Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Edit: túlzásnak tartom a 8 milliós kártérítést

Szeged - Seres Gabriella tragikus történetét már többször megírtuk. A 14 éves szegedi lányt fürdőzés közben ragadta el a Tisza. Két és fél év után Gabi édesanyja, Edit is megszólalt az ügyben. Szerinte túlzás Seres Lajosék igénye.
Két és fél éve - 2006. július 29-én történt, hogy a 14 éves Seres Gabriellát elnyelte a Tisza a szegedi Laposnál. A holttestet két nappal a tragédia után egy halász találta meg Szerbiában, a magyarkanizsai nagytemetőben hantolták el. A gyermek édesapja, Seres Lajos és a kislány nevelőanyja, Marosváriné Tímea több mint két hétig kereste a lányt. Csak hosszas procedúra után sikerült Magyarországra szállíttatniuk Gabriella földi maradványait. Holttestét Csanádpalotán hamvasztották el.

Seres Lajos és nevelőanya kálváriájáról többször írtunk már, ám Gabriella vér szerinti anyukája ezidáig hallgatott. Most azonban maga jelentkezett szerkesztőségünknél, hogy elmondja érzéseit lánya eltűnéséről, beszéljen kapcsolatukról, illetve arról a perről, amit az apa és a nevelőanya indított a szegedi polgármesteri hivatal és az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ellen - nem vagyoni kártérítésként együttesen 8 millió forintért.

A kis Gabriella 2 és fél éves volt, amikor Truczné Újvári Edit elhagyta a családot. Azt mondja, kényszerítették rá, hogy bírósági úton is lemondjon a lányáról az apja javára. Albérletbe költözött, de rendesen fizette a gyerektartást. – Hetente egyszer láttam Gabit a sógórnőmnél. Ahogy cseperedett, egyre inkább tartózkodóvá vált, mintha idegen lettem volna számára. Nehéz volt beletörődnőm, hogy a vér szerinti lányom nem kíváncsi rám, de soha nem szakítottuk meg a kapcsolatunkat. Időközben megismertem a mostani férjemet, Zoltánt, tőle később négy gyermekem született – mesél a múltról Edit csöppnyi albérletükben, ahol a párjával öt gyermeket nevelnek. A hatéves Dzsenifer és a négyéves Dávid mintha ikrek lennének: egymást nyúzva számítógépeznek, majd egyszerre kelnek fel, és rohannak az anyukájukhoz, hogy megkérdezzék: a bácsi a Gabikára kíváncsi? – Igen – feleli kurtán az anyuka –, menjetek vissza játszani – kéri őket. A kétéves Glória a mászókában gagyog, a hat hónapos csöppséggel, Tündével együtt még mit sem értenek abból, amit a felnőttek beszélnek. A 14 éves Niki nincs otthon, de ez így is van rendjén, az iskolában a helye.

Két és fél év után megszólalt a Tiszába veszett Seres Gabriella édesanyja. Fotók: Schmidt Andrea

– A sógórnőmmel a mai napig megmaradt a jó kapcsolatom, nem hibáztatom a történtek miatt - mormolja maga elé az asszony. Sokadszor pereg le előtte az a film, amit a képzelete állított össze azokból az emlékfoszlányokból, amit a végzetes délutánról meséltek neki: a sógornő, Seres Mária – aki Gabriellával és két gyermekével ment le strandolni a Tiszára – abban a hiszemben volt, hogy lehet a Laposon fürdőzni, így nyugodtan telepedtek le a parton. Nem sokkal később az együtt fürdőző lányát, Macust és Gabriellát elkapta egy örvény. Egyikük sem tudott úszni. Egy fiatal lány, Fabó Lili sietett a segítségükre, ám csak Macust tudta kimenteni.

Folytatódik a per

Az ügy büntetőjogi része még 2007 januárjában lezárult: a Csongrád Megyei Főügyészség a lány nagynénjét megrovásban részesítette, amit az érintett tudomásul vett. Seres Lajos és a nevelőanya közben polgári pert indított, mert szerintük a szegedi polgármesteri hivatal és az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság is felelős volt lányuk haláláért. Seresék azt állították, hogy megtévesztők voltak azok az úszást tiltó táblák, amelyeket akkor a strand területén helyeztek el. Keresetükben 8 millió forint nem vagyoni kártérítést követeltek a hivataloktól. A Csongrád Megyei Bíróság első fokon elutasította a keresetet, ám a szülők nem nyugodtak bele az ítéletbe, fellebbeztek a döntés ellen.

– Az eltűnés másnapján az édesapám szólt, hogy hívjam fel Lajosékat, mert Gabikával baleset történt. Nem is fogtam fel, hogy mi történt. A sógornőmnél találkoztunk. Lajos már várt Timivel, a mama arcán láttam: nagy a baj. Két hét bizonytalanság után derült ki, hogy a Tisza Szerbiába sodorta a holttestet. Szerettem volna én is kimenni a magyarkanizsai nagytemetőbe, ahol elhantolták a lányunkat, de Lajosék lebeszéltek az utazásról, azt modták: csak bonyolítanám a dolgokat. A csanádpalotai búcsúztatóra az anyukám kísért el, de éreztették velünk, hogy nem szívesen látnak bennünket. Pedig megtelt a kis kápolna: az osztályfőnök és Gabi osztálytársai is eljöttek – meséli.

Gabi hamvait az apuka őrzi egy fehér kerámiaurnában a lánya szobájában, ám Edit szerint máshol lenne a hamvak helye: – a szegedi Belvárosi temetőben, a Seres tatánál kellene nyugodnia a lányunknak – jelenti ki. Kérnünk sem kell, a kártérítéssel kapcsolatban is elmondja véleményét: – Öt gyereket nevelünk, de nem szenvedünk hiányt, nekünk nem kellene a kártérítésből. Túlzásnak tartom a 8 millió forintot, de ez Lajosék ügye. Én akkor sem nyújtottam a markomat, amikor a lányunk meghalt. Nem volt életbiztosítása, így az állam csak 200 ezer forintot fizetett, de akkor is lemondtam a rám eső részről – állítja az anyuka. – Az lenne a legjobb, ha Gabika köztünk lenne. Azt sem bánnám, ha öt helyett hat gyereket kellene nevelnem.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. vovozs 2009. február 04. 14:36
  „Sajnálom, Részvétem.
  de valaki leirná mikor lehetett fürdeni a Laposon? mert napozni lehet.
  ha nem tudom hogy fizetni kell a parkolásért akkor kapok kártérítést? nevetséges ilyenért perelni?”
 • 77. solaris 2009. január 28. 18:18
  „Sokat gondolkodtam azon hogy egyáltalán írjak-e...van-e értelme...ugyanis idáig minden írásomat moderálták....ez a szólásszabadság....örülök annak hogy az illető aki írta a hozzászólást ismer...de furcsának tartom...mert nem az a társadalmi kör vagyok ahol ő mozog...na mindegy...részletkérdés...
  csak egy kérdésem lenne...miért kell vkit azért tisztelni vagy sajnálni mert 5 gyereke van? Hiszen köztudott hogy létezik a fogamzásgátlás...épeszű ember annyi gyereket vállal amennyit el tud tartani... a mai gazdasági helyzetben azt próbáljuk tudatosítani az emberekben hogy addig nyújtózkodjanak amíg a takaró ér....de ne a társadadlom rovására ...mert őket hívják úgy hogy potyautasok.....a dolgozó réteg tartja el ezeket az embereket.....és még csodáljuk is őket? Érdekes.....gondolom ha az állam felajánlaná neki a 8 millió forintot két kézzel tiltakozna:köszönöm nem kérem......ugye így van...? A másik....ahelyett hogy gyalázkodnak akkor élvezzék a pénz nélküli boldogságot...hiszen nekik megadatott....hála Istennek...
  és még valami... a kedves hozzászóló fülei olyanok mint a sivatagi rókának...mindent és mindenkor tuti biztosan hall...irigylem érte...és a rengeteg szabadidőért is...amit talán arra kellene fordítani hogy beíratkozzon egy helyesíró tanfolyamra...mert ezen a téren van mit bepótolni...és ha szerencséje van kifizeti az állam...”
 • 76. CID 2009. január 12. 20:49
  „Szomorú, nagyon szomorú. Pár hónappal ezelőtt, amikor letrógeroztam, apucit, meg azt a treplák nevelőanyát, akkor én voltam a balfasz..........................................”
 • 75. Dujmi 2009. január 10. 21:15
  „d nem is értem milyen jogon kérnek kártérítést az államtól és a szak hatoságtól
  amikor elég nyilván valóan kivan rakva a tábla a laposon h fürdeni tilos és egy jó uszó sem mer megkockáztatni egy ilyen gyors sebességű folyót mint amilyen a Tisza felelőtlenség volt és ahelyett h másokkal pereskednek magukkal vitassák meg a dolgot”
 • 74. Fernando 2009. január 10. 20:29
  „én úgy látom nem igazán, mert akár ki akár mit is mond, zömében mindenki az édesanya mellett áll. Képzeljétek, ma jártam abban a házban ahol " solaris ", és a mostoha lakik, egy ismerősömnél. Ö mondta, hogy azt híreszteli a mostoha, hogy ki csinálja a családját. Szerintetek miért fenyegeti??? Mivel én úgy tudom, hogy akkor szokás fenyegetőzni, ha a másik félnek igaza van, és emez pedig fél, hogy ki tudódik. Szerintetek kinek is van igaza???
  Így én úgy gondolom, hogy a mostoha csak csak a pénzre utazik, és ezzel azt szeretné, ha nem derülne ki az igazság arról, hogy ő mennyire is gyűlölte a kislány, és hogy a halálával pénzt akar szerezni. De ezt másnak is mondta a saját szájával, hogy csak azért van a Lajossal, hogy le húzza ezzel a pénzzel. Az édesanya aki ott van az albérletükben az 5 kicsi gyerekkel, mellőz, hogy a gyereküknek meg legyen mindenük. Amióta a kislány meghalt, azaz asszony, napról napra betegebb. Ez látható rajta. Ki tudja mennyi ideje van hátra. Ő, látjátok pénz nélkül is boldog, még a pénz sem kell neki. Én azt mondom, ez a szerencsétlen asszony megérdemelné azt a 8 milliót amit a Seresék követelnek. Ők meg menjenek ahova gondolom. Aki nem ért velem egyet jelezze nekem.Szerintem meg érdemelné ez az asszony, hogy segítsünk neki. Nem????? Kii tart velem, mellettem??? Üdv.”
 • 73. flower 2009. január 10. 20:27
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 72. Piki 2009. január 10. 14:23
  „Nos, akkor megismertük mindkét fél hozzászólásait.”
 • 71. solaris 2009. január 09. 22:41
  „(moderálva - a szerk.)”
 • 70. Godina 2009. január 09. 18:51
  „Kedves flower!

  :-D
  :-D
  :-D”
 • 69. katalin0603 2009. január 09. 09:11
  „Tisztelt Olvasók!!

  Tegnap a nevem alatt megjelent egy hozzászólás (53),ezúton szeretnék tájékoztatni mindenkit,hogy ahhoz semmi közöm nem volt!!!!
  Valaki az én nevemben rágalmazta a családot!!!!

  Katalin0603”
 • 68. katalin0603 2009. január 09. 08:03
  „Üdv Mindenkinek!

  Én is anya vagyok,ugyan úgy,mint Edit Gabika édesanyja!
  Vádolják hogyan kereste a kenyerét! : nem baj! A GYEREKEIÉRT TETTE!!!!!!!!!!!!!
  Melyik anya nem tenné meg a gyermekeiért????
  " Csodás" hozzászólásokat olvasgatok!
  DE HOL VANNAK EZEK AZ EMBEREK MIKOR SEGÍTSÉG KELLENE ENNEK A CSALÁDNAK??????????????????????????????????????????
  Én tudom: nem élnek palotában!
  DE A FÉRJE MELLETTE ÁLL! Történt 2 tragédia az életében,ami a gyermekeivel kapcsolatos!
  Mégsem panaszkodik!!
  Egy biztos: Én mellette állok,s bármiben segítek neki,ha szüksége van rá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4

  Nilatak”
 • 67. truczne 2009. január 09. 07:52
  „be fogom bízonyítani az igazamat tanúkkal ha kell
  üdv.”
 • 66. flower 2009. január 09. 07:23
  „Látja Kedves Truczné ! most megláttuk az érem másik oldalát is, és kiderült, hogy mégse arany.
  Kár. Annyira szépnek tűnt.”
 • 65. flower 2009. január 09. 07:22
  „Szar egy tükröd lehet.
  Sajnáljál nyugodtan. Csak ne szólj hozzá, mert a sok kígyó, meg a béka kiugrik a szádból.”
 • 64. truczne 2009. január 09. 00:02
  „"solaris " Nem tudom ki maga és mit akar tőlem, de meg tudom, nem ítélkezem.
  Miért nem írja ki hogy mit csináltam, nagy bűn?M, nem egy baleset, igen.
  Én nem szégyellem és el is árulom.

  (moderálva - a szerk.)”
 • 63. Godina 2009. január 08. 23:23
  „Kedves flower!
  Az az ön szegénységi bizonyítványa,ha egy véleményre azt gondolja,hogy rettegnie kellene tőlem.Ezzel a cinikus viselkedéssel maga szerepelt le és nem én.Nem én osztom az észt én csak a véleményem írtam le.Nekem nem kell retusálgatni semmiféle bizonyítványt.Én nemhogy magamba,de a tükörbe is beletudok nézni. :-)
  Sajnálom magát,hogy teli van a lelke gyűlölettel és ilyen fórumok alkalmával vezeti le minden dühét.”
 • 62. flower 2009. január 08. 21:20
  „Fene se tudja. Most úgy belegondoltam, : egy ember se ugrik be, hogy kit láttam nyáron fekete ruhában....
  Nem tudom, egy fénykép biztos sokat segítene....”
 • 61. flower 2009. január 08. 21:11
  „Miféle társadalmi előírás határozza meg, hogy egy elhunytnak hol a helye.
  Milyen jogon alkot véleményt bárki is az eltérő temetkezési szokás ellen.
  Ha én azt kérem, hogy Nigériában egyenek meg az elefántok, akkor nem vitethet ki a gyerekem, mert megszól a közértes?
  Akkor most rettegjek az ilyen Godina féléktől?”
 • 60. flower 2009. január 08. 21:07
  „Na, te itt ne oszd az észt, ahhoz már leszerepeltél.
  Nem kell magyarázni a bizonyítványt, retusálgatni .
  Beszélgess csak a hipermarketbe. Ott biztos tudsz még valami újat mondani.”
 • 59. Godina 2009. január 08. 20:39
  „Kedves katalin0603!

  Mégis hová vitte volna a virágot az édesanya?A lakás ajtaja elé?
  Egy urnának a temetőben van a helye.Halottak napján oda szokás menni és nem másnak a lakására.
  Kicsit morbid,nem gondolod?
  Amúgy pedig nem tudhatod,hogy esetleg az édesanya saját otthonában nem e gyújtott egy szál gyertyát a kislánya emlékére.”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válassza a tv-magazinok új generációját!

Szeged - 1 napilap és 1 Heti Tv Magazin! A Délmagyarország és a Délvilág tavaly decemberben mutatta… Tovább olvasom