Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Dzsessz szak a konzervatóriumban

Szeged - A szegedi zenekonzervatóriumban jövő szeptembertől dzsessz szakot is indítanak. Általános iskolát végzőket és érettségizett fiatalokat is várnak az intézménybe. Pénteken 12-től meghallgatást tartanak.

A Szegedi Tudományegyetem Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskolája jövőre, a 2012/2013-as tanévtől dzsessz szakot is indít. Az intézmény falai között közel hatvan éve oktatják a klasszikus zenei szakokat, hangszereket. A mostani tanévben beindították a népzenei képzést, jövőre pedig dzsessz szakkal bővül a profil.

– Fiatal kollégáim régóta pengették, jó lenne, ha dzsesszt is tanítanánk, most jött el az ideje – magyarázta Újvári István igazgató. – A zongorát Kovács Gábor, a bőgőt és a basszusgitárt Kiszin Miklós, a dobot Csizmadia László oktatja majd. Olyan fiatalokra számítunk, akik klasszikus zenét tanultak, ám fogékonyak a műfaj iránt, érzékük van az improvizációhoz. Nyolcadikosok jelentkezését várjuk, akik az intézményben jutnak el az érettségiig. De jöhetnek már érettségizettek is, akik a 13. évfolyamunkon OKJ-s minősítést, vagyis zenész „jogosítványt" szerezhetnek. Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye a beiskolázási területünk, de az egész ország területéről jöhetnek hozzánk a diákok. Jó lenne, ha a zeneiskolákban tanító kollégák felhívnák tehetséges növendékeik figyelmét erre a lehetőségre. Terveink szerint később beindítanánk a dzsesszének és a gitár szakot is – jelentette ki az igazgató.

– Ha egy hatos létszámú csoport összejön, az már vállalható, elindul a képzés, amelynek programját szakértő hagyta jóvá. A növendékek a klasszikus szolfézs és zeneelmélet mellett tanulnak dzsesszelméletet és -történetet is.

A meghallgatást holnap 12 órától tartják a konzervatóriumban (Szeged, Tisza Lajos körút 79.). A következő január 23-án lesz, a felvételi vizsga pedig március 5-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-Györgyi Napok 18. alkalommal

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja és az Általános… Tovább olvasom