Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Duplán fizet a magyar, ha gyors orvosi ellátást akar

Szeged - Öt hónapot kell várnia Bíró Jánosnak, hogy egy szakorvos megvizsgálja, miért dagad a keze. Az élete nagy részét Amerikában élő férfi nem érti a magyar ellátórendszer működését: szerinte értelmetlen egy életen át járulékot fizetni, ha aztán csak várólistára pakolják a betegeket, majd ha sürgős, újra fizetniük kell a magánpraxisoknak.
– Nevetséges, ami ebben az országban zajlik. Mindenkinek azt mondom, ha meg akar bolondulni, csak jöjjön ide pár hónapra – fogalmazta meg sarkos véleményét szülőhazájáról Bíró János. A szegedi férfi 1978-ban költözött ki Amerikába, azóta csak időnként jár haza. Most hosszabb ideig itthon volt beteg édesanyja miatt, és az egészségügyi ellátórendszer borította ki annyira, hogy úgy érezte, muszáj elmesélnie, a tengerentúlról nézve mennyire szomorú, ami itt zajlik.

5 hónapig várakozik

– Még 2011-ben eltört a jobb kezem kisujja – egy azóta bezárt szórakozóhelyről tessékeltek ki úgy, hogy ez lett az eredménye – mesélte. A baleset egyébként is rosszul érintette, hiszen órásmesterként és festőművészként is nagy szüksége van ép kézre. Csakhogy azóta lassan öt év telt el, és még mindig a problémákkal járja az orvosokat.

– Az ujjam rosszul forrt össze, nem is tudom kinyújtani. Tavaly decemberben pedig elkezdett dagadni az egész kezem. A belgyógyászatra küldtek, ahol február 29-ére kaptam időpontot, vagyis három hónappal későbbre – mesélte felháborodottan. Azt már csak mellékesen említette meg, hogy bár időpontra érkezett, másfél órát várakoztatták.

 – Mindezek után áprilisra és májusra kaptam időpontot a sebészetre, csak arra, hogy egy orvos ott is ránézzen.
Bíró János nem érti, hogy fordulhat elő, hogy egy problémával 5 hónapig csak várakozik, hogy érdemben ellássák.
 
Fotó: Frank Yvette
Amerikában nincs várólista – 4500 forintért bárkit ellátnak. Fotó: Frank Yvette

– Mi van, ha valami komoly probléma áll a kézdagadásom hátterében? Fél év alatt meghalnak emberek – mondta, hozzátéve, tudja, hogy esete nem egyedi. Azt pedig különösen szomorúnak érzi, hogy ez Magyarországon a normális eljárási rend. – Az SZTK-ban ki volt írva a rendelő ajtajára, hogy időpont nélkül érkező betegek ellátása nem lehetséges. Nem is értem. Akinek nincs időpontja, vagy még csak pár hete kérte, az nem beteg? – tette fel a kérdést.

Epeműtét 51 ezer dollárért

Az élete jelentős részét Amerikában leélt férfi azt mondja, bár sokan szidják az ottani, biztosítási alapon működő egészségügyet, szerinte az sokkal inkább logikus. – Magyarországon is minden munkavállaló fizet biztosítást, miközben 50-60 éves koráig a többség szinte soha nem vesz igénybe semmiféle ellátást. Nem is értem, milyen alapon vonnak le erre a szolgáltatásra automatikusan a fizetésükből. Nekem Amerikában csináltak meg egy epeműtétet, 51 ezer dollárba került. Az intézményben kötöttem biztosítást, így ezt az összeget nem kellett kifizetnem. Később pedig lemondtam. Ennyire egyszerű az a rendszer.

Bíró János elismerte: kisebb fajsúlyú orvosi ellátása is volt, ami miatt viszont a zsebébe kellett nyúlnia. – Elestem, és 100 dollárt fizettem azért, hogy ellátott az orvos. Azonnal, alaposan. De ez itthon is ugyanígy működik, ha az ember magánpraxisba megy. Ezért nem értem, miért fizet a magyar az egészségügyi ellátásért folyamatosan, ha szüksége van rá, ha nincs. Majd még egyszer, ha gyors és minőségi ellátást szeretne.

Amerikában nincs várólista

Az amerikai magyar férfi elmesélte: amióta Obama létrehozta, a Renaissance klinikát veszi igényébe, ha bármire szüksége van. – Ez a magyar SZTK-nak felel meg. Teljes kivizsgálást kapok ott, és a felírt gyógyszerhez is támogatott áron jutok hozzá. Mindezért pedig 15 dollárt kell fizetni. Nem kell hozzá biztosítottnak lenni, alig 4500 forintért bárki teljes körű ellátást kaphat. És ott senkinek nem mondják azt, hogy jöjjön vissza majd öt hónap múlva, valahogy ugyanis ott nem kell várólistát vezetni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áremelés miatt zúgolódnak a Cserepes sori kereskedők

Áremelés miatt zúgolódnak a Cserepes sori kereskedők
A tervek szerint duplájára emelik áprilistól a Cserepes sori bódék bérleti díját, és a parkolást is fizetőssé tennék a kereskedőknek. Tovább olvasom