Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Dühös beteg és a kiskapu

Csongrád megye - Csak szakorvosi igazolással hosszabbíthatja meg jogosítványát a krónikus beteg. Az új szabályt szűrővizsgálatként üdvözlik a szakrendelőben. Az érintett sofőrök némelyikét bosszantja a szabály, mások megtalálták a kiskaput.
Háziorvosa véleménye mellé szakorvosi igazoltást is be kell szereznie a krónikus betegnek a jogosítványához.

– A szűrővizsgálatok irányába mozdít a rendelkezés. Hatására olyan páciensek is a szakorvosok látókörébe kerülhetnek, akik a vezetői engedély meghosszabbítása előtt elhanyagolták betegségüket, nem kerestek föl rendszeresen szakrendelést – véli Zsibrita Ágnes. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjához tartozó rendelőintézet vezetője nem érzékelte, hogy a jogsit intéző betegek újabban megrohannák a szakorvosokat. Az új szabály elsősorban a belgyógyászathoz kötődő doktoroknak, így például a kardiológusoknak, az endokrinológusoknak és a cukorbetegekkel foglalkozóknak adhat többletfeladatot.

A vizsgálati díj attól függ, hogy...

Rendelet határozza meg, mennyit kell fizetnie a páciensnek a jogosítványhoz szükséges háziorvosi vizsgálatért. A családorvosi kasszába például a 40 év alatti úrvezetőnek 6800 forintot kell fizetnie azért, hogy maximum 10 évre jogsit kapjon; míg a 60–70 év közötti páciens 2300 forint ellenében legfeljebb 2 évre igényelheti a vezetői engedélyt. Ám az újabban előírt szakorvosi vizsgálat díja az intézmény fenntartójától függ, így településenként különböző lehet – a nullától akár 5–6 ezer forintig terjedhet. Sőt: magánorvoshoz is fordulhat a beteg, mert senki sem ellenőrzi, hogy aki kiadta a jogosítványhoz szükséges igazolást, arra jogosult-e. Ezt a kiskaput találták meg azok a páciensek, akik – a sofőrködést engedélyező új szabály ellenére – továbbra is elhanyagolják krónikus bajukat.

A rendelőintéter vezetője szerint szakmailag indokolt, és a közlekedés biztonságát is szolgálja a rendelkezés. Mert például a rendszeres orvosi gondozásra nem jelentkező, betegségét elhanyagoló diabeteszes rosszulléte akár balesetet is okozhat.

Nincs tumultus a makói rendelőintézetben, a jogosítvánnyal kapcsolatos vizsgálatok nem jelentenek többletterhet – tudtuk meg az intézmény vezetőjétől. Koczka Magdolna elárulta: a járóbeteg-ellátásban náluk nincs várólista, az előjegyzési naptárakban mindig akad üres hely, így azokat a pácienseket is képesek fogadni, akiknek a jogosítvány lejárta miatt sürgős a vizsgálat.

– Dühösek és rosszul vannak az új szabálytól a páciensek – összegezte tapasztalatait Szilárd András. A tápai háziorvos szerint jobbára olyan betegeket kényszerítenek soron kívüli vizsgálatra, akik egyébként is rendszeresen járnak doktorhoz. Mert mondjuk az epilepsziával kezelt ember jogosítványát eddig is csak a neurológus javaslata alapján és korlátozott időszakra hosszabbíthatta meg a háziorvos. Vagy például: a cukorbetegek többségét a családorvosok gondozzák, de most – Szilárd doktor szerint – indokolatlanul meg kell jelenniük az amúgy is túlterhelt szakrendelőben.

A folyamatosan gyógyszerszedésre kényszerülő mozgásszervi, cukor-, illetve szívbetegeknek friss szakorvosi véleményt kell beszerezniük az új szabályok szerint. Erről tájékoztatott az érintett úrvezetők többsége – véli Kaizer Zsuzsanna. A röszkei háziorvos módszere, hogy SMS-ben figyelmezteti a pácienst, mikor esedékes elkezdeni a jogosítvány meghosszabbításához szükséges vizsgálatokat, hogy ne csússzanak ki a határidőből. Így aztán krónikus betegei az amúgy is esedékes szakrendelésen, például a kardiológiai vizsgálaton a jogsihoz szükséges papírt is elkérhetik.

Olvasóink írták

 • 7. Jozsoci 2011. szeptember 12. 17:53
  „Nem helyes, hogy a háziorvos adja ki a jogosítványhoz, meg a mozgáskorlátozott igazolványhoz szükséges igezolásokat. A 70-es években külön orvos volt erre. A háziorvos bizonyos értelemben lekötelezettje a betegének, mert a hozzá bejelentkezett létszám alapján kapja a járandóságát az OEP-től. Ennél fogja próbál a kedvére járni.
  6. Kedves Pali!
  Igazad van! Ugyanaz a helyzet, amint fentebb leírtam. De inkább az van, hogy a kék parkolókártya nem az ő nevükre szól, csak elkérik, vagy megveszik a tulajdonosuktól. A parkolótársaság csak akkor léphet közbe, ha rajtakapja a delikvenst, hogy miközben kiszáll, nincs ott a kártya tulajdonosa.”
 • 6. varadipal 2011. szeptember 12. 17:08
  „Nem akarom bántani a valóban mozgássérülteket, de a belvárosban mozgássérült igazolvánnyal parkoló nyaknélküli bőrhajú huszonéves senkiháziakat is szakorvossal kellene felülvizsgáltatni. A háború után nem volt ennyi rokkant, mint most.”
 • 5. kiokushyn 2011. szeptember 12. 12:54
  „Helyes, nagyon helyes!”
 • 4. klj_54 2011. szeptember 12. 12:36
  „3. Naca 2011.09.12. 11:34
  Aktív cukorbeteg vagyok!
  Nagyon nem szívlelem az orvosokat, mert többnek tartják magukat mint egy átlag ember!
  De ennek ellenére meg kell védenem az orvosokat!
  Laboratórium, rendszeres jelenlét megkövetelése, életmód és táplálkozási tanácsadás az ami hirtelen eszembe jut.
  Eddig mindenben segített saját orvosom és diabetikus szakorvosom!
  Az is igaz, hogy csak azon lehet segíteni (tanáccsal ellátni) aki arra igényt tart!”
 • 3. Naca 2011. szeptember 12. 11:34
  „"Vagy például: a cukorbetegek többségét a családorvosok gondozzák, de most - Szilárd doktor szerint - indokolatlanul meg kell jelenniük az amúgy is túlterhelt szakrendelőben." Hát szerintem nem indokolatlan. Mert valakit anno kivizsgálnak a szakrendelésen, kiírják a gyógyszerjavaslatot. A gyógyszert viszont ezután már a háziorvos írja fel, hónapokon, sőt akár éveken is át, anélkül, hogy a páciens kontroll vizsgálaton venne részt. És ne mondja senki, hogy ilyen nincs, mert tucatnyi példát tudna bárki mondani. A beteg kényelmes, a háziorvos (tisztelet a kivételnek) nem szívesen ad beutalót, ha nincs panasz. Így valaki évekig eltussolhatja a szakorvosit, közben az állapota minden külső érzékelés nélkül is változhat, úgyhogy nem gondolnám, hogy teljesen felesleges macera egy vizsgálat.”
 • 2. klj_54 2011. szeptember 12. 09:33
  „Azt már félve írom le, hogy bizony ma is lehet jogosítványt újítani érdemi orvosi vizsgálat nélkül!
  Miért pont ez az orvosszakma lenne kivétel?”
 • 1. Pimpa42 2011. szeptember 12. 09:27
  „És véletlenül sem fog előfordulni, hogy valaki inkább eltitkolja a betegségét, hogy ne kelljen ilyenekkel szívnia, esetleg elveszíteni a jogosítványát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PPP: mégis újratárgyalják az M5-ös szerződését

Az M5-ös PPP-szerződésének kiváltása tavasszal nem került szóba, mondván, túl sokat kellene érte fizetni. Most mégis újratárgyalja a kormány. Tovább olvasom