Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Ebéd - 2000 forintból

Szeged - Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter, a szegedi Vendéglő a Régi Hídhoz étterem séfje.
Csípős, ködös őszi reggelen indulunk neki a piacnak, az ember ilyenkor inkább otthon maradna, hogy forró teát szürcsölgessen és könyvet olvasson a kényelmes fotelben. A nyafogás persze csak addig tart, amíg meg nem érkezünk a piacra, ahol már a termények is mutatják az őszt: a legtöbb asztalon ott a szőlő – ám menünkbe ezúttal ez a gyümölcs nem került bele. Mathias Péter séf szokás szerint kosárral a kezében jön, majd kétezer forintból bevásárol, hogy ezúttal is háromfogásos menüt főzzön négy személyre. A hideg, valamint az eső lógó lába miatti borongós hangulatom azonnal elszáll a zöldborsókrémleves hallatán, szeretem a görög sertéshúst is nyárson, amit ezúttal joghurtos–kapros uborkával fogyaszthatunk, de a baklava hallatán fülig ér a szám. Nosztalgikus emlékeket idéz ez az édesség: Budapesten járva annak idején mindig betértünk a Nyugati pályaudvar közelében lévő török étterembe vacsorázni, desszertként pedig baklavát csomagoltattunk, hogy hazafelé, a Margit-körúton végigsétálva megegyük.

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Fotó: Karnok Csaba
Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság.
Fotó: Karnok Csaba

A kofasoron elindulva mini koktélparadicsomokat pillantunk meg, akkorák, mint az ujjbegyem, muszáj belőlük venni két kisebb fürtöt, nagyon jól fog kinézni, a húst díszítjük majd ezzel a tányéron. Gazdája olcsón megszámolja: 25 forintot kér érte. Egy szép nagy uborka kerül még a kosárba, néhány asztallal odébb pedig veszünk egy kiló burgonyát is. Az árus a lelkünkre köti: ezt a fajtát nem szabad pucolni, mert a héja nagyon vékony, abban kell megfőzni, majd négybe vágva olajban megsütni. Mintha összebeszéltek volna séfünkkel: ő is pontosan így tervezte a húsnyársak mellé köretnek. Tíz deka kolozsvári szalonnát vásárolunk még, és szintén 10 dkg diót, aminek az ára változó: az egyik helyen 1000 forintért kínálnak egy kilónyit zacskóban, ahol kimérve tudunk vásárolni belőle, ott viszont már 2400. Elég nagy különbség! Szükségünk van még egy kisebb üveg virágmézre, joghurtra és zöldborsóra, ebből frisset már nem kapunk, ezért be kell érnünk a fagyasztottal. Sertésnyakasból 60 dekát kérünk a hentesnél, 1 fej fokhagymát, 2 fej vöröshagymát, egy csomag kaprot, egy citromot és egy csomag réteslapot veszünk még. A kosár teli, a menüsor fejben megvan, nem marad más hátra, irány a konyha!

Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter. Fotó: Karnok Csaba
Aki a menüt kitalálta, bevásárolt, és az ebédet megfőzte: Mathias Péter.
Fotó: Karnok Csaba

Ennek a menüsornak az az előnye, hogy nagyon gyorsan elkészíthető – ehhez persze kell némi rutin, hogy az ember párhuzamosan két-három dolgot is tudjon egyszerre csinálni, illetve figyelemmel kísérni a konyhában. A végeredmény: a borsókrémlevest séfünk olívaolajban, fokhagymával együtt sütött kenyérkockákkal gazdagította, nagyon finom volt. A görög húsnyársat egy napig kell pácolni, az ízek remekül összeérnek ennyi idő alatt. A joghurtos–kapros uborka nekem nagy kedvencem, jó sok fokhagymával szeretem! A baklavát pedig már említettem: annak ellenére, hogy nem vagyok édesszájú, ennek a finomságnak ezúttal sem tudtam ellenállni. Ismét bebizonyítottuk: lehet finom, laktató, háromfogásos menüt főzni négy főre alig több mint 2000 forintból!

Zöldborsókrémleves olívaolajon, fokhagymával együtt pirított kenyérkockákkal

Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott zöldborsó, ízlés szerint só, bors, cukor, szerecsendió, bazsalikom, 2–3 szelet szárazabb kenyér, 2–3 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj (napraforgóolajjal helyettesíthető).

Zöldborsókrémleves olívaolajon, fokhagymával együtt pirított kenyérkockákkal. Fotó: Karnok Csaba
Zöldborsókrémleves olívaolajon, fokhagymával együtt pirított kenyérkockákkal.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A zöldborsót pici sós vízben, csipet cukorral feltesszük főzni. Pici szerecsendiót, őrölt bazsalikomot szórunk rá. Amikor megfőtt, turmixszal pürésítjük, áttörjük. Egy fazékban vajas rántást készítünk, ráöntjük a borsópürét, felforraljuk, ízlés szerint még sóval és borssal ízesítjük, édesszájúak cukrot is adhatnak hozzá. A kenyérkockák elkészítése: 2–3 gerezd fokhagymát megpucolunk, háromba vágjuk, a kenyeret kockákra vágjuk, két kanál olívaolajat öntünk egy serpenyőbe, belerakjuk a fokhagymát és a kenyérkockákat. Amikor a kenyér megpirul, kiszedjük, a leves mellé külön tálkában kínáljuk.

Görög sertésnyárs joghurtos–kapros uborkával

Hozzávalók: 60 dkg sertésnyakas, 1 nagyobb uborka, 2 kis doboz joghurt, 1 kg burgonya, 1 csomó kapor, kolozsvári szalonna, 2–3 gerezd fokhagyma, só, bors, a díszítéshez mini koktélparadicsom, a pácoláshoz olaj és mustár.

Görög sertésnyárs joghurtos–kapros uborkával. Fotó: Karnok Csaba
Görög sertésnyárs joghurtos–kapros uborkával.
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A sertéshúst megmossuk, szárazra töröljük, kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, mustáros–olajos pácban egy napig pácoljuk a hűtőben. Sütés előtt a húskockákat nyársra húzzuk, serpenyőben vagy vaslapon pici olajon megsütjük. A burgonyát alaposan megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, négybe vágjuk. Egy serpenyőben a felkockázott kolozsvári szalonnát, zsírjára olvasztjuk, hozzáadjuk a burgonyát, sóval, borssal fűszerezzük, és megsütjük. Aki szereti, petrezselyemzöldet is adhat hozzá. Az uborkát megpucoljuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Összekeverjük a joghurtot a zúzott fokhagymával, sóval, borssal fűszerezzük, egy pici olívaolajat adunk hozzá, hozzákeverjük az uborkát és a vágott kaprot, hűtőben érleljük néhány órát.

Baklava

Hozzávalók: 1 csomag réteslap (6 darabos), 10 dkg dió, egy kis üveg virágméz, egy citrom, 10+20 dkg cukor, étolaj.

És végül a baklava... Fotó: Karnok Csaba
És végül a baklava...
Fotó: Karnok Csaba

Elkészítése: A diót ledaráljuk, hozzáadunk 10 dkg kristálycukrot, a megmosott, szárazra törölt citrom lereszelt héját, összekeverjük. A mézből a 20 dkg cukorral szirupot főzünk, félretesszük. Egy tepsit vagy tűzálló tálat olajjal kikenünk, egy réteslapot fektetünk bele, olajjal megkenjünk, ráhalmozunk egy sor cukrozott diót, újabb réteslapot teszünk rá, olajjal megkenjük, újabb sor cukrozott diót simítunk el rajta, egészen addig, míg a réteslapjaink el nem fogynak. A tetejét bekenjük olajjal, 160 fokos sütőben 20 percig sütjük. Ha megsült, rombusz- vagy négyzetalakúra vágjuk, tálaláskor cukros meggysziruppal leönthetjük. Hűtőben néhány órán át érleljük. Tálaláskor fagyasztott erdei gyümölccsel díszíthetjük.

Mi van a kosárban?

Kolozsvári szalonna 10 dkg 100
Vöröshagyma 15 dkg 20
Réteslap 1 csomag 100
Fagyasztott zöldborsó 25 dkg 195
fokhagyma 1 fej 20
60 dkg sertésnyakas 650
citrom 1 darab 70
uborka 1 darab 90
natúr joghurt 2 kis doboz 100
burgonya 1 kg 150
kapor 1 csomó 80
mini koktélparadicsom 2 fürt 25
Dió 10 dkg 240
egy kis üveg virágméz 150 g 300
Összesen: 2140

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
  • 27. persona 2010. szeptember 24. 21:09
    „23. hozzászólás nyemcsok 2010.09.24. 16:26

    naja, hétköznap 2 kiflit fogyasztunk 100-on :D”
  • 26. THE 2010. szeptember 24. 17:09
    „Ez a tipikus kőleves sztori :)”
  • 25. időshölgy 2010. szeptember 24. 17:06
    „Tapasztalatból tudom, hogy az otthoni főzés akkor éri meg, ha minden nap főzünk, mivel egy-egy ételhez pl. a fűszerekből csak kis mennyiség kell, igy sokáig elég ha egyszer veszünk. Amikor nincs otthon semmi nem lehet kihozni 2000.- ból, hiszen nem lehet venni pl.két kanál olajat vagy 10 dkg, lisztet. Ha minden nap főzünk egyik nap többe kerül másik nap pedig szinte fillérekből el lehet késziteni az ételt, de erre nagyon sok idő kell.Mivel már nagyon régóta főzők a csládomra, igy tudom, hogy igaz az a mondás" a hasán tud sporolni az ember." Sajnálom azokat a gyerekeket, akik nem ismerik meg a házikoszt izét nem tudják, hogy milyen sokat veszitenek. Meg kellene őrizni a magyaros ételeket.Nem károsabbak és nem hizlalóbbak mint a mai gyorséttermi ételek.”
  • 24. THE 2010. szeptember 24. 16:43
    „McDönci sajtburger 250Ft/db”
  • 23. nyemcsok 2010. szeptember 24. 16:26
    „22. inez
    nincs benne a cikkben, minden nap ennyit kell költeni ebédre. ez egy hétvégi menü lehet vasárnapra.”
  • 22. Inez7 2010. szeptember 24. 15:01
    „Jó annak, akinek van havonta 60.000,-Ft-ja csak ebédre...”
  • 21. persona 2010. szeptember 24. 14:50
    „11. hozzászólás gróf 2010.09.24. 12:00

    10. egy panel erkélyén az erdei gyümölcs is megterem, pláne, ha a kiserdő mellett laksz a Csongrádin :)”
  • 20. IVY 2010. szeptember 24. 14:18
    „köszi:)”
  • 19. nyemcsok 2010. szeptember 24. 14:13
    „a piacon árulta egy bácsi. két pici fürtöt kértünk. a csarnokon kívül, a sátras résznél, az egyik sarokasztalon.”
  • 18. IVY 2010. szeptember 24. 14:06
    „Hol vett 25,-forintért koktélparadicsomot???
    Rohanok oda én is!!!!!”
  • 17. szegedil 2010. szeptember 24. 13:46
    „jelezném minden vaksinak, hogy 150 grammos virágmézt vettek 300 forintért. Nem egy kilót!”
  • 16. Cukorfalat2 2010. szeptember 24. 12:42
    „Az, hogy mi mennyibe jön ki, bevásárlás kérdése is. A Mars téren pl. volt, hogy bevásároltam zöldségekből 450 Ft-ért, aztán rá kellett jöjjek, hogy ha pl. darabonként veszem meg a leves hozzávalóit, és pl. nem a legszebb, legkívánatosabb zöldségek közül (amiknek persze ugyanolyan íze van, csak nem gyönyörködtetik annyira a szemet), akkor 100 Ft-ból is megúszhatom UGYANAZT!!!! Szóval nem árt szétnézni!”
  • 15. amata 2010. szeptember 24. 12:36
    „Nem tudom hányan főznek otthon naponta.
    Tapasztalatom szerint nagyon sokan étkeznek, felnőttek és gyerekek egyaránt, a menzákon.
    Esetleg hétvégén lehet azt a "luxust" megengedni, hogy valami finomat főzzön anyuka a családnak.(Már amennyiben tud főzni és nem hullafáradt az egész heti robottól).
    Ha javasolhatom, az óvodai és iskolai étkeztetésben kapják meg gyermekeink azt a sok egészséges ételt, amiről a cikk beszámol. Biztosan jobban örülnének a srácok ennek, mint a lucskos káposztának.”
  • 14. nyemcsok 2010. szeptember 24. 12:25
    „4. rouge: én a meggyszirupot így készítem: két marék meggynek kinyomkodjuk a levét, beletesszük egy kisebb fazékba vagy serpenyőbe, adunk hozzá két evőkanál cukrot (mézet is lehet helyette), egy-két evőkanál vizet, és addig forraljuk, míg besűrűsödik. néha keverjük meg, nehogy odaégjen.”
  • 13. zoltanszabo 2010. szeptember 24. 12:16
    „Majd elfelejtettem, erdei gyümölcs 850.-Ft 1 csomag ,rukkola saláta 300-350.-Ft 1fej.Ezt mind összeadva már régen túlvagyunk az 5000.-Ft nál.Vagy nem?”
  • 12. zoltanszabo 2010. szeptember 24. 12:09
    „Nagyon finom lehet, megenném bármikor csak ahogy én számoltam nem jön ki ennyiből.Szalonna 100.-Ft? hol? réteslap 350.-Ft,borsó 25dkg, 300.-Ft méz? kis üveg 1000.-Ft. most vettem nem a legdrágább árúházban.Ha összeadom mindent amit meg kell venni nem jön ki még 4000.-Ft-ból se.”
  • 11. gróf 2010. szeptember 24. 12:00
    „1. Nem szeretem a kaprot
    2. Nem is jön ki 2000 ft-ból
    3. Nincs a konyhabútor bele számolva az árba.
    3. Ez már volt.
    4. A 12 éves fiam egyedül megeszik 4 kiló krumplit és fél kiló zsírt..ez a kaja 1-nek is kevés.
    5. Rétestésztát a panelban már 2 dkg lisztből olcsón lehet csinálni
    6. Olcsóbb a lopott hús ha Pickes sofőröktől veszem
    7. A pacal jobb
    8. Főzzünk pálinkát!
    9. Szerintem cigánypecsenye volt a tettes!”
  • 10. nyemcsok 2010. szeptember 24. 11:50
    „cukorfalat2: valóban nagyon laktató volt, arról nem is szólva, hogy ez a török édesség elképesztően édes, egy éfl is elég annak, aki kimondottan nem édesszájú.
    alsóváros: azért nincs benne a bevásárlólistában, mert ez csak egy tipp. feltételes mód: díszíthetjük, nem pedig díszítsük.”
  • 9. Alsóváros 2010. szeptember 24. 10:53
    „Ez jóval többnek tűnik, mint 2000. Se a meggszirup, se az erdei gyümölcsök nincsenek a bevásárlólistán, pedig azért ezek nem a mindennapi konyha alap részei, mint a cukor meg a só.”
  • 8. rézike 2010. szeptember 24. 09:52
    „Én nem tudom mit erőlködik ez a nő. Ezt a témát már lerágtuk oda-vissza.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraélesztési rekordkísérlet Szegeden

Szeged - Egészségügyi szakemberek több mint huszonnégy órán át végeznek újraélesztést Szegeden; a… Tovább olvasom