Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Eddig 680 milliós az SZTE-s mentőöv

Szeged - Több száz milliós „gyorssegélyt" adott az utóbbi hónapokban az SZTE a klinikai központnak. A rektor ugyan bízik az egészségügyi tárcával való megegyezésben, de ha ez mégsem történik meg, csak a sürgősségi eseteket látják majd el, és veszélybe kerülhet az új klinikai tömb megépítése is.
Eddig 681 millió forintot költött az SZTE „keresztfinanszírozásként" a szegedi klinikai központ hiányának ellensúlyozására, ami az április óta élő új egészségügyi finanszírozás miatt alakult ki – mondta el tegnap Szabó Gábor rektor a klinikai központ súlyos anyagi helyzetével foglalkozó sajtóbeszélgetésen. A keresztfinanszírozás – azaz a nem orvosi karok bevételeiből való átcsoportosítás a betegellátásra – a rektor szerint szabályos, semmiféle törvénysértést nem követnek el ezzel. Ezt azzal magyarázta, hogy az egyetemnek egy számlája van, onnan fizetnek minden kiadást. Korábban az Állami Számvevőszék főigazgatója, Bihary Zsigmond úgy nyilatkozott: az oktatási normatíva nem oktatási célú felhasználása szabálytalan, így azt később vissza kell fizetni. Egyes karok vezetői is tiltakoztak az átcsoportosítás ellen – az erről szóló indítványukat egy rendkívüli szenátusi ülésen vitatják majd meg.

A rektor kitért az orvoskar professzori testületének állásfoglalására is – amit szombaton adott át Bajnai Gordon miniszterelnöknek –, amely szerint ha a szaktárcával folytatott tárgyalásokon nem változnak a finanszírozás feltételei, 2008-hoz képest ez év végéig 2,1 milliárd forinttal kap kevesebbet az OEP-től a klinikai központ. Ez azért is méltánytalan – tette hozzá Szabó –, mert az országban egyedül Szegeden valósult meg az észszerűsített, integrált egészségügyi ellátás, amire mintegy 800 millió forintot áldozott az SZTE. Kifejtette: az ország 4 klinikai központja felelős a teljes magyar orvosképzésért, továbbképzésért, emellett 5 ezer külföldi diák tanul a hazai orvoskarokon, és azok rossz hírét is keltheti, ha színvonalcsökkenést lát. A rektor szerint ugyanakkor nagyon közel állnak ahhoz, hogy a kormányzat belássa – és ne a kis és súlyponti kórházak kárára –, hogy teljesítményük alapján a 4 klinikai központ működtetése más finanszírozási modellt kíván, mint a közkórházaké.

Szabó Gábor elmondta, hogy a  klinikai központnak október első felében válságtervet kell kidolgoznia.  Fotó: Schmidt Andrea
Szabó Gábor elmondta, hogy a klinikai központnak október első felében válságtervet kell kidolgoznia.
Fotó: Schmidt Andrea

Ha a tárgyalások mégsem hoznának megoldást, akkor is ellátják a sürgősségi, gyermek- és onkológiai eseteket – ezenkívül viszont minden más ellátást korlátoznak, megnyúlnak a várólisták, és nem fogadnak területen kívüli betegeket. Emellett a legnagyobb szakmai szervezetek tiltakozóakciójának menetrendjét is tartják, azaz október 7-étől akár az éhségsztrájkra is készek a klinikai vezetők. Az viszont kizárt – tette hozzá –, hogy novemberben ne kapjanak fizetést a szegedi klinikák dolgozói, bármilyen is legyen a finanszírozás.

Bár az egyetem gazdálkodása stabil, a klinikai központnak október első felében válságtervet kell kidolgoznia arról, hogy miként oldható meg a biztonságos betegellátás a következő 3 hónapban – mondta el végül a rektor.

Függőben az új tömb?

– Az új klinikai tömb 12 milliárdos beruházásának 1,2 milliárdos önrésze a város, az egyetem, az orvoskar és a klinikai központ hozzájárulásából áll össze. Ha a klinikai központ nem tudja kezelni a hiányt, nagy nehézségekbe ütközik a projekt megvalósítása. Nem vállalhatunk ugyanis olyan kötelezettséget, aminek nincs meg a fedezete – jelentette ki a rektor a nagyszabású egészségügyi projekt megvalósításával kapcsolatban.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. október 01. 10:52
    „Szabó rektor akkor lenne igazán korrekt, ha a mesebéli fizetésének egy részéről lemondana (havonta) és azt is a klinikák segélyezésére fordítaná!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP-jelöltek – aki megy, aki jön

Csongrád megye - Nagy meglepetést nem okozott az MSZP egyéni és megyei listája, az erős emberek jó… Tovább olvasom