Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Dupla lombikbébipénz

Csongrád megye - Hamarosan kétszer annyi lombikbébi-kezelést finanszíroz az állam, mint jelenleg – jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár. Ez elsősorban a várólisták csökkenéséhez vezethet, bár Szegeden éppen nincs nagy sorállás. Januárban költöztek ki a női klinikáról, az új épületben hazánk legnagyobb Kaáli Intézete kapott otthont.
– Tavaly év végén voltam konzultáción, most pedig már a beültetésre várok – mesélte Szilvia tegnap délben. A 40 éves nő tehát pár hónappal azután, hogy felkereste a Kaáli Intézetet, már szíve alatt is hordhatja magzatát.

A szegedi Kaáli Intézet január első napjaiban átköltözött a nőgyógyászati klinikáról egy saját, Csongrádi sugárúti ingatlanba, amely Magyarország legnagyobb intézete lett.

– Bár továbbra is egy beavatkozóhelyiségünk van, azzal, hogy a posztoperatív szoba nagyobb lett, nagyjából 50 százalékkal nőtt meg a kapacitásunk – mondta el Zádori János, a szegedi Kaáli Intézet szülész-nőgyógyásza.

– Mivel meghatározott ideig muszáj pihenni petesejtlevétel és beültetés után, eddig leginkább azért kellett leállnunk, mert már nem volt hova fektetni az asszonyokat. Ez a probléma a költözéssel megoldódott, ráadásul a biológiai laborunk is nagyobb és jobban felszerelt lett.

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható állami pénz összegét – jelentette be Zombor Gábor. Az egészségügyért felelős államtitkár szerint a kormányzat szándéka erős ebben a kérdésben, nincs komoly akadálya a döntésnek.

Fotó: Frank Yvette
A Kaáli Intézet új épületében több hely jut a beavatkozásra váró nők számára.
Fotó: Frank Yvette

– Én vetettem fel ezt a kérdést, remélem, mindez meg is valósul – mondta el lapunknak Kaáli Géza, a lombikbébiprogram meghonosítója. – Az állam jelenleg 6000 kezelést finanszíroz, amelyből nagyjából 1700 gyermek születik. Az intézkedésnek azonban nem csak az lesz az eredménye, hogy több újszülött jöhet világra. Megszűnhetnek a várólisták is.

Kaáli professzor elmondása szerint jelenleg kétszer annyian jelentkeznek be lombikbébiprogramra, mint amekkora a kapacitásuk. Ez pedig azt jelenti, hogy várni kell. Igaz, nem Szegeden, itt az átlagosnál jobb a helyzet.

– Jelenleg három–hat hónapos a várólistánk, de nagyjából ennyi időt vesz igénybe a kezelésre való felkészítés is, tehát a párok nem érzékelik, hogy később jutnak orvoshoz, mint szeretnének – fogalmazott Zádori János. – Új elemként ráadásul hamarosan pszichológussal is találkozhatnak majd ebben az időszakban.

A szakember hozzátette: még nem tudni, csupán arról van-e szó, hogy eltörlik a jelenlegi teljesítmény-volumenkorlátot, vagy más változások is lesznek. Egy biztos, a jelenlegi rendszer világviszonylatban is nagyon kedvező: a skandináv országokat leszámítva sehol nem finanszíroznak ilyen nagy arányban ilyen sok lombikbébi-kezelést. Most a költségek 75 százalékát fedezi az OEP, és 5 kezelést lehet igénybe venni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meztelenül zuhant ki a hotel erkélyéről - Extasy volt a vérében

Extasy volt annak a szegedi fiatalembernek a szervezetében, aki több mint egy évvel ezelőtt meztelenül zuhant ki egy hotel erkélyéről Budapesten. Tovább olvasom