Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

E-könyvcsekk az egyetemen

Nem kaptak idén könyvcsekket a hallgatók az SZTE-n – és már nem is fognak. A papíralapú utalványokat ugyanis elektronikussá alakítják, és szinte csak az egyetemi jegyzetboltokban lesznek felhasználhatók. Így támogatják a könyvtári állomány fejlesztését.
A Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül többen csodálkozva vették észre, hogy a félév elején szokásos „juttatási csomagnak" idén nem volt része a könyvcsekk. Mint Badó Attilától, az egyetem hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesétől megtudtuk, ennek oka az, hogy – szakítva az évtizedes gyakorlattal – ezután nem papírformátumú jegyekben kapják a diákok a jegyzettámogatást, hanem a diákigazolványon lévő elektronikus chip segítségével lesz majd hozzáférhető az összeg – az új évezred elvárásainak megfelelően.

A jelenleg 2700 forint értékű támogatást a tervek szerint már a jövő héttől felhasználhatják a hallgatók, most az ehhez szükséges informatikai fejlesztéseken dolgoznak az egyetem munkatársai. A rektorhelyettes hozzátette: az elektronikus fizetőeszköz átláthatóvá teszi a könyvtámogatási büdzsé felhasználását, és egységesíti a karonként eddig eltérő kifizetési gyakorlatot. Badó Attila elmondta: szeretnék az elmúlt tíz évben gyakorlatilag változatlan támogatási összeget 3000 forintra emelni.

Az elektronizált könyvcsekket ezentúl azonban csak az egyetem saját jegyzetárusító boltjaiban lehet majd elkölteni. Így viszont a befolyó bevételt szinte teljes egészében vissza tudnák forgatni a könyvtár állományának fejlesztésébe, amihez egyébként kevés forrás áll rendelkezésre. Egy „külső" könyvesbolttal is szerződést készítenek elő, ahol a chipkártyás támogatás szintén felhasználható lesz, és némileg nagyobb kínálatból választhatnak majd a hallgatók, mint a jegyzetboltokban.


Változó összeg

A Pécsi Tudományegyetemen több mint tíz éve 3500 forintos jegyzettámogatásban részesülnek a hallgatók, amit a helyi jegyzetboltban és néhány szerződéses partner könyvesboltjában használhatnak föl. Miskolcon szintén az egyetemi jegyzetboltban költhető el a 3-6 ezer forint közti – karonként változó – jegyzettámogatási összeg, ami egy minden hallgatónak járó vonalkódos kártyáról hívható le. A debreceni egyetemen gólyáinak bankszámlájára egyszeri 23 ezer forintos tanszertámogatást utalnak, majd 4-12 ezer forint közti jegyzettámogatást kapnak félévente – kézpénzben, könyvutalványon vagy egyetemi kártyán. A támogatást itt „külső" könyvesboltokban is elkölthetik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjáéled a Szegedi Mamut

Egy szegedi növénynemesítő, még a hatvanas években, létrehozta a Szegedi Mamut nevű… Tovább olvasom