Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Duplájára nőtt az utalt nyugdíjkifizetések száma

Alapvetően megváltozott az ezredforduló óta a nyugdíjkifizetés módja. Szegeden az ellátások fele már folyószámlára érkezik, más településeken a nyugdíjasok egyharmada vár számlaegyenleg-értesítőre a pénzes postás helyett.
A munkabéreket 1999 óta kötelező banki folyószámlára kifizetni, akik akkoriban erre a szolgáltatásra tértek át, később a nyugdíjukat is automatikusan erre kérték. Akik előtte mentek nyugdíjba, még sokan ragaszkodnak a postáshoz. Ennek oka nyilván a megszokás, a közvetlen személyes kapcsolat és főként az, hogy kényelmesen házhoz jön a készpénz. Sokat jelent a pénzes postás azokon a településeken, ahol kevés a bankautomata, és mert az idősebbek idegenkednek a folyószámlával vagy ATM-mel kapcsolatos ügyintézéstől. A banki alapszolgáltatásokért ráadásul fizetni kell.

Akinek minden fillér számít, az kétszer is meggondolja, hogy a számlavezetésért, bankkártya- és automatahasználatért kiadjon-e évente 3600 és 30 ezer forint közötti összeget. Éppen emiatt a kormányzat szeretné elérni, hogy a bankok ingyen vezessék a folyószámlákat. Akkor talán könnyebben rábírnák az ellátottakat, hogy a pénzintézetet válasszák a postás helyett.


A nyugdíjfolyósító nem firtatja az okait, hogy kinek miért nincs folyószámlája. Az igazgatóság azt azonban kimutatja, hogy az elmúlt nyolc évben jelentősen visszaesett a készpénzes kifizetések száma. (Ezt a hivatal postai átutalásnak hívja.) Ezzel párhuzamosan megugrott a banki átutalást igénylők száma. A tendencia Csongrád megyére is jellemző.

Hét éve 135 ezer 552-en voltak nyugdíjasok a megyében, tavaly valamivel többen, 137 ezer 273-an. Szembetűnő viszont, hogy míg 2000-ben csak 18 százalékuknak – 24 ezer 619 főnek – folyósították a havi ellátását bankszámlára, addig ennek több mint duplája volt tavaly az átutalások száma: 51 ezer 105 fő, vagyis az összes kifizetés 37 százaléka. A részadatokból kiderül, hogy a megyeszékhelyen látványosabb a növekedés. A 78 ezer 053 szegedi nyugdíjas majdnem fele áll már kapcsolatban valamelyik pénzintézettel: 21 ezer 637-en, azaz 45 százalékuk. Vásárhelyen és Szentesen a nyugdíjasoknak megközelítőleg a harmada utaltat. Vásárhelyen 16 ezer 101 ellátott közül 5549-en, Szentesen pedig 10 ezer 174-ből 3403-an. A megye többi települése is az utóbbihoz hasonló arányt mutat: a 62 ezer 945 nyugdíjas kétharmadához, 42 ezer 429 idős emberhez havonta csönget még be a pénzes postás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unió, Magyarország, területfejlesztés

Szeged - A magyar területfejlesztési politika újrapozícionálása és az Európai Unió címmel tartottak… Tovább olvasom