Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Duna-kavics úszik a Tiszán

Szeged - Csongrádig 70 centis vízállásnál még hajózható a Tisza, mióta duzzasztják. A szőke folyón most a 43-as főút építőanyagát úsztatják fel – Szerbiából. A vízállás amúgy nem mérvadó adat: a nulla a régi vízmércék alját jelöli.

Élénk a teherforgalom mostanság a Tiszán. Szerbiából dunai kaviccsal és kővel megrakott uszályok vonulnak az M43-as építkezéséhez. A hat, egyenként ezertonnás monstrum egy szerb hajózási cég tulajdona, és a fővárosi O.D.B.-Duna Kft. megbízásából ingázik. Egy 400 kilométeres kört egy hét alatt teljesítenek – hallottuk Dávid Attilától, a megrendelő cég vezetőjétől.

Hetek óta alacsony a Tisza vízállása, de ez a teherhordóknak nem akadály. A vasmamutok 2,2 méterre merülnek a vízbe, vagyis számukra a folyó mostani legmélyebb sávja még jól járható. A teherhajóknak elegendő, minimum 3-4 méteres vízmennyiség még adott. Ezt a szakemberek a Tiszán folyamatosan biztosítják – duzzasztással. Amióta 1976-ban működni kezdett a törökbecsei vízlépcső, a rekordaszályt hozó 1983-as évben mérték a duzzasztás utáni időszak legalacsonyabb vízállását: plusz 24 centit. De ez akkor is kétméteres vízszintnek felelt meg. A vízállás és a víz tényleges mélysége ugyanis nem ugyanazt jelenti.

Az ezertonnás uszályhad útja biztos Szegedig. Fotó: Schmidt Andrea
Az ezertonnás uszályhad útja biztos Szegedig.
Fotó: Schmidt Andrea

Nullánál még nem száraz a meder, mint ahogy a hajózhatóság minimális 70 centis vízállásánál sem fut zátonyra egy megrakott uszály. A nulla érték alatt is található tehát víz a mederben, ezért mérnek a vízügyesek pluszokat és mínuszokat is. (Eszerint a Tisza feneke úgy mínusz két méternél lenne.)

– A nulla egyezményes jel, a folyókon kihelyezett hivatalos vízmércék kezdőpontját a hajdani folyófenékhez igazították. Sok víz lefolyt azóta, nem egységes a rendszer most sem; egy folyó különböző pontjain máshol és máshol található a nulla. Nem függ össze a tengerszint feletti magassággal sem, amihez a hegyek csúcsait viszonyítják – tájékoztatott az Atikövizig igazgatója, Dobi László. Így hát a folyók a vízállás alapján sem önmagukhoz, sem egymáshoz nem hasonlíthatók. A hajósok a rádiós vízállásjelentések százalékos adatait figyelik. Például a 30 százalék azt jelenti, hogy a meder harmadát tölti meg víz.

Kiszáradt a Tisza, megégették a főbírót

Az 1728-as nagy szegedi boszorkányperben tizenhárom embert égettek meg. Egyiküket, a nyolcvankét éves Rózsa Dániel korábbi főbírót azzal vádolták, hogy az ördöggel cimborált. Ráfogták, hogy azért gyötörte hét aszályos év Szegedet, és azért száradt ki a Tisza, mert eladta a törököknek a harmatot, az esőt és a havat.

Olvasóink írták

 • 4. malwin 2008. november 16. 09:08
  „Szia Gubanc!
  Tudod, hogy ezzel a névvel hajózik egy arc az INOTÁN?:-DD
  Ja, régen láttál. Majd kereslek, ha Szegeden járok. Tudom, hogy a hajók Balatonfüreden készültek, hiszen én is írtam lentebb.
  A nyáron láttam őket személyesen is, az Al-Dunáról visszatérőben, a TATABÁNYA fedélzetéről:-DDD”
 • 3. KilgoreTrout 2008. november 13. 21:35
  „Ez tetszett nekem is.
  A cikk is, meg az is, hogy érdemben hozzá tud valaki szólni.”
 • 2. gubanc 2008. november 12. 18:45
  „malwin régen láttalak. Ezek a hajók magyar gyártmányűak. Balatonfüreden készültek a jugoszláv hajózás számára.
  Üdvözöl a térkép.”
 • 1. malwin 2008. november 12. 08:17
  „Kézcsókom, kedves Tünde, némi kiegészítés a cikkhez.
  Ezek a hajók úgynevezett Z hajtású uszályok, azaz önerejükből helyváltoztatásra képesek. Igaz, hogy viszonylag nagyok, monstrumnak azért nem nevezném őket. Amúgy, csak érdekességképpen, ezek közül néhány Balatonfüreden készült. Bővebben pl:http://papernet.hu/index.php?l=sdetails&lang=hun&i=2496, a hivatkozott linken lévő képek közül épp a minap készült, Szegeden!
  Hajós témájú cikkek írása előtt egyébként is ajánlom a fenti hivatkozást.
  A vízálláshoz: kicsit hosszúra sikeredett az ismertetés, a lényeg az, hogy a becsei duzzasztó építése óta a Tisza szegedi szakaszáig is vissza van duzzasztva a folyó, ezért kisvizes időszakban is stabilan a szegedi vízmércén 100 cm körül alakul a vízállás. http://www.hydroinfo.hu/Html/hidinfo/hidinfo_graf_tisza.html
  Amúgy, minél több, hajózással foglalkozó cikket kívánok a Délmagyarba! Magyarország második legnagyobb folyóján tetszhalott a hajózás, talán már nem sokáig..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közútkezelő és az Aka felkészült a télre

Szeged - Jövő március 15-éig hóügyeletet tart a megyében 1362 kilométer közutat fenntartó Magyar… Tovább olvasom