Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Dzsesszben utazott, cigányprímás lett a Dóm téren

Szeged - Mit keres egy dzsesszzenész a Marica grófnőben? A 25 éves Jávori Dávidot, a főként dzsesszben utazó hegedűst, aki Gáspár Laci és Emilio lemezein is dolgozott, a cigányprímás szerepében láthatjuk a péntek esti Dóm téri premieren.
Jávori Dávid alakítja a cigányprímást a szabadtérin a Marica grófnőben. – Amellett, hogy hegedülök, kaszkadőr is vagyok. Nem elég, hogy esek-kelek a színpadon, a darab végén még egy mintegy tíz méter magas kötélrendszeren is áthúznak – ironizál mosolyogva Dávid, aki már kiskorától hegedül. 1998-ban egy európai kamarazenei fesztivál harmadik helyezettje volt, később a Jávori Sound Machine-ben muzsikált, most a Jávori Jazz Bandben játszik.

– Dzsessz és világzene, magyar népdalokkal keverve – jellemzi stílusukat. Annak köszönheti mostani szerepét, hogy Böhm György dramaturgot egyszer megajándékozta lemezükkel. Ő hívta fel, hogy szereplőket válogatnak a Marica grófnőbe. Találkozott Eszenyi Enikővel a Vígszínházban, majd néhány perc múlva már övé volt a szerep. Bár már szerepelt filmben, reklámban, nem profi színész, ami miatt sokat kell dolgoznia. – Enikő néha kicsit kiszívja a vérem – viccelődik.

Jávori Dávid Gáspár Laci, Emilio és Chico lemezein is közreműködik, a nemrég a mozikban is bemutatott 56 csepp vér című rockmusicalben pedig a zenekarban játszott. A dzsesszlegendákkal, Szakcsi Lakatos Bélával és Babos Gyulával is muzsikált már együtt. – Itthon nagyon nehéz igényes zenével labdába rúgni – véli, ezért szeptembertől Spanyolországban egy produkciós cégnél lesz zeneszerző. A Marica grófnőről nagyon jó véleménnyel van: – Csípni fogják az emberek, abszolút nem szokványos.

A titokzatos cigánylány

Kálmán Imre operettjében Tóth Adrienn alakítja Manját, a fiatal cigánylányt. A budapesti énekesnő – aki csak szerepe szerint cigány – nem először játssza ezt a szerepet, 2003-ban Kerényi Miklós Gábor rendezésében is tündökölt. Adrienn operákban is fellép, de az operettek közelebb állnak a szívéhez. Silló István karmesterrel már korábban is dolgozott együtt, ő ajánlotta a Dóm téri produkcióba. Adrienn késő este, egyik előadása után találkozott Eszenyi Enikővel, aki miután meghallgatta, csak annyit kérdezett: ráér-e másnap délután, ugyanis olvasópróba lesz. A szerep sokban különbözik a korábban játszott változattól. Az akkori Manja mindössze egy fiatal, szép és kívánatos cigánylány volt. – Enikő a szerepet kicsit misztikusabbra vette, hangsúlyosabbá tette. Érdekes, különös figura lett Manja, furcsasága, bolondsága miatt mindenki kicsit tart tőle – mondta Adrienn a szerepéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilvánossá váltak a felvételi ponthatárok

Csak a legjobbak jutottak be az államilag támogatott helyekre, a Szegedi Tudományegyetem nappali… Tovább olvasom