Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ebédbefizetés sorban állás nélkül: gyorsaságot várnak a szülők a menzafigyelőtől

A szülők túlnyomó többsége interneten fizetné be óvodás és iskolás gyereke ebédjét - derült ki lapunk egy héten át tartó véleménykutatásából. A menzafigyelő őszre elkészülhet.
A válaszadók 93 százaléka legszívesebben interneten fizetné be óvodás, általános és középiskolás gyermeke ebédjét. Magyarán sok év után a sorban állásról áttérnének a 21. századi módszerekre – derült ki lapunk és a RITEK Zrt. egy hétig tartó internetes véleménykutatásából. A város informatikai cége fejleszti a szegedi önkormányzati intézmények számára a menzafigyelő rendszert. Ehhez használja fel a 192 válaszadó által kitöltött kérdőívet.

Majdnem az összes szülő úgy nyilatkozott, hogy van az online fizetéshez szükséges bankkártyája, és szíve szerint az ebéd megrendelését és lemondását is interneten intézné. A célra 57 százalék használna notebookot, második helyen áll az otthoni asztali számítógép, és harmadik lett az okostelefon.

Mit kérnek a szülők egy ilyen menzafigyelő rendszertől? A többség egy-egy szóval felelt: rugalmasságot, egyszerűséget, gyorsaságot, ellenőrizhetőséget és megbízhatóságot. Aki bővebben kifejtette a véleményét, azt is megosztotta velünk például, hogy nagy gond havonta legalább fél órát sorban állni munkaidőben. Ezt többször jelezték a szülők az intézmények városi gazdasági szolgálatánál, két-három éve kaptak is rá ígéretet, azóta rendületlenül sorban állnak. Praktikusnak találnák az internetes rendszert azért is, mert a hiányzó gyerekek ebédjét percek alatt lemondhatnák, nem lenne probléma a hosszú átfutási idővel, amíg az információ a szülőtől az iskolán és a gazdasági szolgálaton át a menzáig ér. Sokan az önkormányzati bölcsődékben is szívesen látnák a rendszert. Találékony szülők interneten keresztül is ehetőbb ételeket javasoltak.

Megírtuk: a RITEK a sorban állás kiküszöbölésére és az adminisztráció egyszerűsítése, gyorsítása érdekében fejleszti a az internetes menzakezelőt azoknak az óvodáknak, általános és szakképző iskoláknak, gimnáziumoknak, kollégiumoknak, amelyek a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatához (NGSZ) tartoznak. Elsősorban a bankkártyás fizetést biztosítanák interneten keresztül. Persze a készpénzes befizetés is megmaradna, mert nem minden családban van okostelefon és bankkártya (Sorban állás helyett bankkártyás fizetést akarnak, 2015. december 17.). A RITEK a fejlesztés első lépéseinek árát kigazdálkodta. A munkát önkormányzati forrásból tervezik folytatni több tízmillió forintért, de ha szükséges, felhasználják rá a saját tartalékaikat. A következő tanévtől a menzafigyelő rendszer már működhet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyagondnok készenlétben: több a dolog, ha leesik az első hó

Tanyagondnok készenlétben: több a dolog, ha leesik az első hó
Reggel a gyerekeket viszik az óvodába, iskolába, napközben bevásárolnak, gyógyszert váltanak ki, majd az ebédet szállítják házhoz. Tovább olvasom