Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Ég a ház a szegedi egyetem zeneművészeti karán

Szeged - Segítségért kiált az egyetem Zeneművészeti Kara, mert annyira rossz állapotban van, hogy csak egy új épület segíthet. 2,2 milliárd forintért lobbizik a dékán és a diákság minden szinten.
Aki látja kívülről az egyetem Zeneművészeti Karának pergő vakolatát, sajnálkozva nézi. De korántsem látott mindent. A belső udvari függőfolyosón tartózkodni tilos, mert lezuhanhat, már csak a Szentlélek tartja.

Aládúcolva

– A diákok kedvenc kinti gyakorlóhelyét bedeszkázták, mert életveszélyes. A másik belső udvarban a földszinti folyosót kellett aládúcolni – mutatja Czifra Dániel, a hallgatói önkormányzat elnöke. A kürtösök termében szigetelőszalag tartja össze a szennyvízcsövet. Tanítás közben pedig hallani, ha a fölső szinten lehúzza valaki a vécét. A harsonásterem beázott, hiába festették ki, átütnek a foltok. A lépcsőforduló penészedik, a másik csigalépcsőt lezárták – használhatatlan.

A zeneművészetis hallgatók pár hete akcióba lendültek. 1100 aláírást gyűjtöttek össze eddig, de a hónap végéig még lehet csatlakozni. Az íveket a minisztériumba továbbítják (2016. február 22.: Hallgatók demonstrálnak az egyetemi épület felújításáért). Tóth Péter, a kar vezetője két éve, a kinevezésekor azt ígérte: addig nem megy vissza Pestre, amíg nem lesz új épületük.
 
Ég a ház az egyetem Zeneművészeti Karán. Fotó: Frank Yvette (galéria)
– Azóta minden követ megmozgattam, egyelőre mégsem látszik, honnan lesz rá pénz. Jártam a polgármesternél, a rektornál, a kancellárnál és azoknál a politikához közel álló embereknél, akiknek befolyásuk lehet. A kancellár egyik utolsó döntése volt, hogy pénzt biztosított a megvalósíthatósági tanulmányra. Ez az első komoly lépés azóta, hogy száz éve beköltözött a kar az erre a célra teljesen alkalmatlan épületbe – mondta Tóth Péter.

Tervek vannak

A tervek szerint a Tisza Lajos körúti, műemléki védettségű, kétszintes saroktömbnek csupán a külső falait tartanák meg. Mögötte beépítenének öt szinten 6 ezer négyzetmétert. Létrehoznának az alagsorban egy 420 férőhelyes légkondicionált koncerttermet, amire az egyetemnek és a városnak is szüksége lenne. Kialakítanának megfelelő méretű és akusztikájú hangszigetelt gyakorlótermeket. A nagyszabású elképzelések költségvetése 2,2 milliárd. B terv nincs, mert nem érdemes költeni a 130 éves bérházra.

Szégyellik

Az egyetem intézményfelújítási listáján előkelő helyen szerepel a kar, de az kevés. A dékán úgy fogalmazott: kiabálni kell, mert ég a ház. A kar léte a tét. A hat hazai képzőhely közül sereghajtónak csúsznak le, ha nem mozdulnak. Pécsnek, Debrecennek európai koncertterme van. Ennek ellenére Szegeden most is fogadnak 5 külföldi hallgatót évi 5 ezer euróért (1,5 millió forint). Ezzel egészítik ki a „szégyenletes költségvetésüket", amiből a 230 hazai hallgatót oktatják. A külföldieknek előbb a TIK-et mutatják meg, a rektori renovált épületét, majd a Zeneművészeti Karon igyekeznek gyorsan felvezetni őket a dékán irodájába, ami még kinéz valahogy.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Simándy-énekverseny

Névadója, a pályáját Szegeden kezdő Simándy József tenorista születésének századik évfordulóját is ünnepli a kilencedik alkalommal megrendezett nemzetközi énekverseny. Tovább olvasom