Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Ebéd - 2000 forintból

Szeged - Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter, a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje.
A nyári időszakban szeretjük leginkább a piacot: egyre bőségesebb az árukínálat, és napról napra mennek lejjebb az árak. Minden kapható, amit az ember csak kívánhat, és mivel bőséges a választék, az árak között is van különbség. Szokás szerint egy kosárral és kétezer forinttal kelünk útra, hogy Mathias Péterrel bevásároljunk, és ízletes, laktató, háromfogásos menüt főzzünk négy személyre. A nagycsarnokban először a hús kerül a kosárba, a filézett csirkemellet kissé drágálljuk, az egyik helyen 1200, a másikon viszont 1400 forintot kérnek kilójáért. Fél kilót veszünk, ezzel letudtuk a legnagyobb tételt, marad még 1300 forintunk. A hús megvan, megvesszük még a füstölt szalonnát, és mehetünk is a kofasorra.

A látvány elképesztő. A hatalmas padlizsánok után most egészen piciket is lehet kapni, az asztalokon megjelent az őszi- és sárgabarack, a málna, sok kofa árul meggyet és cseresznyét.

Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter. Fotó: Frank Yvette
Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet
megfőzte: Mathias Péter. Fotó: Frank Yvette

Veszünk 30 dkg zöldbabot, és bár nem tartozik a kedvenc ételeim közé, alig tudom megállni, hogy bele ne harapjak. A répa és a gyökér a zöldbab mellé kerül, Mathias Péter figyelmeztet: ezúttal a gyökér zöldjét is használjuk, így nem kérjük az árust, hogy azt csavarja le. A meggy hatalmas, nagy szemű, az egyetlen baj vele az, hogy később majd ki kell magozni – de ezzel egyelőre nem törődünk. Sétálunk tovább a sorok között, több helyen, ahol már ismerősek vagyunk, kérdezik, mi lesz a mai menü. Szinte mindenki szereti a zöldborsólevest vajgaluskával, az egyik asszony megkérdezi a séfet, hogyan kell vajgaluskát készíteni. Mathias Péter gyorsan elmondja, és még ad egy tippet is: a galuskát hűtőben kell pihentetni, hogy a tojás megkösse, így főzés közben nem fog szétesni. A zöldbabos–kapros csirkemell tokány hallatán többen elismerően nyilatkoznak, a gyümölcsrizs is sikert arat, főleg, hogy ezúttal meggyel készül.

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Fotó: Frank Yvette
Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság.
Fotó: Frank Yvette

Megvesszük a leveshez a zöldborsót, fejtettet választunk, a Zsuzsi névre hallgató fajtából. Az árus azt mondja, van Peti névre hallgató is, de nem tudjuk eldönteni, hogy csupán séfünk kedvéért mondja ezt, vagy valóban így van. A csarnokban a tejesasszonyoknál házi tejet veszünk, fél literért 80 forintot kérnek. Házi vajból is szükségünk van öt dekára, amiért 125 forintot fizetünk. Van, aki ezt drágállja, de séfünk meggyőződése, hogy sokkal finomabb az íze, mint a boltié. De persze akkor sem történik baj, ha valaki inkább az olcsóbb, bolti vajra szavaz. Veszünk még tejfölt, rizst, penne tésztát, és újra visszamegyünk a kofasorra, hiszen kell még néhány tojás, vöröshagyma, paradicsom és paprika. Kaprot sokáig vadászunk, pedig most van itt a kovászos uborka szezonja. A piac egyik felében szinte egy csomóval sem látunk, a másik oldalon viszont dömping van, utolsó apróinkat adjuk oda érte.

Ezúttal – a keretet először, és remélhetőleg utoljára átlépve – 2130 forintot költöttünk el a piacon. Irány a konyha, kezdődhet a főzés – amit jó étvágyú ebéd követ. Ismét meg kellett állapítanunk: Mathias Péter nagyon finomat főzött alig több mint 2000 forintból!

Zöldborsóleves vajgaluskával

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 35 dkg fejtett zöldborsó, 3 répa, 1 gyökér+a zöldje, só, bors, 1 kis pohár tejföl, 2 ek. liszt, olaj. A vajgaluskához: 5 dkg házi vaj, 2 tojás, só, petrezselyemzöld, kevés liszt.

Zöldborsóleves vajgaluskával. Fotó: Frank Yvette
Zöldborsóleves vajgaluskával.
Fotó: Frank Yvette

Elkészítése: Egy fej vöröshagymát finomra pirítunk, pici olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, karikázott, félbevágott répát, gyökeret, és dinszteljük. Hozzáadjuk a kifejtett, megmosott borsót, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és vízzel felöntjük. A vajas galuskát úgy készítjük, hogy a tojáshoz hozzákeverjük az olvasztott, de nem forró vajat, habosra verjük, csipet sót adunk hozzá, elkeverjük benne az apróra vágott petrezselymet, és egy pici lisztet, csak annyit, hogy elváljon az edény falától. Tíz percre hűtőbe tesszük, hogy a tojás megkössön. A lobogó levesbe szaggatjuk, és készre főzzük.

Zöldbabos–kapros csirkemelltokány

Hozzávalók: 50 dkg csirkemell, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg zöldbab, 2 fej vöröshagyma, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 30 dkg penne tészta, 2 paradicsom, 1 t. v. paprika.

Zöldbabos–kapros csirkemelltokány. Fotó: Frank Yvette
Zöldbabos–kapros csirkemelltokány.
Fotó: Frank Yvette

Elkészítése: A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. A füstölt szalonnát nagy serpenyőbe tesszük, lepírítjuk, hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat, a finomra vágott vöröshagymát, a kaprot, a csíkokra vágott paprikát és a paradicsomot. Hozzáadjuk a leforrázott zöldbabot, pici őrölt pirospaprikával meghintjük. A tejföl feléből és egy evőkanál lisztből habarást készítünk, hozzáöntjük a csirkéhez, készre pároljuk. Tálaláskor a maradék tejfölt kis csészében kínáljuk.

Gyümölcsrizs

Hozzávalók: fél liter házi tej, 25 dkg rizs, fél kg meggy, 15 dkg cukor, só.

Gyümölcsrizs. Fotó: Frank Yvette
Ez pedig a gyümölcsrizs.
Fotó: Frank Yvette

Elkészítése: A meggyet kimagozzuk, félretesszük, tejberizst főzünk. A rizst felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, kevés sót adunk hozzá, majd lassú tűzön, időnként kevergetve addig főzzük, amíg fel nem szívja a vizet. Hozzáadjuk a tejet, és lassan tovább főzzük, amíg a rizs megpuhul. Megcukrozzuk, összekeverjük, és félretesszük. A kimagozott meggy feléből nagy serpenyőben szirupot főzünk: a meggyet 15 dkg cukorral, pici vízzel addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ha kell, kevés vizet adunk hozzá, ha elfő. Amikor a tejberizs kihűlt, kehelybe vagy nagy tálba a rizst a maradék meggyel rétegezzük, a tetejét meggyszemekkel díszítjük, meggysziruppal meglocsoljuk.

Mi van a kosárban?

Csirkemellfilé (fél kg) 700
Füstölt szalonna (10 dkg) 100
Répa (3 darab) 55
Gyökér (2 darab) 80
Meggy (fél kg) 170
Fejtett Zsuzsi borsó (35 dkg) 150
Tojás (2 darab) 50
Házi tej (0,5 liter) 80
Házi vaj (5 dkg) 125
Vöröshagyma (3 fej) 85
Kapor (1 csomó) 50
Tejföl (2 dl) 75
Rizs (25 dkg) 100
Paradicsom (2 darab) 35
t. v. paprika (1 darab) 30
Penne tészta (30 dkg) 120
Zöldbab (30 dkg) 125
Összesen: 2130

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
  • 22. Morpheus_RexXx 2010. július 19. 12:50
    „IJ. :)
    Nem adják olcsón a titkot... :P

    Szánom bánom bűnömet korábbi kínai kajás hsz-emnél... utánnaszámoltam, és 1250 hufra jött ki az 1000 huf. :)
    És a másik igazság, hogy kínai jellegű étel, mivel mindent itt szerzünk be hozzá, és semmit nem rendelünk kínából. :P De ettől még isteni... ;)”
  • 21. szpirigonzálesz 2010. július 17. 13:52
    „Elkészítettem a levest és a tokányt.
    A leves nagyon finom lett, de maradt 1 kis pohár tejföl, 2 ek. liszt, olaj.
    Hová kellett volna fölhasználnom?

    A tokány túl savanyú lett a paradicsomok levétől -én máskor csak a húsát használom, most is lehúztam a bőrüket-. Valamint rettentően sótlan lett, mert a receptben nem használnak sót!
    Ezen felül érdekelne, hogy mitől van a tokánynak a fotón leve?
    A receptben semmilyen folyadékot nem ad hozzá a szakács, csak a paradicsomot!

    A francba is!
    Talán érdemes lenne rendesen leírni a recepteket, nem ilyen trehungya módon!!!”
  • 20. Morpheus_RexXx 2010. július 15. 16:27
    „rozzsel = rizzsel”
  • 19. Morpheus_RexXx 2010. július 15. 16:25
    „18.
    - Légy nagycsaládos hunganisztánban, és sétálj el egy kínai kajálda előtt a családdal. 1ből meglesz a felhajtóerő a leleményességre. ;) Tudod... a szükség fejleszti a kreativitást. :) És persze ebben benne van a szója és egyéb szósz is ami kell hozzá. Nálunk hetente 1x legalább van kínai kaja rozzsel. Egészséges és laktató is 1ben. Ha előre vásárol az ember ugyebár, simán kijön... sőőőt. Fejenkénti 550 huf -ból x7 megvan az egész napi kaja (egészséges jóllakásig) reggeli + tízóri + ebéd + uzsonna + vacsora összeállításban.”
  • 18. Alsóváros 2010. július 15. 10:19
    „Pöpec a menü ez alkalommal is!

    17. hozzászólás Morpheus_RexXx 2010.07.15. 09:35
    Kérlek áruld el a titkot! Hogy lesz 1000 Ft-ból 7személyes kínai kaja?”
  • 17. Morpheus_RexXx 2010. július 15. 09:35
    „Röhej... :D
    Én 1000 hufból 7 főre frankó kínai kaját rittyentek, és még jól is lakik mindenki. ;)
    Jahh, és tuti tudom mi van benne, annak meddig volt érvényes az eltarthatósági ideje. Nem úgy mint pl. az ecetes lében lemosott öVeg csirkéből odaégetett grillcsirke a ts-ben. Vajon miért a belsejébe ömlesztik bele a fűszert? :)”
  • 16. hehe 2010. július 14. 23:41
    „ÉN INKÁBB ESZEK MACSKA KAJÁT .”
  • 15. jozko 2010. július 14. 20:18
    „10-jq-: Korábban én is tejben főztem a tejberizst, cukorral. Feleségem tanított meg rá, hogy kevés vízben, pici sóval előfőzzük, utána jöhet a tej és a cukor. Így finom igazán!
    Rájöttem-már többször is-, hogy én csak szeretek főzni. A feleségem tud is!
    Azért van előnye a főzés-szeretenekis: ezeket az első ránézésre macerás ételeket rendszerint csak azok vállalják be akik szeretnek főzni. A többiek csak úgy "összeütnek" valamit, rafinált praktikának álcázva a lustaságot /néha engem is elkap/. De megéri a fáradozás: jókat enni nagyon jó dolog! De nem egyedül: engem a "táplálás" is örömmel tölt el! Próbáljátok ki!”
  • 14. Mignon 2010. július 14. 20:04
    „Nem akarok "okoskodni", de nemetül a Peternek a csaladi nevet itt
    "Matthias"-nak kell irni. (2 "t"-vel.)

    Nem tudom, hogy ez "eliras", vagy egy "t"-vel, valoban Peter igy hasznalja.

    A lenyeg, hogy nagyol jol föz...!!!!

    Bocsanat!
    Utananeztem a Google-ban-

    Valoban van 1 "t"-vel is Mathias!
    (Pl.: Mathias Richling, egy nemet kabarettista).”
  • 13. Lavazza 2010. július 14. 18:35
    „Puszi a szakácsnak! :)”
  • 12. Mignon 2010. július 14. 17:17
    „Megtalaltam a Googleban!

    Az az, amire gondoltam.
    Regen ott nöi fodrasz üzlet volt, balra mellette a ferfi fodrasz.
    (edesapam mindeg oda zavart le, es "csikosra" lett a hajam vagva).
    A sarkon, a Szegedi Elektromos Szövetkezet volt.

    :)”
  • 11. Mignon 2010. július 14. 17:03
    „Mathias Peter mar többször fözött itt nekünk,
    nagyon szeretem a receptjeit, öszinten!
    Gratulalok neki!

    Csak azt nem tudom, vajon hol lehet az a "Vendeglö a Regi Hidhoz"?
    (a Deak F. u.-ban, vagy a Hid u.-ban a Boszorkany környeken?
    Talan ott, ahol 40-eve fodrasz volt?)

    Nem tudom.
    De, ha arra jarnek, biztosan Peterhez bemennek egy ebedre!!”
  • 10. jq 2010. július 14. 15:30
    „Vajas galuska helyett csurgatott tésztával ocsóbb lett volna a borsóleves, akkor pont kijött volna 2000 Ft-ból. Viszont rendes ember nem vízzel főzi a tejberizst, hanem tejben :)”
  • 9. leeannlarue 2010. július 14. 14:38
    „van itthon tojás, csirkemell, tészta, rizs, hagyma, kapor. lehet, megcsinálom a főételt és a gyümölcsrizst. nem vagyok valami nagy leveses, messze is van a piac :S (lustaság fél egészség)”
  • 8. pandababa 2010. július 14. 14:08
    „Hát..az ,hogy olcsóbb a piac,abban erősen kételkedem..
    Tegnap előtt,amikor kint voltam,alig volt piac,és a paradicsom is legolcsóbban 390.-/kg-ja volt,a tojás 30.-/db...
    A múlt héten 250.-ért vettem 1kg paradicsomot,és 22.-/db-ért a tojást.. Ez nekik olcsóbb??
    A menüsor nekem is tetszik,lehet,meg is csinálom a gyümölcsrizst,jó hidegre behűtöm:-) Nyami-nyami :-D .”
  • 7. triniti 2010. július 14. 13:54
    „pont reggel jutott eszembe, hogy mikor lesz már megint a 2000-res bevásárlás!!!

    Juhé! Ez is jól hangzik, köszönjük szépen!!!”
  • 6. abrakapokusz 2010. július 14. 12:35
    „Ez az ételsor nagyon kellemes, és könnyen-gyorsan elkészíthető a nagy melegben is.”
  • 5. nagyob 2010. július 14. 12:12
    „En akarok ilyet enni!!! Most nagyon ehes lettem, pedg nallam csak konzerv mackarel van.....”
  • 4. deelyte 2010. július 14. 11:03
    „Tetszik!”
  • 3. vmagdi 2010. július 14. 10:35
    „azert elmentem volna megnezni a kofak orcajat, mikor 2 db tojast ker, fel liter tejet, meg 5 deka vajat. Plusz pici cukor , pici liszt, plusz egy kis orolt paprika, olaj, orolt bors :) kvazi ha normal haztartast vezetsz, meg olcsobban kijossz, mert van penne tesztad, meg rizs is. Hatha meg meggyfad is lenne frankon olcson meguszad ?))), sot, ha meggymagozod is van, no nyafi :)))))))) tiszta hawai :)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűsölés harminc fokban

Nincs hűvös a kijelölt hűsölő helyeken sem. A közforgalmú légkondicionált áruházakban és ügyfélszolgálatokon is 28–30 fok fogadja a betérőket. Tovább olvasom