Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Ebéd - 245 forintból

Szeged - Kétszáznegyvenöt forint – ennyiből kell kihozni egy óvodás ebédjét a közétkeztetésben, de a középiskolások menüjének alapanyagai sem kerülhetnek többe 335 forintnál. A nyersanyagköltség minden évben csupán az inflációval nőhet, ezt rendelet határozza meg. Az élelmiszerárak viszont ennél jóval drasztikusabban emelkednek.
Évről évre nehezebb helyzetbe kerülnek a közétkeztetési cégek. Miközben az élelmiszerárak drasztikusan emelkednek, a nyersanyagköltséget önkormányzati rendelet határozza meg, amelyet minden évben csupán az infláció mértékével emelnek meg. Így fordulhat elő, hogy jelenleg az óvodásoknak 245 forintból kell komplett ebédet készíteni, de a legköltségesebb menüre, a középiskolásokéra is mindössze 335 forint áll rendelkezésre, miközben a minőségi elvárások egyre magasabbak. Aki háztartást vezet, tudja, hogy ennyi pénzből ebédet főzni lehetetlen, a közétkeztető cégek viszont azt mondják: jól megoldják a feladatot.

A Fekete István Általános Iskola diákjai is menzakosztot kapnak. Fotó: Schmidt Andrea
A Fekete István Általános Iskola diákjai is menzakosztot kapnak.
Fotó: Schmidt Andrea

– Naponta 16–18 ezer adag ételt készítünk. Ilyen mennyiségre az alapanyagot is teljesen más áron adják a beszállítók, mint amennyiért a háziasszonyok vásárolnak – mondta el Csényi József. A Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója azonban üzleti titokra hivatkozva azt nem árulta el, mennyit lehet így megtakarítani. – A nagy tételben, jobbára környékbeli vállalkozóktól vásárolt alapanyag mellett a gépesítéssel és
a munkaerő-koncentrálással lehet sokat spórolni. Ez utóbbiak persze már a rezsiköltségbe számítanak, amit a szülő nem is fizet meg, azt az összeget a város teszi hozzá – mondta el Csényi József, aki szerint az sem igaz, hogy ennyi pénzből csak „ehetetlen" étel készíthető, bár tudja, sokan annak minősítik a menzakosztot.

Külső bevételekből kompenzál a Hód-Menza

A gyermekétkeztetés állami normatívájának csökkenését a vásárhelyi Hód-Menza Nonprofit Kft. abból a bevételből kompenzálja, amely a külső cégeknek, egyházi és más intézményeknek, üzemeknek főzött ételből származik. Ennek köszönhetően az idei első félévben az előző év hasonló időszakához képest 80 millió forinttal tudták növelni bevételüket. Így nem csökkent az iskolai menzákon felszolgált ételek mennyisége és minősége, sőt már a városnak sem kell támogatnia a gyermekétkeztetést – tudtuk meg Kovács Pál ügyvezetőtől.

– A kisgyerekek étkezése alapvetően pedagógiai kérdés. Nem azért nem eszik meg az ebédet, mert rossz, hanem mert nem szólnak rájuk, ha meg sem kóstolják. Természetesen például egy óvodásmenü nem is olyan fűszeres, mint az otthon megszokott, de ez ÁNTSZ-es ajánlás.

Kistelepüléseken egyébként a kicsik ízlése könnyebben követhető. Balástyán például 300 gyerekre főznek – ha látják, hogy valamit nagyon nem ízlik, leveszik az étlapról.

– Tavaly például nem jött be a sütőtökleves, így idén majd valami más ételt készítünk ebből az alapanyagból. De halból és teljes kiőrlésű kenyérből is kipróbáltunk többfélét, mire megtaláltuk, amit a többség szeret – mondta el Lőrinczi Enikő élelmezésvezető. A balástyai konyhán idényszerűen főznek: a telet leszámítva egész évben friss alapanyagokat használnak, amelyeket helybeli őstermelőktől vásárolnak. Ezzel tudnak spórolni, illetve azzal, hogy a péksütemények egy részét is maguk sütik – olcsóbb és finomabb is így.

Milyen az egészséges menzakoszt?

Augusztus elején jelent meg az országos tiszti főorvos ajánlása a közétkeztetők számára, amelyben a kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetve húskészítményeket. Édességet önálló fő- vagy kisétkezésként a közétkeztetésben nem lehet adni, leszámítva a legalább egyharmad rész gyümölcsöt, tejet vagy tejterméket tartalmazó készítményeket. Szerepel benne továbbá az is, hogy egymást követő kétszer tíz élelmezési napon belül egy ételsor csak egyszer fordulhat elő.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
  • 30. bambinaXX 2011. szeptember 10. 06:27
    „Amit a gyerekek az oviban kapnak, az kritikán aluli!! nagyon utálom a sulihost-ot - csupa szénhidrát, semmi vitamin! azt a kevés gyümölcsöt a szülők viszik be az oviba...
    miért kell a gyereknek gagyi joghurt, kakaóscsiga, nutelláskenyér?? persze, megeszi, mert édes - épp csak nem tápláló. a rántásos-habarásos sz@rokról nem is beszélve..”
  • 29. kötekedő 2011. szeptember 09. 19:16
    „Javaslom, hogy O.V. és a kölkei is ennyi pénzből étkezzenek! Micsoda menüt lehet ebből összeütni. :-)”
  • 28. 1pasi 2011. szeptember 09. 12:35
    „Nekem vendéglátós a végzettségem,de már nem dolgozom benne.
    Ami ma itthon megy vendéglátás címén,kritikán aluli.
    Legyen annyi elég, inkább otthon főzök.”
  • 27. Sandman 2011. szeptember 09. 00:34
    „Sorjáznak a vélemények pro és kontra, de be kell látna van igazság mindkét oldalon. Az ételosztás is lehet oka a gyerek rossz étkezésének. A saját szedéses módszernél a levest is fogyasztó gyereknek nem jut elég a másodikból, ergo nem eszik inkább levest. Ez az iskola hibája. Másrészt a cég képviselője jobb lenne, ha mélyen hallgatna és nem vádaskodna a pedagógusokra! Szégyenletes az általuk készített étel(?) minősége. Alighanem csak papíron felel meg a tisztifőorvosi ajánlásoknak, viszont tuti, hogy nagy üzlet!
    Az iskolás fiam azóta eszik itthon, amióta az iskolából ebéd után hazatérve mindig azt kérdezte, hogy mit lehet enni, mert ehetetlen a menza. És a mozgásszegény életmódra ne hivatkozzon senki, mert biciklivel jár mindenhova, a heti öt edzésére is és itthon mindenevő a sárgarépafőzeléktől a pacalpörköltig. Az óvodás gyerekemnek sajnos nem tudom másképpen megoldani, be kell fizessem a menzára, de neki is az az első kérdése itthon, hogy maradt-e valami az ebédből. Nem is csodálkozom, látva a legutóbbi ebédjüket: Ronggyá főzött fodros nagykocka tejföllel-porcukorral. De a főzelékek is inkább keményítőben úsztatott pár szem zöldségből állnak.”
  • 26. TörökVirág 2011. szeptember 08. 17:35
    „A legnagyobb fiam hat éves, most utolsó éves az oviban. Kedves óvónéni felhívta a figyelmemet, hogy kevés a kaja, és az én gyerekem egy "haspók", sokat eszik és mindig éhes. Ezért vigyek be neki reggelit...! Az a reggeli amit kapnak, egy nulla. Egy fél tenyérnyi kenyér és egy kis pohár kakaó, uzsonnára meg egy fél péksütemény és egy kis pohár joghurt.. A kaját befizetjük, de reggel úgy megy a gyerek oviba hogy már evett előtte, mikor megyek érte, szintén viszek neki valamit.. Gratulálok annak aki ezt kitalálta, és ajánlom hogy amit a mi gyerekeinken megspórol, azt vigye a patikába és ott költse el!”
  • 25. jay_és_néma_bob 2011. szeptember 08. 16:54
    „kb olyan is az íze”
  • 24. Morpheus_RexXx 2011. szeptember 08. 16:51
    „"Augusztus elején jelent meg az országos tiszti főorvos ajánlása"

    A zsíros nehéz ételekkel 1etértek... de látszik nem teljesen tanúlt ember lehet... iskola = megnövekedett agyi terhelés (az idegiről nem is beszélve)... mire van első sorban szüksége az agynak fokozott igénybevételnél?
    Gyorsan feldolgozható CUKORRA ember! :)
    Igaz az átlag értelmi szint lefelé épülőben/építésben... a funkcionális analfabéták %/km2 is igen magas kicsiny hazánkban...”
  • 23. Morpheus_RexXx 2011. szeptember 08. 16:47
    „Sajna elég szomorú, hogy korlátozták az iskolakonyhákat...
    Nem akarom megnevezni ama "szegedi" iskolakonyhai céget, amelyiket én is ismerem eléggé, de alul fizetik a dolgozót, pazarolnak, és drágán főz. No persze az alulfizetett dolgozók is és az iskolai ételosztók jó része is igencsak megdézsmálják a főztest...

    Az emlegetett cég nem hiába rövid idő alatt igen nagy fejlesztéseket eszközölt... jó, persze, profitorientált... 10 fős családra már mi is kihozzuk a napi kosztot annyiból (kihoznánk ha jutna minden napra annyi a konyhán), és különbet is főznénk, főzünk is... de érdekes módon, még az 50%-os kedvezményes napidíjból is kihozzuk a jóllakást és egészségesen. Van, hogy olyat főznek, hogy az éhes gyerek is ott hagyja...

    1x kapott olyan dícséretet (árában levő) menű, hogy ez finomabb mint amit otthon főzünk, de az valahol a balatonparton volt a nyári szünetben és úgy híjjták, hogy Amigo. Semmi göze az Ámígókhoz... (és nem is drága a balcsi szegedhez viszonyítva, mint ahogyan azt hangoztatják. Nem kell túl flancosnak lenni egy elvileg pihenésre szánt nyaraláson :)”
  • 22. bánki 2011. szeptember 08. 14:56
    „1. papsajt 2011.09.08. 07:04

    A negatív hozzászólók 90 %-a otthon ücsörgő ,,hölgy".

    Ha ekkora buli a konyhás néni állás - miért nem teszitek ?”
  • 21. bánki 2011. szeptember 08. 14:49
    „Sör 250 Ft, cigi 560 Ft !

    Valóban művészet ebből az összegből normális ételt előállítani.”
  • 20. deszkás 2011. szeptember 08. 14:21
    „Ennyiből legyen "nagyjaink" ebédje!”
  • 19. Mike3 2011. szeptember 08. 13:23
    „ebben az összegban a maradékot hazaszállító dagadt dadák része is benne van? :)”
  • 18. tommt 2011. szeptember 08. 13:23
    „A legnagyobb probléma, hogy kiloszámra etetik a gyerekekkel a lisztet és cukrot. Érdekes, én liszt nélkül is tudok késziteni borsofözeléket. Igaz nem olyan szép mint az oviban: fehér lisztzselében 6 szem borso zöldellik.”
  • 17. bélás 2011. szeptember 08. 12:39
    „gáz h itt tartunk. ezt a kormányt meneszteni kéne az északi sarkra, ott talán nem tudnának több kárt csinálni.
    néztem a múltkor önkéntes orvosok meg segélyek, meg szakemberek mentek ki Afrikába hogy iskolákat oktatást stb-t lássanak el kint.
    nem sajnálom h fejlesztik őket, mert úgy is ide fognak majd jönni élni... mindegy
    oda futja, ide meg semmi? ha lenne gyerekem nem érdekelne mennyit fizetek, mert most se olcsó, de akk az étel legyen, ne moslék. tészta meg tarhonya meg krumpli...”
  • 16. ros-mary-53@hotmail.com 2011. szeptember 08. 12:30
    „12. Mojo007 "De tudok egy másik helyet ahol nagyon finom vaslapos és bundás sülteket lehet rendelni - 2 tálat rendelsz és a harmadikat ajándékba kapod. Ez összesen 2600(!) Ft"
    A mélemre elküldenéd az általad említett hely nevét? köszönöm.”
  • 15. tunci23 2011. szeptember 08. 12:21
    „Remek.Az én fiam most megy óvodába novembertől,eleve nem jó evő,mi lesz majd az óvodában?megeszi majd egy másik gyerek az én gyerekem adagját is,mert majd a másik gyerek látja majd hogy a fiam nem akar enni?mert hogy halottam már ilyenekről,és az óvónéni rá sem szól!!!!”
  • 14. allwin 2011. szeptember 08. 11:45
    „"A hajdúszoboszlói Béke Szálló előtt bemutatkozott az új, Skodákból álló kormányzati flotta."

    Ilyenkor azért nyílik a bicska.”
  • 13. info 2011. szeptember 08. 11:31
    „........bánéknak ajánlanám a figyelmükbe!!!”
  • 12. Mojo007 2011. szeptember 08. 10:30
    „Örülök, hogy végre ez is téma lett. Én csak egy javaslatot tennék: egy hétig egye a város vezetés azt az ennivalót amit a gyerekek kapnak (egy ovis és egy iskolás gyerekem van). Volt olyan alkalom, hogy elhoztuk az ebédet (aznap betegedett le a kislányom) és sült csirkecomb volt aminek a bőréből egy jó pár tok kiállt, sületlen volt, a szagáról meg ne is beszéljünk. A másik eset amikor a kisfiam a suliból hazahozott 4 almát (a többiek nem kérték és neki adták), másnapra az összes (!) megrothadt, belül teljesen barna volt. És nem értek egyet azzal, hogy az étkeztetésre szánt napi összegből nem lehet tisztességes ebédet főzni. Ha kimegyek a piacra 2000 Ft-ért tele van a kosaram minőségi zöldséggel, gyümölccsel és az adott mennyiség 1 hétre elegendő egy családnak. Persze mondhatja most valaki, hogy otthon jobban ki lehet hozni az ennivalót. Ezzel sem értek egyet. Vannak alkalmak amikor szegedi éttermekből rendelünk ebédet vagy vacsorát (nem pizzát, hamburgert!). 1 adag bolognai makaróni 1 adag carbonara és 1 adag paradicsom leves 3200 Ft kiszállítva. Természetes a levesből 3(!)-an eszünk a tésztát általában meg sem tudjuk enni négyen, másnapra is marad belőle. De tudok egy másik helyet ahol nagyon finom vaslapos és bundás sülteket lehet rendelni - 2 tálat rendelsz és a harmadikat ajándékba kapod. Ez összesen 2600(!) Ft és kétszer (!) ebédelünk belőle 4-en. Lehet számolni. És jó evőek a gyerekeim...”
  • 11. papika56 2011. szeptember 08. 10:28
    „T. 9.
    Igen jól láttad. Nem a szennyese volt benne !
    Az én nejem is dolgozott óvodai konyhán. Igaz 1 adagot muszáj kifizetni, de este otthon még 2 személy főtt ételt evett, de kenyeret, gyümölcsöt se vett csak a hétvégén.
    Persze a kimaradt " tiszta " kaját mindig haza vitte a du, konyhás !”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirabolták a balett raktárát

A károk felmérését a következő napokban folytatják, az már látszik: a hívatlan látogatók összetörték a Hattyúk tava-produkció drága csillárjait, több televíziót is kibeleztek. Tovább olvasom