Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Édesanyja után jegyese veséjét kaphatja meg Emőke

Hét évig élt édesanyja veséjével a szegedi Szász Emőke. Miután begyulladt, nem tudták megakadályozni a kilökődést, el kellett távolítani, mielőtt "felrobbant" volna. Most veseriadóra vár, de jegyese, Ádám is felajánlotta a sajátját.
Sikeres élődonoros veseátültetést végeztek el 2007-ben a szegedi sebészeti klinikán. Az akkor tizenhat esztendős Szász Emőke édesanyja, Ella veséjét kapta meg. Sikeres volt a műtét, két nap múlva az új szerv teljesen méregtelenítette a szervezetét. Emőke korábban is kapott vesét, akkor egy agyhalott donorét, de az csak egy évig működött, utána súlyos kilökődési reakció jelentkezett, nem maradt más hátra, mint az élődonoros transzplantáció. Új reményt kapott Emőke miután kiderült: az édesanyja által felajánlott vesével újra teljes életet élhet.

A bajban is együtt. Édesanyja után a jegyesétől kaphat új vesét Emőke - GALÉRIA

Telefonon jelentkeztek donornak

Ádám végső elkeseredésében leírta párja történetét, amit aztán megosztott az interneten, abban a reményben, hátha akad valaki, aki segíthet. Egy 56 éves Pest megyei férfi telefonon hívta fel őket, egyenesen donornak jelentkezett, azt ígérte elmegy a vérvizsgálatra is. Egy 21 éves lány pedig a Facebookon kereste meg Emőkét, hogy felajánlja az egyik veséjét.

 
A most 24 éves lány hétszer ünnepelhette meg a második születésnapját, amikor 2013 szeptemberében teljesen váratlanul lehangoló eredményt közöltek vele az orvosok egy negyedéves vizsgálat során: a szervezetében 209-es értékig szökött fel a kreatinin, aminek a normális érték skálája 53-97 között mozog. Azzal nyugtatták, hogy nincs nagy gond, vissza fog állni a normális szintre. Ennek ellenére fokozatosan rosszabb lett a közérzete. December elején bementek a párjával, Ádámmal az ügyeletre, mert erős fájdalmat és zsibbadást érzett a lábában. A sürgősségi vizsgálat ekkor már az egekbe szökő kreatinin szintet mutatott ki. A 974-es érték láttán az orvos sem akart hinni a szemének, meg is kérdezte, hogy járnak-e dialízisre? - Úristen, nem! - fakadt ki a lány. - Pedig olyanok az eredményei, mintha nem is lenne veséje - közölték vele.

Egy világ dőlt össze bennük, miután kiderült: leállt az édesanyjától kapott vese. Hazaengedték az ünnepekre, de megkapta a dialízis időpontjait is. Ádám volt a támasza, aki karácsony napján eljegyezte, ezzel is bizonyítva, a végsőkig kitart mellette. Várták, hogy felkerüljenek a nemzetközi Eurotransplant aktív listára - ez azóta sem történt meg -, hiszen az ott szereplők akár egy hónapon belül új szervet kaphatnak. Közben a begyulladt vesének már nem lehetett volna megakadályozni a kilökődését - ahogy az orvosok fogalmaztak, szétrobbant volna a hasában -, így tavaly nyáron a fővárosban eltávolították.

Ella harmadszor már nem adhat életet a lányának - GALÉRIA

- Amikor felajánlottam a lányomnak a vesémet, csak az lebegett a szemem előtt, hogy bármilyen rövid idő is ajándék a számára, hogy megszabaduljon a dialízis szenvedéseitől. Hét évig mindketten jól voltunk, nekem nem jelentett problémát egy vesével élni, most meg kezdődik minden elölről. Ha lehetne, a másik vesémet is odaadnám neki - mondta letörten az édesanya. Hiába az eltökéltsége, harmadszor már nem adhat életet a lányának.

Emőke édesapjának más a vércsoportja, így ő nem jöhet számításba donorként, a húga pedig bár felajánlotta, még túl fiatal a műtéthez. Ádám elhatározta, ha teheti, akkor oda adja az egyik veséjét a jegyesének, a vércsoportjuk egyezik, jövő héten mennek vérvizsgálatra.

A 2007-es műtét után néhány nappal már normális veseműködése volt a kislánynak - GALÉRIA

Minden eltelt nap csak súlyosbítja a helyzetet, mert rosszabbak lesznek a beteg műtét utáni esélyei, hiszen – bár mára már a dialízis minősége rengeteget javult – a szervezet mégiscsak beteg, az érrendszer pedig folyamatosan és visszafordíthatatlanul károsodik. Emőkét most hetente háromszor, négy órán át kezelik a szegedi dialízis állomáson. Már csak 43 kiló, a napokban a sürgősségire is be kellett feküdnie egy éjszakára a dialízis utáni magas vérnyomása miatt. A gyógyszerek már nem hatottak, vénásan kapott vérnyomáscsökkentőt.

Nem tehet mást, minthogy várja a veseriadót vagy, hogy az édesanyja után a jegyesétől kapjon új vesét.

  • Átszűrik a vért

    A dialízis veseelégtelenség esetén a vér salakanyagoktól való megtisztítására szolgáló eljárás. Lényege, hogy egy féligáteresztő hártya egyik oldalán a vért, másik oldalán a dialízisoldatot áramoltatják, és a salakanyagok a hártyán keresztül a vérből a dialízisoldatba mennek át. Népi nevét, a vérmosást az orvosok helytelenítik, mivel valójában nem átmossák, hanem csak átszűrik a vért. Ismertek testen belüli és testen kívüli módszerek aszerint, hogy a vér a testben marad-e, vagy kivezetik belőle.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izé és a többiek a Karolinában - képgalériával

A gyerekek megismerkedhettek Hektorral, Arcsival, Bilbóval, Teszlával és a kis Izével is, mind a… Tovább olvasom