Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Ebéd - 2000 forintból

Szeged - Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter, a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje.
A nyár a friss zöldség és gyümölcs ideje, aki teheti, kihasználja, hogy bőséges választék és jó árak várják a piacon. Feladatunk változatlan: kétezer forintból háromfogásos menüt főzni négy személynek – ami akár egy finom vasárnapi ebéd is lehet. Mathias Péterrel indulunk bevásárló körutunkra, ő hozza a kosarát, mi a pénzt. Miközben megvesszük a négy szép csirkecombot, elárulja a menüt: előételként padlizsánkrémet készít toaston, grillezett paradicsommal. A főfogás tarhonyás-lecsós csirkecomb, a desszert pedig – ami utóbb minden várakozásunkat felülmúlta – barackos-túrós rétes.

A csirkecombért 800 forintot fizettünk, majd kimentünk a kofasorra, hogy megvegyük a zöldséget és a gyümölcsöt. A szegedi piacon az a jó, hogy az árusok akkor sem tesznek megjegyzést, ha csak egy hagymát vagy két paprikát kér a vevő – ezúttal is így volt. A háromfogásos menüre ezúttal is többen kíváncsiak voltak. 40 dkg vöröshagymát vásároltunk, 1 tojást, 25 dkg t. v. paprikát, majd paradicsomot, utóbbit most egész jó áron kínálják, 160 forintot fizettünk nyolcvan dekáért. Az őszibarack sem drága, 60 dekagramm gyümölcsért 140 forintot kértek el, a fél kiló padlizsánért pedig 130-at.

Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter, a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje. Fotó: Frank Yvette
Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter, a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje. Fotó: Frank Yvette

Túróból 20 dekára volt szükségünk a réteshez, és vettünk egy csomag réteslapot is. Mivel séfünk nem először örvendeztet meg bennünket rétessel, mostanra beláttuk, hogy nem ördöngösség elkészíteni, csak türelmesnek kell lenni és pontosan követni a séf utasításait. A főfogáshoz tarhonyát vettünk, méghozzá finom házit. Ezt több vízben kellett főzni, mint a boltit. Vettünk még tíz dekagramm füstölt szalonnát, majd bevettük magunkat a konyhába, hogy elkészüljön a séfünk által kigondolt ételsor.

Padlizsánkrémmel engem bármikor le lehet venni a lábamról, Mathias Péterében érdekesség volt számomra, hogy nem olajat, hanem vajat használt. A tarhonyás-lecsós csirkecombról muszáj megemlítenem, hogy kollégáim repetáztak belőle, a desszert pedig, a barackos-túrós rétes – egyszerűen mennyei volt. Pedig nem is vagyok édesszájú.

A keretet icipicit túlléptük, hiszen 2050 forintot költöttünk. De a jóízűen elfogyasztott ebéd után ismét meg kellett állapítanunk: Mathias Péter nagyon finomat főzött alig több, mint 2000 forintból!

Padlizsánkrém toaston, grillezett paradicsommal

Hozzávalók: padlizsán, 1 ek. vaj vagy olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1-2 fej paradicsom, 1 ek. mustár, só, bors, toastkenyér.

Padlizsánkrém toaston, grillezett paradicsommal. Fotó: Frank Yvette
Padlizsánkrém toaston, grillezett paradicsommal.
Fotó: Frank Yvette

Elkészítése: A padlizsánokat megmossuk, sütőben lassú tűzön, 150 Celsius-fokon addig sütjük, amíg össze nem esnek. Figyelem! Ha túl magas hőfokra állítjuk a sütőt, a padlizsán megég, ha túl alacsonyra, akkor csak párolódik. Ha elkészült, kivesszük, meghámozzuk, leturmixoljuk. Egy serpenyőben egy evőkanál vajon (vagy olívaolajon) a finomra vágott vöröshagymát megfuttatjuk, hozzáadjuk a leturmixolt padlizsánt, sóval, borssal fűszerezzük. Addig pirítjuk, míg a leve elfő. Amikor kész, kevés mustárral ízlés szerint ízesítjük. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, picit meggrillezzük. Tálaláskor a padlizsánkrémet pirított toastkenyérszeletekre kenjük, rárakjuk a grillezett paradicsomszeleteket.
 
Tarhonyás-lecsós csirkecomb

Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 25 dkg házi tarhonya, 2×5 dkg füstölt szalonna, 2-3 fej vöröshagyma, 25 dkg t. v. paprika, 80 dkg paradicsom, egy tk. őrölt pirospaprika, só, bors.

Tarhonyás-lecsós csirkecomb. Fotó: Frank Yvette
Tarhonyás-lecsós csirkecomb.
Fotó: Frank Yvette

Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, befűszerezzük, egy nagy serpenyőben lepirítjuk, majd sütőben 140 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Amíg a csirkecombok sülnek, elkészítjük a tarhonyát. A füstölt szalonnát felkockázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, hozzáadjuk a tarhonyát, és lepirítjuk. Amikor kész, egy pici pirospaprikát hintünk rá, megkeverjük. A tarhonyát egy nagy fazékban kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszünk főni – ha 25 dkg tarhonyát főzünk, akkor fél liter vízre lesz szükség. A házi tarhonya viszont több vizet felvesz, ezt vegyük figyelembe! Amikor elfőtt az összes víz, a fazekat levesszük a tűzről, lefedjük tiszta konyharuhával, ráteszünk egy tányért, és hagyjuk hogy készre párolódjon. Közben elkészítjük a lecsót is: a paprikát kockákra vagy csíkokra vágjuk, a paradicsom felét leforrázzuk, a héját így könnyen le tudjuk húzni. A kockára vágott füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, hozzáadjuk a szeletelt t. v. paprikát, a felszeletelt vöröshagymát, a cikkekre vágott, hámozatlan paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk egy pici őrölt pirospaprikát, az apró kockákra vágott hámozott paradicsomot, és készre pároljuk.
 
Barackos-túrós rétes

Hozzávalók: 1 csomag réteslap (6 db-os), 20 dkg házi túró, vaníliás cukor, kristálycukor, citrom reszelt héja, 2 tojás, 60 dkg őszibarack.

Barackos-túrós rétes. Fotó: Frank Yvette
Barackos-túrós rétes.
Fotó: Frank Yvette

Elkészítése: A túróhoz hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott őszibarackot, vaníliás cukorral, kristálycukorral, reszelt citromhéjjal, valamint egy tojássárgájával elkeverjük. A tojás fehérjét felverjük, óvatosan hozzáadjuk a túróhoz, ezzel lazítjuk a rétes töltetlékét. Ha híg, darált háztartási kekszet szórjunk bele, ez magába szívja a túró levét. Egy tiszta konyharuhára három réteslapot simítunk egymásra. Ráhalmozzuk a barackos túrót, elsimítjuk egy fakanállal, és a konyharuha segítségével feltekerjük. Ezt megismételjük a másik három réteslappal is. Vajjal kikent tepsibe tesszük a réteseinket, felvert tojássárgájával megkenjük a tetejét, majd előmelegített sütőben, 170 fokon 15 percig sütjük. Tálaláskor porcukorral hintjük meg.

Mi van a kosárban?

Csirkecomb (1 kg) 800 Ft
Füstölt szalonna (10 dkg) 150 Ft
Vöröshagyma (40 dk) 75 Ft
T. v. paprika (25 dkg) 55 Ft
Paradicsom (80 dkg) 160 Ft
Őszbarack (60 dkg) 140 Ft
Tojás (2 db) 50 Ft
Túró (20 dkg) 200 Ft
Réteslap (1 cs) 120 Ft
Padlizsán (50 dkg) 130 Ft
Házi tarhonya (25 dkg) 170 Ft

Összesen: 2050 Ft

Olvasóink írták

76 hozzászólás
  • 76. CID 2010. augusztus 28. 15:05
    „Én, meg mindenki "diplomájához " gratulálok :)), pedig ti nem mostanság diplomáztatok.”
  • 75. persona 2010. augusztus 28. 12:42
    „Kár, hogy mindig van egy ügyeletes hülye, aki a nyomorát abban fejezi ki, hogy másokra nézve derogáló módon írkál össze-vissza, csak azért, hogy csesztessen valakit. De remélem ez a legnagyobb öröme az életben.”
  • 74. rézike 2010. augusztus 28. 09:08
    „gróf - talán elméletben igazad van, de én magánházban élek, és az más, mint akinek meg kell venni. Valóban baj van paradicsommal, meg egyebekkel, de amennyi egy háztartásnak kell, annyi terem.
    Ne ironizálj, nem áll az jól neked mert te egy értelmes ember vagy, nem érdemes az eszedet a humoroddal takargatni.
    persona drága értelmes pedagógusunk ! Melyik commentből olvastad, hogy nincs diplomám? Ne gondolkodjál és kombináljál,mert nem értesz hozzá...”
  • 73. persona 2010. augusztus 28. 08:28
    „70. hozzászólás rézike 2010.08.28. 07:47

    ezek után nyilvánvaló, hogy neked miért nem lett diplomád. én is csókollak :D”
  • 72. gróf 2010. augusztus 28. 08:11
    „Szépen számold hozzá a kert, ásó, kapa, locsolóslag árát is...”
  • 71. gróf 2010. augusztus 28. 08:09
    „Rézike! Sajnos magánházban sem tudod kihozni olcsóbban. Sejtem a paprika, paradicsom, hagyma, cukkinire gondolsz és nem a réteslisztre meg a csirkecombra...de a multiknál nincs olcsóbb. Finomabb, de drágább az itthoni.
    Esetleg ha 1 fajta növénnyel foglalkozol, de mindet igény szerint (fény, víz, tápanyag, növényvédelem) gondozni ilyen időjárási körülmények között, kiskerti szinten lehetetlen. Sok pénzbe kerülne.
    A paradicsom berohadt az esőktől, a paprikát most locsolni kell, a hagymát előbb fel kellett szedni a sár miatt stb...a tökfélék bejöttek, de 100 ft kilója a boltban és nem kell tárolnod, nem egyszerre érik...annyit veszel amennyi kell és akkor amikor megkívánod, nem amikor beérett és muszáj 1 hétig minden nap tökfőzeléket, rántott, rakott tököt enni.”
  • 70. rézike 2010. augusztus 28. 07:47
    „Gyengébb felfogású pedagógusaink kedvéért: ( persona )
    A panelos " titulus " nem a 30 dkg lisztre vonatkozott, hanem arra, hogy panelban is lehet túrót csöpögtetni, és tésztát gyúrni,nem kell hozzá nagy hely. A magánházban lakók pedig még olcsóbban ki tudnák hozni saját termésű cuccból. Ezt a mondatot pont a megkülönböztetés látszatát elkerülendő nem tettem hozzá, de látom vannak rászorulók. Csók a diplomádhoz!”
  • 69. persona 2010. augusztus 27. 19:45
    „68. akkor ezt próbáld ki, egyszerű, de nagyszerű! :)
    Egy nagy kupa natúr joghurtot elkeversz 4 tojással, kb 2 deci cukorral, fél cs. sütőporral, 1,5 deci olajjal. Ha sima, belekeversz annyi lisztet, hogy nokedlitészta keménységű legyen. Sütőpapír a tepsibe, beleöntöd a tésztát, a tetejét megszórod gyümölccsel (nálunk a meggy és a kajszi a befutó), előmelegített sütőben sütöd kb. 180 fokon.”
  • 68. 4Angel 2010. augusztus 27. 19:28
    „Valami jó sütemény receptet írhatna, de ne hülye rétest !!!”
  • 67. persona 2010. augusztus 27. 18:09
    „59. a panelos, az valami külön kaszt, hogy ő 30 deka lisztből készítheti? aki téglalakásban lakik, (netán a zöldövezetben), annak mennyi jár? :D”
  • 66. gróf 2010. augusztus 27. 13:27
    „65!
    Pedig még a kakid is másként néz ki ha nem eszel sok húst! :D

    "A kedvedért: " Ebéd - 2000 forintból " a téma." Tényleg nem írja, hogy minden nap...”
  • 65. rézike 2010. augusztus 27. 12:40
    „Nem , drága gróf ! Nem köret nélkül számolják a 30 dkg fejadagot az étteremben, hanem körettel.
    És a nagymama rokkantkocsijának a kereke nincs benne az árban, de ha egy család kiadásait számoljuk, akkor a járulékos költségeket is hozzá kell adni. Mit gondolsz, az éttermi árba csak az alapanyagokat számolják bele?
    És az ember nem mindenevő, az más kérdés, hogy minden sz.rt megeszik. A hús történetesen nem káros, de ebbe nem kéne belemenni, mert más téma. Az, hogy a te családod mennyit eszik, a kutyát nem érdekli. Téged sem kellene érdekeljen, hogy mások milyen étkezési szokással bírnak. Itt ugyanis nem erről van szó.
    A kedvedért: " Ebéd - 2000 forintból " a téma.”
  • 64. frakk 2010. augusztus 27. 11:02
    „3-4 éve nem ittam üditő italt. Napokban bringáztam, és nem vittem magammal vizet. Vettem egy kis Colát. Na ennyi az üditő fogyasztásom 3-4 éve. És nem hiányzik.”
  • 63. gróf 2010. augusztus 27. 10:53
    „62. hozzászólás frakk 2010.08.27. 10:47

    :D:D:D Persze, hogy nem komolyan!”
  • 62. frakk 2010. augusztus 27. 10:47
    „57:) Gróf ! Ezt komolyan írtad, hogy így élsz?? Az ilyen felfogással rendelkező embereket még sajnálni sem tudom. Napi egydoboz cigaretta, Kávék, szerencsejáték, sör, fornetti, konditerem.
    Én kb így teszem. Semmi cigi, szerencsejáték, édesség, cola, üdítő, chips, fornetti !! Érted ,,? semmi!!
    Helyette piacon vásárolt olcsóbb termékek, abból lecsó, párolt zöldségek, sült patisszon, padlizsán, tök, és sok olcsó gyümölcs. Szilvának 100-150 Ft kilója. Tescoban olcsó tengeri hal, felvágott, és sok főzés, változatosan.
    Nem kell pénz semmire szinte, csak rezsire, és kevés másra. Boldog vagyok, bringázom, futok, tornázom, sokat olvasok. Tiszta a lakás , jó a levegője, nincs büdös. Tehát jut mindenre, veled ellentétben”
  • 61. gróf 2010. augusztus 27. 10:42
    „Vannak sokan akik azt mondják nem elég a 25 dkg hús ebédre...számomra ez megdöbbentő, amikor mi a 4 főre 30-40 dkg húst készítünk itthon.
    Az ember mindenevő és káros a sok hús!
    Kíváncsi vagyok aki ebédre 25 dkg húst eszik az mit reggelizik és mit vacsizik...mennyi húst eszik naponta, havonta?
    30-40dkg nyers húst számolnak a bográcsos pörihez ha nincs leves és köret, csak kenyér...tudod az a "buli" amikor mindenki csak szuszog és nem tud megmozdulni kaja után!”
  • 60. gróf 2010. augusztus 27. 10:18
    „59. hozzászólás rézike 2010.08.27. 10:03

    Rézike! Igazad van! A bérlet árát kihagyták meg azért a konyhához a tégla gyárat a gáztűzhelyhez az Ózdi kohász felépítését meg a gázgyárakat, fúrótelepeket...a fakanálhoz az erdőtelepítést kihagyták, pedig ez már a 40. menü.
    Ja a hagymaföldet sem 1 hagymáért szántják fel...milliárdos az ebéd költsége...$-n!”
  • 59. rézike 2010. augusztus 27. 10:03
    „Igen, megtévesztő a cím, mert valóban nem 2000 a 2000 , ha otthon főzöd. A cikk írója feltételezi, hogy az alapvető adalék anyagok megvannak a háztartásban. Hát az is pénzbe kerül, így a havi 60 000 inkább 80 000.
    Továbbá ha 1 szem hagymáért járogatnék ki a piacra, az igen drága lenne naponta. És 25 dkg hús valóban nem elég 1 főre, úgy tudom a vendéglátó egységekben is 30 dkg-mal számolnak. Tehát ez a cikk ebben a formában nem jó. Viszont. Tippnek csodálatos. Zárójelben megjegyzem, hogy ugyanez az étel lehetne ennél is olcsóbb :
    a túrót házitejből ( 150 .- ) csurgatva, a réteslapot 30 dkg lisztből elkészítve panelosok is elkészíthetik.”
  • 58. AN 2010. augusztus 27. 09:23
    „Mindig elolvasom ezeket a 2 eFt-os recepteket, volt már, hogy meg is csináltam, de NEM ENNYIBŐL.
    Ugyanis nálunk otthon 3 nagybelű pasi van, akik nagyon bambán tudnak nézni, ha 25 dkg húsból készítek nekik ebédet. Őszintén? 4 személyre minimum a duplájára van szükségem mindenből, mint ahogy itt írják.”
  • 57. gróf 2010. augusztus 27. 08:20
    „Nekem nincs pénzem 2000 ft-t költeni naponta ebédre! Akkor sem ha csak 500 ft, mert a recept 4 személyre szól! Megveszem a napi doboz cigimet és a 3 kávémat megiszom már majdnem 1000 ft-nál tartok és még egy falatot sem ettem...alig tudok venni 5 kiflit és 20 dkg disznósajtot 500 forintért délben, de a fornettis kakaós csigát délután még megveszem 300 ft-t, hiszen ennyi nekem is jár. Hazafelé már sajnos döntenem kell, hogy 500 forintomból sört vagy fagyit vegyek. A játékgépre, lottóra sajnos heti 2000 jut csak...emiatt kondizni már el sem megyek :( hiszen az havi 5 ezer lenne.
    Egész héten koplalok és nélkülözök ezért azt hiszem megérdemlem a hétvégi pörköltet, rántott húst, pár korsó sört, krémest.

    Amúgy a menü tetszik csak a levest hiányolom, de a lecsós csirke annyira egytál étel, számomra nem illik elé sem a leves, sem a pirítós kenyér...lecsó + rétes rendben van! Szerintem viszont a tojás felesleges mind árban mind kalóriában a rétes töltelékbe!”
76 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a kübekházi iskola

Kübekháza - Tévéstúdiót, mozitermet is kialakítottak a Reménysugár Katolikus Iskolában. Az átadó… Tovább olvasom