Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Eddig 900 milliót bukott a Szehő a rezsiharcban

Szeged - A túlélés érdekében a hitelező bank és az önkormányzat intézkedési tervet kért a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-től. A cégvezetők nem kaptak prémiumot.
Több száz millió forint hiányzik a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kasszájából a központi ármegállapítás, a rezsicsökkentés és a kiszámíthatatlan állami támogatás miatt. A cég két éve mindennapi anyagi nehézségekkel küzd – állapította meg legutóbbi közgyűlésre beadott előterjesztésében Botka László polgármester.

Az egyik bank úgy hosszabbította meg a cég 670 millió forintos hitelét, és az 51 százalékban tulajdonos várostól is csak úgy kapott 510 millió forint kölcsönt, hogy a Szehő intézkedési tervet készít. Ezzel egy szakértő céget bíztak meg nettó 10,8 millió forintért. Noha a városvezetés számos hiányosságot talált a jelentésben, azt a közgyűlési többség elfogadta. Azzal együtt, hogy a cég részletezi a tervet október 20-áig, és újra a közgyűlés elé viszi.

A részletes terv készül, ha megvan, nyilatkoznak – tájékoztatott a Szehő várost képviselő ügyvezetője, Martonosi István és a kisebbségi tulajdonos nevében ügyvezető Básthy Gábor. A polgármester kifogásait nem kommentálták. A városvezető azt írja többek között, hogy a terv általános, nem mondja meg, mit tegyen a társaság a helyzete stabilizálásáért. Kritizálja azt is, hogy a Szehő a kisebbségi tulajdonos érdekkörébe tartozó gázbeszállítót választott, és nem egyértelműek a beszerzés árai, feltételei. Felrója még, hogy a kintlévőségeket kezelő faktorcég is a kisebbségi cégcsoportba tartozik, és nem látható át a hatása. Szintén kétségbe vonja, hogy indokoltak a Szehőtől a kisebbségi tulajdonos érdekkörének fizetett díjak.

Eddig 900 milliót bukott a Szehő a rezsiharcban. Fotó: Karnok Csaba
Eddig 900 milliót bukott a Szehő a rezsiharcban. Fotó: Karnok Csaba

A szakértő elemzésében azt írja a gázbeszerzésről, hogy a cégcsoporton belül nem javasolja, de ehhez a cégnek 400-500 milliós finanszírozási keret kellene. Megtakarításként azt javasolja például, hogy ne fizesse ki a Szehő a kisebbségi tulajdonosnak a fűtőmű-felújítást. Megfontolandónak tartja, hogy fizessék-e az IKV-nak a vezetékeik utáni díjat. Kiemeli, hogy az IKV az önkormányzati lakások bérlői után 145 millióval, a kisebbségi tulajdonos 155 milliós késedelmi kamattal tartozik a cégnek. Leépítést is javasolnak, összesen 35 főt. Az adósságkezelő cégről azt írják, költséges megoldás, de nélküle nem lenne hatékony a kintlévőségek behajtása.

Az igazgatók tájékoztatása szerint 2010 és 2013 között az önkormányzati díjmeghatározások miatt 300 milliós veszteség érte a Szehőt. A központi árbefagyasztás, a kötelező villamosenergia-átvétel megszüntetése, a központi támogatás megállapítása és a rezsicsökkentés miatt újabb 900 milliós veszteséget könyveltek el, ebből tavaly 350 milliót. Még nem tudni, mennyi állami támogatás kellene idén a cégnek, mert az a szolgáltatott hőmennyiségtől is függ, ezt most számolják. Arra is csak később, a törvények ismeretében tudnak válaszolni, mennyivel rontja a helyzetet a lejárt tartozások eladására és a számlafizetés határidejének meghosszabbítására vonatkozó újabb kormányzati lépés, illetve a várható októberi 3,6 százalékos rezsicsökkentés.

Nincs jutalom

A problémák ellenére a fideszes Farkas László elnökletével a felügyelőbizottság 100 százalékos jutalom kifizetését ítélte meg az igazgatóknak, amit az ugyancsak fideszes Bohács Zsolt vezette vagyongazdálkodási bizottság meg is szavazott. Annak ellenére is, hogy Martonosi István önértékelésében bevallotta: nem teljesített egy kitűzött feladatot, tehát maximum 85 százalékot kaphatna. A bizottsági döntést a polgármester felfüggesztette. A 2013-as jutalmakat, illetve a 2014-es prémiumkiírást a júniusi közgyűlésen a jobboldal a jobbikos Rácz Tibor tartózkodása miatt nem tudta megszavazni. Így a Szehő-igazgatók nem kaptak prémiumot, összesen nagyjából 15 millió értékben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesége és gyermekei gyászolják a motoros rendőrt

Tamásnak, ha lett volna esélye, élt volna vele – mondta lapunknak Gombkötő Ferenc vezetéstechnikai tréninget szervező oktató. Tovább olvasom