Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Eb-hangulatban Szegeden: innen szorítanak hazájuknak

Szeged - Jövő pénteken rajtol a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság Lengyelországban és Ukrajnában. A magyarok idén sem érdekeltek a kontinensviadalon. A Szegeden élő olasznak, Ezio Bernardellinek, az angol Jeremy Parrottnak és a Horvátországban született Heka Lászlónak sokkal izgalmasabb lesz a torna: a napfény városában szurkolnak csapataiknak.
A varsói Nemzeti Stadionban jövő pénteken 18 órakor elkezdődik a 14. labdarúgó-Európa-bajnokság. A magyar válogatott 1986 óta nem tudott kijutni nemzetközi labdarúgótornára, így a szegediek többségének a semleges szurkolás marad. Vannak azonban olyanok is, akik a napfény városában drukkolhatnak a kontinensviadalra kijutott nemzetüknek.

Az olasz Ezio Bernardelli 37 éve dolgozik a szegedi egyetem olasz tanszékén. Régebben maga is focizott: nem csoda, hogy nagy várakozással készül a csoportmeccsekre, amelyekben Olaszország is érdekelt.

Aranycsapat

Alessandro Rosselli 20 éve az SZTE olasz tanszékének lektora. Elmondása szerint egyáltalán nem követi majd figyelemmel hazája válogatottjának mérkőzéseit. Sőt! Azt szeretné, ha az olaszok minél hamarabb búcsúznának a tornától: gyenge válogatottnak tartja őket. A jelenlegi magyar fociról lesújtó a véleménye, ám Puskásék és az Aranycsapat teljesítményét ő is elismeri.

– 50 éve minden válogatott meccset megnézek. Erős csoportba kerültünk, így legalább olyan nehéz dolgunk lesz, mint a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon, ahol nem jutottunk tovább. A jó futballt szeretem: ha az olaszok nem játszanak jól, nem is érdemelnek továbbjutást. A most kitört bundabotrány veszélyeztetheti a sikeres szereplést, bár 2006-ban ugyanilyen bundabotrány előzte meg a vb-t: Olaszország mégis világbajnok lett – mondta az olasz tanszék Erasmus-koordinátora. Az olaszok meccseit a tévében követi majd. – Csak egyszer voltam kint a 2010-es dél-afrikai világbajnokság alatt a Széchenyi téren, amikor Olaszország Szlovákiával játszott, de kikapott és kiesett – magyarázta, miért nem jó ómen neki a sok ember közötti szurkolás. Ezio Juventus-drukker, és nagyon sajnálja, hogy a friss olasz bajnok nem hosszabbított legendás játékosával, Alessandro Del Pieróval, aki szerinte az Eb-n is hasznára lett volna az azzuriknak, ám a szövetségi kapitány nem számolt vele. – Bizakodásra ad okot, hogy a válogatottnak a kapust és a teljes védelmet a Juventus adja, amely az idei bajnokságban a legkevesebb gólt kapta – magyarázta.

A horvátországi születésű, de Szegeden élő Heka László stílszerűen horvát-szegedi emblémás pólóban gyúr a konditeremben. Fotó: Frank Yvette
A horvátországi születésű, de Szegeden élő Heka László stílszerűen horvát-szegedi emblémás pólóban gyúr a konditeremben.
Fotó: Frank Yvette

Az olaszok valóban halálcsoportba kerültek, Spanyolország, Írország és Horvátország mellett próbálják elérni a továbbjutást jelentő első két helyet.

– A foci Horvátországban a nemzeti azonosulás legfontosabb jelképe – mondta Heka László. Az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetén tanító docens a horvátországi Mikleuąban látta meg a napvilágot. – Két nagy szurkolótábora van az országnak: a Hajduk Splité és a Zágrábé. Drukkereik sokszor egymásnak esnek, de a válogatottmeccseken közösen szurkolnak a nemzeti csapatnak. A horvát emberek rajonganak a fociért, így akinek telik rá, biztos a helyszínen fogja buzdítani a csapatot, míg az ország piros-fehérbe öltözik. Ha nem jutunk tovább, abba a szurkolók „bele fognak halni", de ha mindez sikerül, arról még évek múlva is beszélni fognak – mondta Heka László, aki az országos sportnapilap tudósítójaként is követni fogja az eseményeket. – Nehéz a csoportunk, de az olaszok a bundabotrány miatt talán bizonytalanabbak lesznek. Az írekkel szemben mindenki kötelező győzelmet vár, de a valóság az, hogy velük a legtöbbször döntetlent játszunk. Reálisan nézve nem jutunk tovább – vélekedett.

A docensnél sokkal pozitívabban látja hazája esélyeit Jeremy Parrott, az egyetem angol tanszékének adjunktusa. – A 70-es években rendszeresen jártam a Stamford Bridge-re szurkolni a Chelsea-nek. Az angol meccsek már csak ezért sem fognak hidegen hagyni. Ukrajnába nincs kedvem kimenni, így otthon, egyedül nézem majd mérkőzéseinket – mondta. Úgy véli: Anglia nem került különösebben nehéz csoportba az ukrán–svéd–francia hármassal. – Mindhárom csapat legyőzhető, de egy győzelmet és két döntetlent tippelek – latolgatott Jeremy Parrott.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2012. június 02. 13:44
    „Köszönjük hogy eljöttek tüntetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport poha-RAK

A gyerekek átélik az alkotás örömét, miközben megadott sorrendben pakolják a poharakat, építik a piramisokat. Tovább olvasom