Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Dupláznak a belgák és a hollandok Mórahalomon

Mórahalom - Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává. Hogyan lett a Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, 6 ezres fürdőváros, hogy vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is.

Háromszázötven újabb munkahelyet ígér az a három befektető, amelyek ezekben a téli napokban is építkeznek a mórahalmi ipari parkban. Kettő közülük, a belga Pacapime és a holland LCPackaging csomagolóanyagokat állít elő, a harmadik, a húsfeldolgozással foglalkozó belga Fléma Snack pedig saslikgyártással foglalkozik majd a megvásárolt hektárokon.

A szerződést az önkormányzat tavaly májusban írta alá a külföldi befektetőkkel, akik 350 újabb munkahelyet ígértek Mórahalmon. Jelenleg is építkeznek – mintegy 12 milliárd forintot fektetnek be –, a legjobban a saslikos üzem áll, amelyben tavasszal valószínűleg el is kezdődik a gyártás.

Fotó: Frank Yvette
S hogy miért éppen Mórahalomra esett a választás? A külföldiek a szerződés aláírásakor úgy nyilatkoztak, leginkább az ipari park hármas határhoz közeli elhelyezkedése miatt döntöttek a kisváros mellett, de szempont volt az önkormányzati támogatás, tudták, milyen hatalmas mennyiségben állítanak elő a térségben zöldséget –amit nyilván csomagolni kell –, ismerték a Mórakertet, és tudták, hogy rendelkezésre áll szabad munkaerő is.

A Homokhát Térségi Agrár-Ipari Park 1997-ben kapta meg az ipari park címet, elsőként Csongrád megyében – mondta Pataki Sándor, aki az önkormányzatnál az ipari park felelőse. A délszláv háború miatt akkor nem tombolt a befektetési kedv, ezért először egy inkubátor centrum jött létre, amely jelenleg is működik.

A Röszkei út mindkét oldalán lehelyezkedő park 44 hektáros alapterületét azonban most már bővíteni kell – amikor kérdezősködtem, éppen ennek a papírmunkáját intézték –, így közel 60 hektáron fejleszthetnek a vállalkozók. De már csak 5,5 hektárnyit jegyeznek „szabad" területként.

Az ipari parkba a három új, külföldi befektetővel együtt 26 vállalkozás települt, közülük a legnagyobb befektető és a legnagyobb foglalkoztató a Mórakert, Magyarország első elismert tésze. A Mórakertnek olyan neve van immáron külföldön is, amely vonzza a befektetőket. Jelenleg csaknem 300-an dolgoznak a mórahalmi ipari parkban, a belga és holland cégek ezt a létszámot duplázzák meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulgáriában terjeszkedik a szegedi KÉSZ Kft.

Szeged - Az idén Bulgáriában folytatja külföldi terjeszkedését a KÉSZ Közép-európai Építő és Szerelő… Tovább olvasom