Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Édes élet cukor nélkül

Szeged - A magyarok 30 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben. A gyermekek 8, a felnőttek 3 százaléka táplálékallergiás – életük lemondásokkal jár. A desszertet mégsem kell nélkülözniük: a szegedi belvárosi cukrászdákban számukra is készítenek finomságokat, igaz, drágábban.
– Néhány éve alakult ki a táplálékallergiám, azelőtt válogatás nélkül bármit megehettem. Most már tudom, milyen nehéz kiválasztani a megfelelő alapanyagokból készült ételt. Hogy az enyémhez hasonló betegséggel küzdő édesszájú vendégeinknek se kelljen lemondaniuk a süteményekről, kibővítettük kínálatunkat – mondta Bányai Andrea, az egyik szegedi cukrászda üzletvezetője. Dorozsmai üzletükben is forgalmaznak cukor- és tejmentes termékeket, de a szegedi belvárosban sokkal többen keresik ezeket a finomságokat. A cukrászda termékeinek 80 százaléka természetes alapanyagokból készül, a sütemények jelentős részét laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Minimális árkülönbséggel: a tej-, illetve cukormentesek ára 230–250 forint, a hagyományosaké 220–230.

Az egyik belvárosi cukrászdában tejmentes fagylaltokat kínálnak, tartósítószer nélkül dolgoznak – ez szintén egy allergén. Másutt diabetikus fagyit is találtunk. Ezeket az édességeket bevizsgáltatták: az üzletben kiírják, egy gömb hány gramm szénhidrátot, cukrot tartalmaz, így a táplálékallergiások mellett a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A Kárász utcában gluténmentes termékeket is vehetünk.

– A konyhán cukormentes édességeket is készítünk, ám gyártás közben elkerülhetetlen, hogy a liszt vagy a cukor a levegőbe szálljon, ezért csökkentett cukortartalmú termékként tüntetjük fel. Ezekhez azonban speciális alapanyagokat használunk, ezek a sütemények drágábbak – hallottuk Gyuris László cukrászdatulajdonostól. Egy gömb fagylalt ára például 150 forint – a csökkentett cukortartalmúé 190, a csökkentett tej- és cukortartalmúé pedig 260 forint.

Tejre és lisztre is érzékenyek
Az allergiás betegek száma évről évre 10–15 százalékkal nő. Eddig körülbelül 170 élelmiszerről állapították meg, hogy allergiás reakciókat vált ki. A táplálékallergiára nincs gyógyszer, tüneteit utólag nem lehet kezelni. Az egyetlen megoldás, ha kizárjuk az allergént az étrendből. Egyesek ezért nem fogyaszthatnak tejet, cukrot. Egyre több a lisztérzékeny gyermek is. A betegség kialakulásának oka a rendszertelen táplálkozás, a stressz, az ételek többféle adalékanyaga. A lisztérzékenységet gluténmentes diétával kezelik: a liszt mellett a gabonát és származékait is ki kell zárni az étrendből. Ám ezek megtalálhatók a fűszerektől a majonézen át egészen a csokoládéig. Olyan termékeket kell keresni, amelyek csomagolásán megtalálható az áthúzott búzakalász jel.

Olvasóink írták

  • 4. ValakiaSOKKözül 2011. augusztus 14. 20:41
    „tud valaki egy jó koleszterin csökkentő étkezést javasolni? köszönöm”
  • 3. Wacky 2011. augusztus 14. 16:40
    „2. szeti 2011.08.14. 14:00

    Térfogatnövelő és állagszabályzó, ennyi!!”
  • 2. szeti 2011. augusztus 14. 14:00
    „Gyuris úr, azt mondja már meg inkább, hogy miért kell a tej-cukormentes fagyiba is tojást tenni? Meg a gyümölcsfagyikba? Ugyanis a Virág gyümölcsfagyijaiban nem volt tojás, egyikben sem, és baromi finomak voltak. Fölöslegesen beleteszik, és kicsesznek a tojásérzékenyekkel - akikből egyre több van, főleg gyermekekből.”
  • 1. papsajt 2011. augusztus 14. 08:05
    „Cukor édesség nélkül?
    Tegnap vettünk 1 kürtös kalácsot, ami fahéjas cukorba volt forgatva. Elfelejtett édesnek lenni. Mint manapság az import kristálycukrok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó kezekben a szegedi érsebészeten: a humor segít a betegeknek

Több mint húsz éve dolgozik ápolóként a szegedi sebészeti klinikán a mindig mosolygós Busa Jenőné Katalin. Tovább olvasom