet, hogy így is van egyébként, ezt én nem tudom megítélni, nem értek hozzá eléggé.

  Az előbb is pontosan ezt írtam le, nem "korruptoztam" le senkit, nem írtam, hogy bárki "monnyon le". Jóindulatúbb és/vagy kevésbé felszínes olvasgatást/válaszolgatást kívánok Neked a jövőre nézve.”
 • 22. NP1 2012. március 26. 16:49
  „malovics

  Azért szokott általában a legalacsonyabb ajánlat nyerni, mert a minőségi és műszaki paramétereket a KIÍRÁS tartalmazza a rendelkezésre álló összeg pedig nem korlátlan.....”
 • 21. Ebgondolat 2012. március 26. 16:30
  „16. malovics 2012.03.26. 15:07
  Ötleted is volt arra, hogy kellene egy normális közbeszerzést lebonyolítani (mert ez a mostani botrányos) vagy megelégedtél azzal, hogy a jelenlegi nem jó és amúgy is, korrupt az egész polgármesteri hivatal és Botka László monnyon le?”
 • 20. klj-54 2012. március 26. 16:27
  „@Bendegúz007:
  Konkretizálnád mire gondolsz a:"Ha járt valaki nyugati országi parkokba" szöveggel?
  Melyik ország?
  Milyen park?”
 • 19. SEOpro 2012. március 26. 15:43
  „Tényleg, igazatok van. Mennyivel szebb, ha egy téren véletlenszerűen itt-ott vannak a szedett-vedett növények, hú ezek mekkora ötletek.
  Ha megnéznétek egy korábbi képet, akkor láthatnátok, hogy mennyire más volt a tér kinézete az elvtársak előtti időkben.
  Ha most rámennének a Zsinagóga udvarán található fákra, azokért is kiállnátok, mert hát az ott van már rég óta.
  Én örülnék neki, ha egy világosabb, macskahúgy és rühes macska mentes, átláthatóbb helyet kapnánk ott is.
  Főleg mivel eredetileg citrusfák voltak az udvarban. Azoktól látható maradt az épület. Mostani állapotában élvezhetetlen.

  Gondolom mindnyájan szeretettel gondoltok, felnéztek, esetleg igaz, jó szándékú, megfontolt emberként tekintetek Széchenyire, Kossuthra?
  (Előre kijelentem, hogy semmi közöm a fidesz-hez, sőt utálom őket is.)
  Akkor a HAZA ÉS HALADÁS gondolatok, eszme miatt ti most azonnal fordítsatok hátat az elődeinknek, akik nem egy helyben akartak állni, hanem igen is, a változásokat vállalva előre felé menni. Ami most szép, és ti ragaszkodtok hozzá, az is volt új, és előtte is volt más, amit kivágtak átrendeztek...
  Ti nem ragaszkodtok a régihez, hanem csak a változatlanságot akarjátok.
  Elmondanám, hogy Széchenyi kivágatná a fákat, átültetés szóba sem kerülne.
  Szerintetek a lánchíd előtt nem volt a helyén semmi, csak szikla?
  Bár ti ahhoz is ragaszkodnátok, mert az a drága szikla.
  Nektek törzsközösségben kellene élni, távol a szilárd talajtól!!!”
 • 18. Queenmargareth 2012. március 26. 15:42
  „legyen zöld terület továbbra is és inkább több.
  A Nagyállomás is csak azzal lett elszúrva, hogy nincs növény, bár lehet, hogy faládákba majd tesznek, vagy van is...
  régen, nagyon rózsák voltak a villamossín mellett, bokrok...”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ország első legális otthon szülése Szegeden

Filipposzt édesanyja a nappaliban felállított szülőkádban hozta világra. Tovább olvasom