Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

EDF DÉMÁSZ: Nincs egészségkárosító hatása a nagyfeszültségű távvezetéknek

EDF DÉMÁSZ: Nincs egészségkárosító hatása a nagyfeszültségű távvezetéknek
Az EDF DÉMÁSZ állítása szerint a háztartási berendezések jóval erősebb elektromágneses teret hoznak létre, mint a lakóépületek közelében húzódó, nagyfeszültségű távvezeték. Ezt a Máramarosi gigavillanyoszlop kapcsán mondta az áramszolgáltató.
Nagy vihart kavart olvasóink körében a Máramarosi utcai gigavillanyoszlopról írt hétfői cikkünk. Egy 30 méteres, magasfeszültségű villanyoszlop áll a Szalai család szegedi házának kertjében, amelynek tövében már többször találtak döglött madarakat. Szalaiék félnek, és szeretnék áthelyeztetni az oszlopot az áramszolgáltatóval.

Át tudja-e telepíteni a villanyoszlopot az EDF DÉMÁSZ? Káros-e az egészségre a magasfeszültségű távvezeték – kérdeztük az áramszolgáltatótól. – Az említett ingatlan tulajdonosa ez idáig nem kezdeményezte az EDF DÉMÁSZ-nál az oszlop áthelyezését – írta válaszában az EDF DÉMÁSZ kommunikációs csoportja, megjegyezve, hogy jelenleg ez a hálózat nem 120, hanem 20 kilovolton, középfeszültségen üzemel.

Az áramszolgáltató válaszában hangsúlyozta, a villamos energiáról szóló törvényi szabályozás lehetőséget ad arra, hogy az ügyfél a közcélú villamos hálózat áthelyezését kérje, ha annak műszaki feltételei adottak, a villamosmű üzemeltetésében jelentős hátrányt nem jelent, és költségeinek megfizetését vállalja. Közölték, az oszlop áthelyezésére az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. igény esetén műszaki és pénzügyi kalkulációt készít.

„A nagyfeszültségű távvezetékkel kapcsolatban megjegyezzük, hogy ügyfeleink biztonsága és elégedettsége kiemelten fontos számunkra, csakúgy, mint a villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatos valamennyi előírás betartása" – írta az áramszolgáltató. Válaszukban így folytatják, a nagyfeszültségű hálózatok és berendezései folyamatos ellenőrzés mellett, szakszerű kivitelezéssel, az élet- és vagyonbiztonsági követelmények miatt nagy biztonsági távolságok betartásával, a megfelelő hatósági engedélyek birtokában épülnek. Majd azt írta az áramszolgáltató, hogy elektromágneses terek a természetben és mindennapi környezetünkben is egyaránt előfordulnak. Szerintük a háztartási berendezések használat közben jóval erősebb elektromágneses teret hoznak létre, mint a lakóépületek közelében húzódó, nagyfeszültségű távvezeték. Hangsúlyozták, a villamos hálózatok körüli villamos és mágneses erőterek egészségi határértékéről a 63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendelet rendelkezik. Az ebben foglalt értékeket a közcélú villamos hálózatok létesítésénél és üzemeltetésénél az EDF DÉMÁSZ minden esetben szigorúan betartja. Az áramszolgáltató szerint a villamos hálózatnak nincsen egészségkárosító hatása.

Korábban

– 1983-ban vásároltuk meg Fodorkertben, a Máramarosi utcában a töltés melletti telkünket. Akkor már itt állt a villanyoszlop – mutatott Szalai Ferenc a házuk kertjében álló, 30 méteres, magasfeszültségű villanyoszlopra. A család a rendszerváltás óta kétlaki életet él, idejük nagy részét Németországban töltik.

Németországban már botrány lenne
 – Németországban már óriási botrány lenne abból, hogy húsz lakóház felett fut magasfeszültségű távvezeték. Sajnos Magyarországon nem foglalkoznak ezzel – állapította meg Szalai Ferenc felesége, Mária. Elmondása szerint nekik is azt mondták itthon, ebbe beletörik a bicskájuk. Ilyen hozzáállással azonban semmit sem lehet elérni Mária szerint.

A család levelet írt Brüsszelbe az Európai Unió illetékes hivatalának a villanyoszlop áthelyezésével kapcsolatban. Itt azt javasolták nekik, hogy forduljanak segítségért az ombudsmanhoz.

Székely László, az alapvető jogok biztosa nemrégiben azt írta a családnak, előbb keressék meg panaszukkal a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt.

A Hortobágyon át tudták helyezni
– Hogy mitől félünk? Miért kérjük az oszlop áttelepítését? Mert az elektromágneses sugárzás ártalmas az egészségre. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének rákkutatásra specializált ügynöksége az extrém alacsony frekvenciájú elektromos és mágneses teret lehetséges humán rákkeltőként osztályozta. Már többször találtunk az oszlop tövében döglött madarakat is. De hallottunk olyanról is, hogy egy ilyen oszlopba villám csapott, és a közvetlenül mellette álló házban minden elektromos dolog kiégett. Még jó, hogy az egész ház nem égett le – sorolta félelmeiket Szalai Mária. Férje szerint csak mintegy 200 méterre, a töltés túloldalára kellene áttelepíteni az oszlopot, és akkor a többi ház felett sem futna a magasfeszültségű távvezeték. – Ha a Hortobágyon át tudták helyezni az ilyen villanyoszlopokat a madarak miatt, akkor talán az emberek is érnek annyit, hogy ezt megtegyék – mondta Szalai Ferenc.
 
Szalai Ferenc szerint az udvarában álló villanyoszlopot a töltés túloldalára kellene áthelyezni. Fotók: Karnok Csaba
Szalai Ferenc szerint az udvarában álló villanyoszlopot a töltés túloldalára kellene áthelyezni.
Fotók: Karnok Csaba


Újszegeden minden maradt a régiben
– Semmit nem nyertünk a harcunkkal. Sőt, időközben az ingatlanjaink tulajdoni lapjára bejegyezték a vezetékjogot, amiről nem értesítettek bennünket – mondta lapunknak Farkas Judit vegyész, az Élhető Környezetért Szeged Egyesület volt elnöke, akinek a Bal fasori háza felett 4 méterrel fut a magasfeszültségű távvezeték. 2008-ban Farkas Judit állt annak a kezdeményezésnek az élére, mely az ellen tiltakozott és gyűjtött össze 150 aláírást, hogy ne emelje 22 kilovoltról 120 kilovoltra a feszültséget az EDF DÉMÁSZ a magasfeszültségű távvezeték újszegedi szakaszán. Az ott lakók egészségkárosodástól és ingatlanjaik értékének csökkenésétől tartottak.

– Még mindig 22 kilovolt a feszültség, de az áramszolgáltató úgy nyilatkozott, ha szükséges a hálózat bővítése, felemelik 120, sőt a mostani szabványok szerint 134 kilovoltra – mondta Farkas Judit. Elmondta, 2010-ben ígéretet kaptak, hogy létrehoznak egy konzorciumot az önkormányzat, az áramszolgáltató és az Élhető Környezetért Szeged Egyesület részvételével, amely megvizsgálja annak lehetőségét, hogyan lehet kiváltani a távvezetéket földkábellel. – Nemhogy a földkábelből, de a konzorciumból sem lett semmi. Minden maradt a régiben. Leállt az ügy, teljesen belefáradtam – mondta Farkas Judit.

Az EDF DÉMÁSZ az ügyfelek biztonságáról 
Megkérdeztük az EDF DÉMÁSZ-tól, át tudja-e telepíteni a Szalai család kertjéből a villanyoszlopot, és hogy káros-e szerintük a magasfeszültségű távvezeték. Az áramszolgáltató türelmet kért, és későbbre ígért választ. 2008-ban úgy nyilatkozott az áramszolgáltató, hogy a cégnek fontos az ügyfeleik biztonsága, csakúgy, mint a villamosenergia-szolgáltatást szabályozó valamennyi előírás betartása (Feszültséget okoz a magasfeszültség, 2008. április 8.). Hét éve Horváth Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a 120 kilovoltnak semmilyen egészségkárosító hatása nincs.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A krematórium mellett lesz az ipari park

A krematórium mellett lesz az ipari park
Nem éri meg felszámolni a bajai úti egykori rabtemetőt, emiatt az sírkert marad. Tovább olvasom