Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ebolával fertőzött országokból jönnek a diákok Szegedre

Csongrád megye - Csak a szegedi orvos- és gyógyszerészkarra több mint száz hallgató tér vissza heteken belül Ebolával fertőzött területekről. Az egészségügyi szektor aggodalommal várja a tanévkezdést az egész országban, már orvosi anyag is készült a teendőkről. Hivatalosan azonban mindenki nyugodt.
Akár több ezerre is tehető azoknak a száma, akik heteken belül Ebolával fertőzött országokból jönnek Magyarországra. Ők azok a külföldi diákok, akik hazánkban valamelyik felsőoktatási intézményben tanulnak. Csak a szegedi orvosi, fogorvosi és gyógyszerészkarra több mint száz ilyen egyetemista érkezik. Az ellátórendszerben már készülnek egy esetleges fertőzésre.

– Ha Ebola-gyanús esetet találnak Csongrád megyében, az a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra kerül – mondta el Pető Zoltán osztályvezető docens. Mint mondta, az ÁNTSZ-szel és kórházhigiénikusokkal már tervezik, hogyan látnának el egy ilyen beteget, a részleteket azonban még nem tisztázták. – Az osztályon van elkülönítő, így az elhelyezéssel nem lenne probléma, és már beszerzés alatt vannak azok a speciális védőeszközök is, amelyek szükségesek egy ilyen beteg ellátásához. A sürgősségi orvostani társaság pedig már elkészített egy orvosi anyagot is a teendőkről. Ezt használnánk adott esetben itt is.

A fertőzött területekről érkező utasokat egyébként már a repülőtereken egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, ettől azonban nem lehetünk nyugodtak. Egyrészt azért, mert az Ebola akár egy hétig is tünetmentes lehet, másrészt azért, mert nincs olyan teszt, ami kimutatná. Egy biztos: az orvos- és fogorvostan-hallgatóknak kötelező részt venniük munkaalkalmassági vizsgálaton, függetlenül attól, hogy honnan jöttek, illetve magyarok vagy külföldiek.

– Addig nem kezdhetik meg a klinikai gyakorlatot, amíg az általános vizsgálaton, laborvizsgálaton és mellkasröntgenen nem vettek részt – mondta el Pál Krisztina, a külföldi hallgatókat ellátó háziorvos. Hozzátette: bár az Ebola-fertőzés laikusok számára ijesztőnek tűnhet, a vírus sajátosságát figyelembe véve kicsi az esély arra, hogy külföldi hallgatók hozzák be Szegedre.

– A lappangási idő alatt nem fertőz, amikor pedig a tünetek jelentkeznek, biztosan orvoshoz fordul a beteg. Mivel pedig a vírus csak vérrel terjed, azzal maximum az egészségügyi személyzet érintkezhet.

Címlapképünk illusztráció.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Szeged és Algyő között

A sofőrt feszítővágóval szabadították ki a katasztrófavédők - a helyszínelés idejére félpályás volt… Tovább olvasom